Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Alaphilippe joutui viimein vaikeuksiin, mutta säilytti Tourin johdon – Pinot repäisi ympäriajon täysin avoimeksi synkässä ja myrskyisessä nousussa

Ranskan ympäriajossa ajettiin viimeinen Pyreneiden etappi, jonka Simon Yates voitti. Ratkaisu siirtyy Alppien vuoristoon.

pyöräily
Ranskan ympäriajon pääjoukko 15. etapin nousuissa.
Ranskan ympäriajon pääjoukko 15. etapin nousuissa.Yoan Valat, AOP

Ranskan ympäriajon kokonaiskilpailun voittotaistelu on täysin avoinna toisen kisaviikon jälkeen. Simon Yates voitti viimeisen Pyreneiden vuoristoetapin. Yates ajoi Prat d’Alpis’n loppunousun juurelle yhdessä Simon Geschken kanssa. Reilut kahdeksan kilometriä ennen maalia Yates hyökkäsi ja ajoi soolona ympäriajon toiseen etappivoittoonsa. Yates voitti myös Pyreneiden avausetapin kolme päivää sitten.

Kokonaiskilpailun kärkinimien ryhmä meni loppunousussa täysin palasiksi. Eilisen etapin voittanut Thibaut Pinot hyökkäsi seitsemän kilometriä ennen maalia, eikä kukaan Egan Bernalia lukuunottamatta pystynyt vastaamaan. Pinot ajoi maaliin etapin kakkosena ennen kiinniottamaansa Mikel Landaa ja Bernalia.

Sunnuntain etappi oli ensimmäinen kerta, kun johtajan keltaista paitaa yllään kantava Julian Alaphilippe joutui todellisiin vaikeuksiin. Alaphilippe ei pystynyt vastaamaan Pinot’n iskuun ja jäi ryhmään, jossa ajoivat muun muassa viime vuoden voittaja Geraint Thomas ja Steven Kruijswijk. Kun Kruisjwijk ja Thomas hyökkäsivät vuorollaan, jäi Alaphilippe yksin.

– Pistimme Alaphilippen työskentelemään ryhmämme keulassa. Kaksi kilometriä ennen maalia iskimme. Ihan hyvä päivä, Thomas kommentoi Eurosportille.

– Kaikki kokonaiskisan kärkinimet ovat kovia, mutta väsyneitä. Tämä on mentaalista peliä. On helppoa muistella viime vuotta, miten hyvin kaikki osaltani meni. Mutta kärsin minä silloinkin. Nyt pitää ottaa härkää sarvista ja ajaa, Thomas jatkoi.

Alaphilippe hävisi Pinot’lle minuutin ja 16 sekuntia. Ranskalainen onnistui kuitenkin säilyttämään keltapaitansa. Eroa toisena olevaan Thomasiin on nyt minuutti ja 35 sekuntia. Kruijswijk ja Pinot vaanivat alle kahden minuutin päässä.

Olosuhteet Prat d’Alpis’n nousussa olivat ranskalaisittain ilmaistuna ”dantemaiset” viitaten Danten helvettikuvaukseen. Taivas oli synkkä, vettä satoi ja kipu heijastui pyöräilijöiden kasvoilta. Olosuhteet tekivät Pyreneiden sankarin ja kotiyleisön suosikin Pinot’n suorituksesta erityisen vaikuttavan.

Pinot repi lauantain ja sunnuntain ajoillaan Tourin voittotaistelun täysin avoimeksi. Etappeja on jäljellä kuusi. Huomenna maanataina pyöräilijät saavat ansaitun lepopäivän. Alaphilippe säilyttänee johtonsa helposti tiistain ja keskiviikon tasaisemmilla etapeilla, joiden jälkeen ympäriajo ratkaistaan Alpeilla. Alppietapit alkavat torstaina, kun edessä ovat Izoardin ja Galibierin klassikkonousut.

– Tämän päivän etappi oli upea ja paransi mahdollisuuksiani voittaa ympäriajo. Taistelu jatkuu seuraavilla vuorietapeilla, jos jalat ovat Alpeilla samassa kunnossa , Pinot sanoi Eurosportin haastattelussa.

15. etappi, lopputulokset kärjen osalta

1)Simon Yates, Mitchelton-Scott, 4.47.04

2) Thibaut Pinot, Groupama-FDJ, +33 sekuntia

3) Mikel Landa Meana, Movistar, +33

4) Emanuel Buchmann, Bora-Hansgrohe, +51

5) Egan Bernal, Ineos, +51

6) Lennard Kämna, Sunweb, +1.03

7) Geraint Thomas, Ineos, +1.22

8) Steven Kruijswijk, Jumbo-Visma, +1.22

9) Alejandro Valverde, Movistar, +1.22

10) Richie Porte, Trek-Segafredo, 1.30

11) Julian Alaphilippe, Deceuninck-Quick-Step, +1.49

Kokonaiskisan kärki 15/21 etapin jälkeen:

1) Alaphilippe 61.00.22

2) Thomas +1.35

3) Kruijswijk +1.47

4) Pinot +1.50

5) Bernal +2.02

Lue myös:

Kommentti: Ranskan ympäriajo on jännittävin vuosikausiin Thibaut Pinot voitti pyöräilyn uskomattoman kärsimysnäytöksen Tourmalet’lla – Alaphilippe jatkaa hämmentävää Touriaan keltapaidassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat