Hyppää sisältöön

Suomen koripallomaajoukkueilla on edessään omituisia hetkiä EM-karsinnoissa – liian vähän pelejä ja kisaisännällä mahdollisuus kikkailla?

Suomen koripallomaajoukkueiden EM-karsintasysteemissä on mielenkiintoisia kuvioita.

Edellisissä EM-kisoissa Suomi pelasi alkulohkopelit kotiyleisön edessä Helsingissä. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueille arvottiin EM-karsintalohkot maanantaina Saksassa. Suomen miehet hakevat paikkaa vuoden 2021 EM-kisoihin lohkossa, jossa ovat mukana Serbia, Georgia ja yhden esikarsintalohkon voittaja. Se voi olla joko Sveitsi, Portugali tai Islanti. Naiset kohtaavat omissa vuoden 2021 kisojen karsinnoissaan Belgian, Ukrainan ja Portugalin.

Molempien joukkueiden karsintasysteemissä on mielenkiintoisia asioita. Naisten puolella hämmentää otteluiden ajankohdat. Karsinnat käydään läpi kolmena ajankohtana: tämän vuoden marraskuussa, ensi vuoden marraskuussa ja viimeinen on luvassa tammi-helmikuussa 2021.

Karsintapeleissä on siis vuosi taukoa. Salmisen mukaan pelejä voisi olla useammin, varsinkin kun suomalainen naiskoripallo on ottanut askeleita eteenpäin.

– Universiadijoukkue pelasi loistavan turnauksen ja oli yhdeksäs. 18-vuotiaat voittivat B-divisoonan EM-kisat. 16-vuotiaat pelaavat A-divisioonan EM-kisoja loppukesästä. Olemme siis menossa eteenpäin. Kerran vuodessa pelaaminen on jonkinnäköinen omituisuus kansainvälisessä koripallossa, Suomen naisten koripallomaajoukkueen päävalmentaja Pekka Salminen pohtii Yle Urheilun haastattelussa.

Pekka Salminen iloistee suomalaisen naiskoripallon ottamista askelista eteenpäin. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Samaan hengenvetoon Salminen ei kuitenkaan harmittele asiaa liiaksi.

– Näillä mennään nyt. Jos pääsisimme seuraavalle tasolle, pelaisimme olympiakarsintoja, kuten Ruotsi pelaa helmikuussa, Salminen toteaa.

Susijengin tilanteen tekee omituiseksi se, että EM-karsinnoissa pelaavat myös alkulohkopelien isäntäjoukkueet. Niistä yksi eli Georgia pelaa Suomen lohkossa, vaikka pääsekin automaattisesti EM-kisoihin.

Georgia-kohtaamiset eri joukkueilla voivat jopa ratkaista jatkopaikan kohtalon. Suomen lohkosta menee siis kaksi joukkuetta jatkoon Georgian lisäksi. Suomen miesten majaoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann myöntää, että kisaisäntien pelaamisella EM-karsinnoissa on tietty riskinsä. Muut alkulohkoisännät ovat Italia, Saksa ja Tshekki.

– He pystyvät valitsemaan sen, millaisella joukkueella ja millaisilla tavoitteilla lähtevät pelaamaan karsintoja. Pitää luottaa ihmisiin ja siihen, että joukkueet lähtevät tavoittelevat voittoja. Kisaisäntien näkökulmasta on kuitenkin edullista, että kisoissa on parhaat maat. Sinänsä sumpliminen ei sovi tähän ajatusmaailmaan, Dettmann toteaa Yle Urheilulle.

Pitkiä pelireissuja ja roolimallia tarjolla

Dettmann kuvailee Susijengin karsintalohkoa mielenkiintoiseksi. Matkat ovat jo valmiiksi pitkiä, kun vastaan asettuvat Serbia ja Georgia. Jos Islanti tulee vielä neljänneksi joukkueeksi, etäisyydet ovat jo todella pitkiä. Aikaerokin on merkittävä siinä vaiheessa, koska karsinnoissa voidaan pelata pelejä kolmen päivän sisälläkin. Islannin ja Georgian aikaero on neljä tuntia.

– Kauhuskenaario on se, että aloitamme Islannissa ja seuraava peli päättyy Georgiassa, Dettmann maalailee.

