Suora

  • joukkuesprint 2x7,5 km
  • Urheilustudio Lahdessa
  • Joukkuemäki HS 130
  • Urheiluruutu
  • Muodostelmaluistelun SM, lyhytohjelma
  • Urheilustudio Lahdessa
  • Muodostelmaluistelun SM
  • Urheiluruutu
  • Freestylen MC: Destne, big air

Erikoista sekoilua ja kaunis ele sairastuneelle 19-vuotiaalle uintitähdelle – katso MM-uintipäivän puhuttavat hetket: ”Seisoimme ja itkimme”

Lähtötelineongelmat käynnistivät MM-uintien mielenkiintoisen päivän, joka huipentui upeaan hetkeen 100 metrin perhoisuinnin palkintojenjaossa.

uinti
100 metrin perhosen palkintojenjako
Katso 100 metrin perhosen hieno palkintojenjako kuvaa klikkaamalla!

MM-uinneissa Etelä-Koreassa nähtiin maanantaina kaksi mielenpainuvaa hetkeä. Iltasessiossa puhutti 100 metrin perhosuinnin palkintojenjaon tapahtumat. Itse finaalissa nähtiin jo draamaa, kun ruotsalaisuimari Sarah Sjöström hävisi paraatimatkallaan 19-vuotiaalle kanadalaiselle Margaret Macneilille.

Mutta palkintojenjaossa Sjöström järjesti yhdessä Macneilin ja kolmanneksi sijoittuneen australialaisen Emma McKeonin kanssa upean eleen.

Juhlaseremonioiden jälkeen mitalikolmikko hyppäsi vierekkäin korokkeelle ja näytti käsiään. He olivat kirjoittaneet tussilla käsiinsä englanniksi viestin ”älä luovuta”. Käsiin oli piirretty paljon sydämiä. Ne olivat terveiset 18-vuotialle japanilaiselle uintitähdelle Rikako Ikeelle.

Ikee tunsi olonsa helmikuussa kipeäksi ilman mitään syytä. Lääkärissä Ikeen todettiin sairastuneen leukemiaan. Urheileminen loppui heti. Kesäkuussa kerrottiin, että Ikee oli palannut jaloilleen. Hän teki kevyitä harjoituksia kuntopyörällä.

Ikee oli ennen sairastumistaan yksi lajin uusia nuoria ja nousevia tähtiä. Hän otti viime vuonna Aasian kisoissa kuusi kultaa. Etelä-Korean MM-kisojen piti olla Ikeen mahdollisuus mitata itseään kovia nimiä ja juuri omaa esikuvaa Sjöströmiä vastaan.

Sjöströmin mukaan idea tervehdyksestä Ikeelle toteutettiin nopeasti.

– Ajattelin vähän aiemmin tänään, kuinka voisimme lähettää hänelle mukavat terveiset. Puhuimme siitä palkintokorokkeen takana ja päädyimme ideaan yhdessä, Sjöström sanoi Aftonbladetille. (siirryt toiseen palveluun)

Tunnemyräkkä oli suuri.

– Me kaikki seisoimme ja itkimme, Sjöström sanoi.

Maailmanmestaruudella Sjöströmistä olisi tullut ensimmäinen nainen, joka juhlii viidettä MM-kultaa samalla matkalla. Mutta maanantaina hävitty kulta ei ollut kaikki kaikessa.

– Sanoin itselleni ennen kisaa, että tuloksella ei ole väliä. Rikakon kamppailu on viisikymmentä kertaa suurempi kuin kenenkään muun tässä finaalissa, Sjöstrom tunnelmoi.

– Toivon, että hän pystyy kukistamaan leukemian. Rikako on kunnon taistelija. Uiminen ei ole mitään verrattuna siihen, mitä hän käy läpi. Toivon, että hän kuntoutuu ja pystyy tekemään sitä, mitä rakastaa.

Outoa sekoilua aamun uinneissa

Simeone Sabbioni
Katso 100 metrin selkäuinnin lähtösekoilu kuvaa klikkaamalla!

Aamun uinneissa nähtiin merkillistä sekoilua 100 metrin selkäuinnin alkuerissä.

Italian Simone Sabbioni joutui keskeyttämään viimeisen alkuerän heti lähdön jälkeen. Kävi ilmi, että Sabbionin radalla lähtötelineissä oli jotain vikaa. Sabbioni saikin ottaa alkueränsä uusiksi. Hän asettui uudelleen altaaseen, mutta eri radalle. Toisella kerralla Sabbioni lähetettiin liikkeelle, mutta yritys keskeytyi heti. Lähtötelineissä oli yhä vikaa.

Vasta kolmannella kerralla italialaisuimari pääsi matkaan. Hän onnistui myös uimaan 16 parhaan MM-välieriin. Sabbioni kellotti ajan 53,85 ja oli alkuerien 13:s.

– Olin keskittynyt ottamaan hyvän lähdön. Sitten näin laitteen olevan irti. Ihmettelin, mitä teen, Sabbioni kertasi swiswam.comille. (siirryt toiseen palveluun)

– Kun laite oli irti toisen kerran, murehdin vain sen uusiutumista. Laitteet aiheuttivat ongelmia myös muissa erissä. Mutta olen iloinen, että pääsin välieriin.

Illan välierissä Sabbioni ei yltänyt enää jatkoon finaaliin. Hän oli välierien 12. nopein ajalla 53,71.

Lue lisää:

Kansainvälinen Uimaliitto varoitti palkintoseremoniassa protestoinutta australialaisuimaria: "Kunnioitamme sananvapautta, mutta sen tulee tapahtua oikeassa kontekstissa"

Iso-Britannian Adam Peatyn käsittämätön voittoputki jatkuu – Ruotsin Sarah Sjöström hävisi paraatimatkallaan: "En ole enää 18-vuotias"

MM-hopeamitalistin protestin jälkimainingit menivät todella rumiksi: kiinalaisfanit ovat uhanneet Hortonin ja hänen perheenjäsentensä henkeä sosiaalisessa mediassa

The Guardian: Muut uimarit nousivat antamaan aplodit Hortonille, joka protestoi dopingkohussa rypevän MM-kultamitalistin voittoa – "Se oli upeaa"

Suomalaisnaiset Hulkko ja Jallow eivät venyneet alkuerissä ja karsiutuivat: "En osaa yhtään sanoa, mitä siinä kävi”

Dopingkohun keskellä oleva kiinalaisuimari voitti MM-kultaa – hopeamitalisti protestoi rajusti ja kommentoi Yle Urheilulle: "Katsotaan, kuka tuon kultamitalin lopulta saa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat