1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. snooker

Robin Hull sairastui snookerpelaajan painajaiseen ja putosi ammattilaiskiertueelta – aikoo silti jatkaa pelaamista, muttei kotimaassa

Suomen snookertähti ei sulje pois mahdollisuutta yrittää takaisin ammattilaiseksi. Seuraavaksi tie vie seniorikisoihin.

Ammattilaisympyröistä pudonnut Robin Hull aikoo tällä kaudella pelata ainakin kansainvälisiä seniorikisoja. Kuva: Ullstein Bild / All Over Press

Raja tuli Robin Hullille vastaan 16. lokakuuta 2018. Suomen ainoa snookerammattilainen esiintyi Englannin avointen tv-ottelussa Judd Trumpia vastaan, ja lähkuvat paljastivat jonkin olevan pahasti pielessä.

Ammattilaisena 25 vuotta pelannut Hull tärisi tavalla, jota ei voinut panna jännityksen piikkiin. Tappion jälkeen hän päätti kertoa Twitterissä sairastavansa peliuran jatkoa uhkaavaa hermosairautta, joka tarkentui myöhemmin toimintaspesifiseksi dystoniaksi. Sairaus aiheuttaa vapinaa, koska aivoista lähtevä sähköimpulssi jakautuu kehoon epätasaisesti.

Vaikka Hull, 44, saikin apua kehoon tasaisin väliajoin ruiskutettavista hermomyrkkypistoksista, keväästä tuli tuskien taival. Se päättyi ammattilaiskiertueelta putoamiseen.

Kun peli ei auennut edes Qualifying School -nimellä kulkevissa ammattilaiskarsinnoissa, Hull putosi snookerin osalta ensi kertaa tyhjän päälle sitten kauden 2012–13. Syy putoamiseen oli Hullin mukaan yksinkertainen.

– Kun kyse on mentaalipelistä, jossa oli taottu henkisesti maanrakoon kaksi vuotta, niin varmuus puuttui. Paketti ei kestänyt.

– Se oli paskamaisimpia hommia, mitä olen käynyt läpi urani aikana, Hull kertaa puhelimitse toukokuun kolmen kisan karsintasarjaa.

Nyt, kaksi kuukautta myöhemmin Hullin pitkän tähtäimen suunnitelmat ovat edelleen auki, mutta seuraava kisa on sentään jo tiedossa. Hän kertoo pelaavansa syyskuussa Englannissa seniorikisan, joka on suunnattu yli 40-vuotiaille pelaajille. Vastaavia kisoja on kalenterissa myös myöhemmin syksyllä.

Siitä huolimatta, että Hull täyttää elokuussa 45 vuotta, hän ei sulje pois mahdollisuutta paluusta ammattilaisympyröihin.

Ikä ei ainakaan ole este, mikäli tutkii esimerkiksi Q-Schoolista ammattilaisoikeuden saaneiden pelaajien ikäjakaumaa: 16:sta karsintaseulan läpäisseestä pelaajasta joka neljäs oli nimittäin yli 45-vuotias.

– Jatkan pelaamista, mutta se on vielä auki, yritänkö ammattilaiseksi.

Robin Hull on viime vuodet taistellut tärinää aiheuttavaa hermosairautta vastaan. Kuva: Ullstein Bild / All Over Press

Mikäli Hull päättää yrittää paluuta, hän voi saada ammattilaisoikeuden muun muassa edellä mainitun Q-Schoolin tai amatöörien EM-kisojen kautta. Edellisen kerran Hull lunasti ammattilaiskortin juuri EM-reittiä, kun hän voitti mestaruuden Puolassa kesällä 2013, mutta toisin kuin viimeksi, Hull ei suunnittele kisaavansa Suomessa.

Amatöörien EM-kisoihin päästäkseen pelaajan on normaalisti pelattava kotimaassaan kisoja, joista eniten pisteitä keränneet valitaan kisoihin. Seuraavat EM-kisat järjestetään Portugalissa maaliskuussa 2020.

– Aion todennäköisesti anoa villiä korttia. Vaikea nähdä, että pelaisin Suomessa kisaakaan, Hull sanoo.

Tällä hetkellä Hull keskittyy löytämään lääkärien kanssa ratkaisun, jossa dystonia ei häiritsisi pelaamista. Tamperelaisen potentiaalista kertoo, että ennen sairauden puhkeamista Hull ehti vuonna 2016 voittaa ammattilaiskisa Shootoutin ja selvittää tiensä MM-kisojen pääsarjaan vuosina 2014 ja 2015.

Kaksi viime vuotta olivat kuitenkin dystonian aiheuttaman tärinän takia yhtä tervanjuontia.

– Sellaista uusintaa ei tule. Jos saisin ammattilaiskortin jostakin ja lähtökohta olisi sama kuin viimeksi, en lähtisi haaskaamaan aikaani.

– Nyt katson rauhassa, mihin kuntoon voin saada kroppani. Se vaikuttaa päätöksiin, mitä tasoa lähden pelaamaan tai yrittämään. Ammattilaisena pärjätäkseen on oltava fyysisesti tikissä, Hull sanoo.

Fysiikka on nimenomaan avaintekijä, miksi snookerpelaajien urat ovat nykyisin paljon pidempiä kuin esimerkiksi niillä, jotka debytoivat 1970–1980-luvuilla. Jos tuolloin lajissa oli vallalla kaljan- ja tupakanhuuruinen kulttuuri, nykyisin valtaosa menestyvimmistä ammattilaisista noudattaa huippu-urheilua tukevia elintapoja.

43-vuotias snookerlegenda Ronnie O'Sullivan pitää kunnostaan huolta lenkkeilemällä. O'Sullivan ei ole mikä tahansa kuntoilija, vaan parhaimmillaan hän on juossut 10 kilometriä 35 minuuttiin. Kuva: Han Yan / Photoshot / All Over Press
Myös hallitseva maailmanmestari Judd Trump on esimerkki pelaajasta, joka pitää huolta fyysisestä kunnostaan. Kuva: Anna Gowthorpe / BPI / REX / All Over Press

Kultainen, 1990-luvulla debytoinut sukupolvi onkin viime vuosina osoittanut, ettei nuorista snookerlahjakkuuksista ole ollut sille haastajaksi. Hullin mukaan kuudesta Q-Schoolin läpäisseestä alle 23-vuotiaasta yksikään ei uhkaa lajin dinosauruksia.

– Kokeneet ammattilaisäijät eivät paljon hikoile, kun katsotaan, millaista uutta äijää Q-Schoolista tuli läpi.

– Läpi tuli parhaimmillaan keskinkertaisia pelaajia. Esimerkiksi kiinalaiset (kolme kappaletta) olivat maksimissaan väliä välttäviä tai kohtuullisen hyvä, Hull arvioi.

Tasoero nuorten amatöörien ja kokeneiden ammattilaisten välillä on Hullin mukaan tällä hetkellä valtava.

– Junioreilla on Q-Schoolin lisäksi paitsi omia myös aikuisten arvokisoja, joista voi saada ammattilaiskortin. Jos yksikään näistä useista saumoista ei nappaa, ammattilaisuuden voi aika nopeasti unohtaa. Pääkiertueeseen verrattuna ero on nimittäin kuin yöllä ja päivällä, Hull sanoo.

Lue lisää:

Kommentti: Todellisuus Judd Trumpin MM-voiton takana ei ole kaunis – snooker on matkalla kohti kriisiä

Snookermestari joutui hengenvaarallisiin leikkauksiin ja kuihtui 18 kuukaudessa 130-kiloisesta 63-kiloiseksi – taistelu elämästä vetää hiljaiseksi: "Jouduin pelaamaan vaipoissa"