Sasu Salin ja Suomi ovat kohdanneet Islannin viime aikoina monta kertaa. Kaksi vuotta sitten EM-kisoissa ja myös sen jälkeen MM-karsinnoissa. Kuva: AOP

Naisten maajoukkueen lohkosta erityisen mielenkiintoinen vastus on Belgia, joka on noussut vakuuttavasti Euroopan huipulle pitkän hiljaiselon jälkeen. Vuonna 2017 Belgia otti pronssia, vaikka ei ollut 10 vuoteen EM-kisoissa. Tänä vuonna tuli EM-kisoissa viides sija.

– Belgia on meidän roolimallimme. He alkoivat nuorentaa ja tekivät täysin uuden joukkueen. Sitten he nousivat EM-mitaleille. Belgia on monipuolinen joukkue, jossa on kokoa ja taitavia takapelaajia, Salminen kuvailee.

Naisten karsinnoissa jokaisen lohkon voittaja sekä viisi parasta lohkokakkosta etenevät EM-kisoihin. Salmisen mukaan Suomen lohkon kaikki joukkueet ovat kovatasoisia.

Maajoukkueen tarkoituksena olisikin ottaa seuraava askel ylöspäin, koska nykytilanteessa alhaisista arvontakoreista lähteminen tarkoittaa jatkuvasti pelejä huippujoukkueita vastaan.

– Ukraina on isokokoinen joukkue, joka on vähän vanhan ajan voimajoukkue. Portugali on taas nousevia naiskoripallomaita, Salminen kertoo muista karsintalohkon joukkueista.

Koponen mukana karsinnoissa?

Susijengin vastustajatkin ovat hyviä. Kahden vuoden takainen EM-hopeamitalisti Serbia on tietysti omaa luokkaansa. Mutta eivät Georgia tai esikarsintalohkon voittaja ole mitään helppoja ylikävelyitä. Karsinnat alkavat ensi vuoden helmikuussa. Sinne on pitkä aika, mutta ainakin Suomen NBA-tähti Lauri Markkanen on sivuissa karsinnoista. Hän pelaa karsintapelien aikaan NBA:ssa.

Henrik Dettmann ja Petteri Koponen. Kuva: AOP

Myös Euroliigaa pelaavan Bayernin Münchenin Petteri Koposen tilanne on kysymysmerkki. MM-karsinnoissa Euroliiga-pelaajien oli vaikea päästä maajoukkuepeleihin, koska kansainvälinen koripalloliitto ja Euroliigaa hallinnoimat suurseurat kiistelivät. Maajoukkuepelit ja Euroliiga-pelit osuivat päällekkäin. Helmikuun 2020 lisäksi karsintoja pelataan marras-joulukuussa 2020 ja helmikuussa 2021.

– Katselin tämän hetkistä otteluohjelmaa ja näyttää siltä, että Petteri ei olisi mahdollisesti paikalla ensimmäisessä karsintapelissä. Toisessa Petteri voisi olla mukana, kunhan seurat saataisiin yhteiselle nuotille. Laurin poissaolo on ilman muuta heikennys. Hänen tasoisensa pelaajan poissaolo on menetys ihan mille tahansa koripallomaalle, Dettmann sanoo.

Suomen miehet ovat kokoontuneet parhaillaan 24 pelaajan voimin harjoittelemaan. Elokuun puolivälissä odottaa Koripalloliiton 80-vuotisjuhlaturnaus, jossa ovat mukana Venäjä ja Liettua. Dettmann on luottavainen EM-kisapaikasta tällä hetkellä.

– Lähtökohtaisesti pystymme hoitamaan karsinnat, kunhan saamme kaikki asiat kuntoon, Dettmann sanoo.

Kuva: AOP/Jarno Kuusinen

Suomen naiset ovat edenneet viimeksi naisten EM-kisoihin vuonna 1987. Vielä tulevissa karsinnoissa Suomi ei välttämättä nappaa kisapaikkaa, mutta tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta. Nuoriin on panostettu ja se alkaa päävalmentajan mukaan näkyä myös parketilla.

– Kaikki puhuvat Awak Kuierista. Hän on ikäluokassaan maailman parhaita. Mutta nuorista on tulossa myös monta muuta hyvää kansainvälisen huipputason pelaajaa, Salminen sanoo.

Lue myös: