Suora

  • Elävä arkisto esittää

The Guardian: Muut uimarit nousivat antamaan aplodit Hortonille, joka protestoi dopingkohussa rypevän MM-kultamitalistin voittoa – "Se oli upeaa"

MM-hopeamitalisti Mack Horton sai hurjat suosionosoitukset palkintojenjaon jälkeen, kertoo The Guardian.

uinti
Mack Horton
Mack Horton heilutti yleisölle palkintojenjaossa lattiatasosta, kun hänen nimensä kuulutettiin. Horton ei noussut koko seremonian aikana palkintokorokkeelle.Imago Sport/AOP

Brittiläinen sanomalehti The Guardian paljastaa (siirryt toiseen palveluun), että australialainen MM-hopeamitalisti Mack Horton sai urheilijoiden kisakylässä kanssauimareilta aplodit protestistaan.

The Guardianille kisakylän tapahtumista kertoi amerikkalaisuimari Lilly King. Hän selitti, että kaikki palkintojenjaon jälkeen ruokalassa olleet uimarit nousivat seisomaan ja taputtivat, kun Horton astui sisään. Ruokailu keskeytyi täysin.

– Me odotimme, mitä palkintojenjaossa tapahtuu, ja kyllä, se oli upeaa! King kommentoi The Guardianille.

Horton ei noussut lainkaan palkintokorokkeelle eikä kätellyt MM-voittajaa sunnuntaina, kun 400 metrin vapaauinnin mitalistit saivat palkintonsa. Maailmanmestaruuden matkalta pokkasi jo neljättä kertaa peräkkäin kiinalainen Sun Yang, jonka on kerrottu rikkoneen vasaralla omat dopingnäytepullonsa yllätystestissä.

Mack Horton, Sun Yang
MM-hopeamitalisti Horton osoitti rajusti mieltään, kun doping-kohun keskellä oleva Sun sai kultansa

Kansainvälinen Uimaliitto FINA antoi Sunille luvan kilpailla Etelä-Koreassa pitkän radan MM-kisoissa, mutta tapausta käsitellään vielä syyskuussa urheilun Kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa CAS:ssa. CAS:iin asian vei Maailman antidopingtoimisto WADA. Sun saattaa saada elinikäisen kilpailukiellon, jos CAS katsoo hänen syyllistyneen dopingrikkomukseen.

– Oli aika hienoa nähdä, että urheilijat pitävät yhtä ja tukevat Hortonia. En usko, että kukaan FINA:ssa puolustaa urheilijoita, joten meidän on puolustettava itseämme, King jatkoi The Guardianille.

Sun on aiemmin ollut kilpailukiellossa vuonna 2014 kiellettyjen aineiden käytöstä.

The Guardian tiesi myös kertoa, ettei Horton olisi saamassa FINA:lta rangaistusta, vaikka käyttäytyi epäurheilijamaisesti palkintoseremoniassa, jossa käyttäytyminen on sangen tarkoin määriteltyä.

Sun hyväksyi osin Hortonin teon

Horton jatkoi protestiaan vielä palkintojenjaon jälkeen. Hän nimittäin piti valokuvauksessa selvää hajurakoa Suniin. Horton suostui poseeraamaan vierekkäin vain MM-pronssimitalisti Gabriele Dettin kanssa.

Mack Horton, Gabriele Detti
Mack Horton (vas.) on voittanut 400 metrin vapaauinnista olympiakultaa vuonna 2016. Gabriele Dettille (oik.) mitali oli matkalta ensimmäinen.Quinn Rooney/Getty Images

Palkintojenjaossa Horton ei noussut korokkeelle edes kansallislaulun aikana. Tätä elettä Sun itse piti pahana.

– Minun halveksumiseni on ok, mutta Kiinan epäkunnioitus on todella onnetonta. Siitä olen harmissani, Sun kommentoi The Guardianin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Kiinalaiselle sanomalehdelle China Dailylle Sun kommentoi (siirryt toiseen palveluun), että jokainen urheilija edustaa omaa maataan MM-kisoissa, minkä vuoksi palkintokorokkeelle tulisi nousta joka tapauksessa.

– Kaikki eivät pidä minusta, enkä välitä siitä. Palkintoseremonia on kuitenkin tärkein tapahtuma, jossa pitäisi nousta korokkeelle ja osoittaa kunnioituksensa omaa ja muiden kilpailijoiden maita sekä yleisöä kohtaan, Sun kommentoi lehdelle.

Yle Urheilulle Horton selvitti tuoreeltaan, ettei halua jakaa palkintokoroketta sellaisten ihmisten kanssa, jotka käyttäytyvät kuten Sun.

Lue myös:

Dopingkohun keskellä oleva kiinalaisuimari voitti MM-kultaa – hopeamitalisti protestoi rajusti ja kommentoi Yle Urheilulle: "Katsotaan, kuka tuon kultamitalin lopulta saa"

Suomalaisnaiset Hulkko ja Jallow eivät venyneet alkuerissä ja karsiutuivat: "En osaa yhtään sanoa, mitä siinä kävi”

Suurissa kisoissa pitkään voittamaton britti ui uuden maailmanennätyksen – ensimmäisenä alle haamurajan: ”Kaikessa on kyse nauttimisesta”

Suomalaisuimarit jahtaavat harvinaista menestystä Jallowin johdolla – näin seuraat uinnin MM-kisoja Ylen kanavilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat