HJK hakee kullanarvoista vierasvoittoa kiehuvasta serbialaisesta hornankattilasta, jossa Liverpoolkin jäi nollille: "Ratkaistaan homma sitten Helsingissä"

HJK on kovassa paikassa keskiviikkona serbialaista Punaista tähteä vastaan Mestarien liigan toisella karsintakierroksella.

Mestarien liiga
Punainen tähti Crvena Zvezda
Belgradin Punaisen tähden pelaajat juhlivat huhtikuussa voittoa paikallisvastus Partizanista.Getty Images

HJK aloittaa Mestarien liigan karsintavaiheen toisen kierroksen keskiviikkona Serbian pääkaupungissa Belgradissa. Crvena Zvezdan eli Belgradin Punaisen tähden kukistaminen sen kotistadionilla vaatii HJK:lta isoa venymistä.

Esimerkiksi hallitseva Mestarien liigan voittaja Liverpool jäi Belgradissa tylysti Punaisen tähden alle 2–0 lohkovaiheessa viime syksynä. Meteliä stadionilla myös taatusti piisaa: siitä pitävät huolen Punaisen tähden fanit, jotka mylvivät desibelirajat rikki ja tekevät soihtumerellään paikasta todellisen hornankattilan.

Tie voittoon ei siis ole helppo. Sen tietää HJK:n hyökkääjä Riku Riski, jolla on kuitenkin resepti valmiina ottelua varten.

– Vieraspelin suunnitelma on, että puolustamme joukkueena hyvin ja olemme hyviä vastaiskuissa, kiteyttää Riski Yle Urheilulle.

HJK eteni toiselle karsintakierrokselle nitistämällä färsaarelaisen HB Torshavnin yhteismaalein 5–2. Veikkausliigan tasaisessa kärkikastissa HJK majailee viidentenä.

Riku Riski
Riku Riski oli hyvässä maalivireessä edellisellä kierroksella färsaarelaista HB Torshavnia vastaan.AOP

"Mitä vain voi tapahtua"

Mestarien liigan lohkovaiheessa viime vuonna pelannut serbialaisjoukkue lähtee ottelusarjaan ennakkosuosikkina. Riski uskoo vahvasti HJK:n mahdollisuuksiin, ja hyökkääjän silmissä kiiltää jo vierasmaali.

– Olemme altavastaajia ja lähdemme tekemään vierasmaalia. Ratkaistaan homma sitten Helsingissä. Mitä vain voi tapahtua, Riski lataa.

Belgradissa hornankattila on kiehunut välillä ylitsekin: joukkueen fanit ovat saaneet huonon maineen käytöksensä takia. Pari vuotta sitten osa faneista heitteli poliiseja kivillä ottelun jälkeen. Fanien käytös on myös noteerattu Suomessa. Poliisi alkoi viikko sitten valmistelemaan joukkueiden välistä toista osaottelua, joka pelataan Helsingissä viikon päästä.

Riku Riskin mukaan vastustajajoukkueen hurjapäisistä faneista ei ole vielä joukkueen sisällä puhuttu. Ja vaikka olisikin, ei se vaikuta peliin.

– Ei sitä meteliä kentällä edes niin huomaa, koska pelissä on aina keskittynyt. Ei siihen kiinnitä huomiota. Ja jos on hyvä tunnelma, niin siitä tulee extralataus.

Riski pitää HJK:n altavastaajan asemasta. Hän heittää paineet suoraan vastustajan niskaan.

– He ovat tottuneet pelaamaan Mestarien liigassa pidemmälle. Heillä on enemmän paineita.

Milan Pavkov Punainen tähti
Punaisen tähden Milan Pavkov juhli voittoa Liverpoolista viime syksyn Mestarien liigassa.Getty Images

Kotiyleisön tuki pois

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela on Riskin kanssa samaa mieltä: altavastaajana pelaaminen sopii hyvin joukkueelle. Toukokuussa Mika Lehkosuon korvanneen Koskelan mukaan yksi HJK:n aseista löytyy vastustajan faneista: heidät pitää saada turhautumaan.

– Vierasvoittoon vaaditaan erittäin hyvä onnistuminen. Mutta kotiyleisö voi muuttua myös vaativaksi, jos peli ei lähde heiltä käyntiin. Se on meidän tehtävä, Koskela alleviivaa.

Koskelan mukaan hyökkäysvoimaisesta serbialaisjoukkueesta löytyy laadukkaita yksilöitä. Yksi pelaaja nousee ylitse muiden.

Marko Marin on vaarallinen ja liikkuu laajalla säteellä, Koskela kertoo.

30-vuotias Marin on pelannut aiemmin muun muassa Saksan Bundesliigassa Werder Bremenissä ja Kreikassa Olympiakos FC:ssä.

 MAY 23: Crvena Zvezda fans light torches during the Serbian Cup Final match between FK Crvena Zvezda and FK Partizan at stadium Rajko Mitic on May 23, 2019 in Belgrade, Serbia
Punaisen tähden kannattajat vauhdissa toukokuussa Serbian cupin loppuottelussa paikallisvastustaja Partizania vastaan.Getty Images

Miten Belgradin Punainen tähti sammutetaan?

HJK pääsee valmistautumaan ensimmäiseen osaotteluun rauhassa suljettujen ovien takana Belgradissa. Punaiseen tähteen tutustuminen alkoikin kunnolla vasta Serbiassa, jossa jalkapallosarja on vasta alkanut. Punainen tähti otti avausottelustaan 2–0-voiton. HJK:lla on jo alla Veikkausliigaa tältä kaudelta 17 ottelua.

Koskela uskoo, että pelin henki keskiviikkona on selvä: kotijoukkue pitää palloa ja hyökkää monen pelaajan voimin, vaikka Punainen tähti on vasta syttymässä kauteen.

– Sitä kautta jää tilaa vastaiskuihin. Siinä on asioita, jotka ovat meidän hetkiä. Meidän pitää kuitenkin puolustaa kurinalaisesti ja tiiviisti mahdollisesti pitkiäkin aikoja.

Jos HJK menee otteluparista jatkoon, kohtaa se kolmannella kierroksella tanskalaisen FC Kööpenhaminan tai walesilaisen New Saintsin.

Koskelan mukaan Mestarien liigan pelit ovat joukkueelle hienoja hetkiä.

– Tämän takia tässä ollaan mukana. Aikamoinen huuto ja elämä on varmasti katsomossa, ja näistä pitää pystyä nauttimaan. Varmasti on kovempi meteli kuin Veikkausliigassa, Koskela heittää.

Lue myös:

HJK:n tuleva vastus saa jo poliisin varpailleen: "Fanien maine on melkoinen, olemme katselleet netistä"

Cristiano Ronaldo ei saa syytettä epäillystä raiskauksesta

Perinteinen listaus: Real Madrid ja FC Barcelona nousivat maailman arvokkaimmiksi jalkapalloseuroiksi

Veikkausliigan häntäpäähän jämähtänyt KPV sai uuden päävalmentajan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat