Suora

 • Dota 2: The International
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Rallin MM, Saksa, ek - live
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8
 • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 1
 • Urheiluruutu
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 2
 • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 3
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Saksa, 2. päivän kooste
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Kuka olisi uskonut

Huippulupaus voi uida ensi vuonna EM-finaaliin – 16-vuotiaan Laura Lahtisen perhe on muuttanut kuudessa vuodessa jo kahdesti uran takia: "Pikkuisen tuli takkiin asuntomyynneissä"

Helsingfors Simsällskapin Laura Lahtinen oli lapsitähti, josta odotetaan nyt suomalaisuinnin kirkkainta tähteä.

uinti
Laura Lahtinen
Pohjoismailla on ollut viime vuosina hankalaa tuottaa uimareita huipputasolla. Laura Lahtinen on kuitenkin jo murtautunut aikuisten maajoukkueeseen ja treenaa nyt kohti maailman terävintä kärkeä.Vesa Moilanen/Lehtikuva

– Kohtalaisen ylivoimainen tyttö tuossa junnusarjassa, mietti entinen maajoukkueuimari Vesa Hanski, kun hän näki ensimmäisen kerran Laura Lahtisen uivan Suomessa noin viisi vuotta sitten.

Hanski myöntää miettineensä, ettei vielä tuolloin uskonut Lahtisen uran kantavan aikuisikään asti yhtä hienosti. Lapsitähtiä oli nimittäin ollut Suomessa aiemminkin, mutta heidät oli hukattu tavalla tai toisella ennen läpimurtoa aikuisten tasolle.

Lahtinen ei erottunut fyysisesti millään tavalla ikäisistään. Edes tekniikassa ei näkynyt merkittävää eroa huikeaa jälkeä tehneen Lahtisen ja muiden lapsiuimarien välillä.

Sen sijaan Lahtisesta paistoi valtava harjoitusmäärä. Hän pystyi kisassa uimaan paljon kovemmalla temmolla kuin vastustajansa ja sai suorituksiinsa paremman aloitusvauhdin kuin muut.

Nyt Hanskin on täytynyt tunnustaa, että oli täysin väärässä epäilyjensä kanssa. Lahtinen on kehittynyt vuosi vuodelta paremmaksi uimariksi, joka on saavuttanut jo kansainvälistä menestystä. Tuoreimpana mitalina Lahtinen sai palkintokaappiinsa nuorten EM-pronssia 200 metrin perhosuinnista heinäkuun alussa.

– Mitali nuorten arvokisoissa on todella kova suoritus. Nuorten EM-kisat ovat kehittyneet vuosi vuodelta kovemmiksi, sanoo Suomen MM-uimareiden joukkueenjohtaja Jari Varjonen.

FABIAN Fanni HUNGARY Silver, BERECZ Blanka HUNGARY Gold, LAHTINEN Laura FIN pronssi, EM-kisat nuoret 2019
Laura Lahtisen (oik.) tämän kauden pääkisa oli nuorten EM-kisat heinäkuun alussa. Vain kaksi viikkoa myöhemmin hän ui aikuisten MM-kisoissa. Samaa kuntohuippua ei ylläpidetty Etelä-Koreaan nuorten arvokisoista, vaan välissä Lahtinen treenasi kovaa MM-leirillä.Imago Sport/AOP

Nyt Lahtinen edustaa Suomea ensimmäistä kertaa pitkän radan MM-kisoissa. Aikuisten tasolla arvokisaedustus on toinen: ensikosketuksen hän sai tähän maailmaan lyhyen radan EM-kilpailuista jo kaksi vuotta sitten. Noissa kisoissa hän sijoittui 200 metrin perhosuinnissa 17:nneksi.

Kotimaassa Lahtinen on jo täysin pitelemätön. Hän on tähän mennessä kauhonut nimiinsä yhdeksän nuorten Suomen ennätystä ja kolme aikuisten Suomen ennätystä. Kesäkuisista SM-kisoista hän kantoi mitaleja kotiin selkä vääränä.

Yhdellä Lahtisen bravuurimatkoista, 200 metrin perhosuinnissa, hän on tällä kaudella uinut yli kahdeksan sekuntia nopeampaa kuin lähin suomalainen uhkaaja. Hän teki varhain keskiviikkoaamuna uuden Suomen ennätyksen 2.10,39. Emilia Pikkaraisen (nyk. Bottas) seitsemän vuotta vanha Suomen ennätys parani Etelä-Koreassa puoli sekuntia.

Töitä maailman huipulle on vielä

On sanomattakin selvää, että Lahtinen on huippulupaus suomalaisessa uinnissa. Paitsi että Lahtinen hallitsee tekniikan perhos-, rinta- ja vapaauinnissa, hän kilpailee matkoilla, jotka ovat pituudeltaan 50 metristä 1 500 metriin. Juuri tämä ominaisuus tekee hänestä erityisen lupauksen.

– Olen uimarina monipuolinen ja aika kova jo nyt, Lahtinen kuvailee itseään.

– Maailmassa on muitakin multitalentteja, jotka uivat useaa eri lajia, mutta he ovat kyllä harvassa, Hanski taustoittaa.

Mutta jarrutetaanpa vielä hetkeksi ja palautetaan mieliin, että kyse on vasta 16-vuotiaasta uimarilahjakkuudesta.

Maailman kärjestä Lahtinen on tässä kohtaa kaukana. Esimerkiksi ennen Etelä-Korean MM-kisoja Lahtinen oli kauden parhaalla ajallaan 200 metrin perhosuinnin ykkösnaista Hali Flickingeria 4,74 sekuntia perässä pitkällä radalla.

Gwangjussa Lahtinen ui avauspäivänä 400 metrin vapaauinnin uuden Suomen ennätyksen 4.16,43, mutta jäi finaalipaikasta vielä yli yhdeksän sekuntia.

Laura Lahtinen
Laura Lahtisen päätä ei palellut, kun hän debytoi aikuisten MM-kisoissa. Heti ensimmäisellä matkalla hän tykitti uuden Suomen ennätyksen nimiinsä.Rinna Härkönen / Yle

Lahtinen ja hänen taustajoukkonsa tiedostavat varsin hyvin lahjakkuuden tämän hetken kyvyt. Gwangjun MM-kisoista nuori uimari hakee puhtaasti kokemusta tulevia vuosia varten.

– Olen vielä aika alussa uimarina. Opettelen vasta isoihin kisoihin. Minun päätavoitteeni täällä on viesti, Lahtinen sanoo.

Käynnissä olevat MM-kisat ovat Lahtiselle loistava tilaisuus totutella aikuisten arvokisoihin. Lisäksi hän pääsee kokeilemaan ennätystensä rikkomista paineettomassa tilassa, kun häneen ei ole ladattu menestyspaineita.

– Me emme ole vielä lähelläkään sitä, mihin voimme päästä Lauran kanssa. Annetaan hänen kuitenkin olla vielä 16-vuotias ja kasvaa rauhassa, Lahtisen valmentaja Matti Mäki kommentoi.

Ensimmäinen muutto jo 10-vuotiaana uran vuoksi

Lahtinen kehittyi yhdeksi Suomen puhutuimmista uimarilupauksista Keminmaalla, Kemin kainalossa.

Kesäkuussa 2003 syntyneen Lahtisen ensi kosketus veteen oli hyvin samankaltainen kuin useimman meistä. Hän meni 4-vuotiaana Kemin kaupungin uimakerhoon kesäksi. Sama toistui seuraavana vuonna.

Kuusivuotiaana Lahtinen aloitti Kemin Uimaseuran koko kauden kestävissä uimakouluissa ja siirtyi kaksi vuotta myöhemmin kilpauintiryhmään. Ensimmäiset kilpailut Lahtinen kävi yhdeksänvuotiaana. Uinti-innostus oli puraissut pysyvästi.

10-vuotiaana Lahtinen sijoittui 10–12-vuotiaiden mestaruuskilpailuissa Rolloissa 50 metrin rintauinnissa yhdeksänneksi ja 50 metrin perhosuinnissa 12:nneksi. Lahtisen vanhemmat olivat kuitenkin jo huomanneet, että heidän tyttäressään on potentiaalia.

Laura voitti oikeastaan kaiken, mitä sieltä pystyi voittamaan. Ainoastaan selkäuinnissa tuli vain pronssia. Kaikissa muissa lajeissa tuli mestaruus kisaennätyksillä.

Jani Lahtinen

Perhe päätti muuttaa kahdeksan vuoden jälkeen takaisin Ouluun, jossa Laura Lahtinen on syntynyt. Vanhemmat halusivat taata tyttärelleen paremmat harjoitusolosuhteet ja kovempia kilpakumppaneita oman seuran sisältä.

Juha Juopperin valmennuksessa Lahtinen pääsi todelliseen lentoon neljän vuoden aikana Oulussa.

11-vuotiaana Lahtinen voitti Rolloissa 50 metrin perhosuinnin Suomen mestaruuden. Hopeaa ja pronssia satoi muilta matkoilta. Vuotta myöhemmin Lahtinen oli lähes voittamaton.

– Laura voitti oikeastaan kaiken, mitä sieltä pystyi voittamaan. Ainoastaan selkäuinnissa tuli vain pronssia. Kaikissa muissa lajeissa tuli mestaruus kisaennätyksillä, Lauran isä Jani Lahtinen kertoo Yle Urheilulle.

Nyt Lahtisella on jo niin monta Suomen mestaruutta aikuisissa ja nuorissa, että harva pysyy edes laskuissa mukana.

Iso taloudellinen sijoitus tyttären uraan

Kaksi vuotta sitten Lahtiset muuttivat Helsinkiin jälleen parempien olosuhteiden ja kovemman kilpailun perässä. Vanhemmat näkivät, että tyttäressä on lahjakkutta ja mahdollisuuksia kehittyä vieläkin kovemmaksi urheilijaksi.

Muutoissa perhe on hävinnyt taloudellisesti. Lahtisilla oli sekä Keminmaalla että Oulussa omakotitalot, mutta ne myytiin ennen uuteen osoitteeseen siirtymistä.

– Olemme tehneet aika suuria rahallisia satsauksia. Voin sanoa suoraan, että pikkuisen tuli takkiin asuntomyynneissä. Varsinkin Oulun päässä oli silloin aika huono aika myydä asuntoa, joten jouduimme myymään tappiolla, Jani Lahtinen sanoo.

Olen miettinyt itse, että olen valmis satsaamaan tyttären uintiuraan. Jos siinä nyt vähän rahallisia tappioita tulee, niin ei voi mitään. Niin kauan kuin talous kestää tämän, menemme Lauran ura edellä.

Jani Lahtinen

Vaikka satsaukset ovat olleet suuria, ei se kaduta vanhempia hetkeäkään.

– Olen miettinyt itse, että olen valmis satsaamaan tyttären uintiuraan. Jos siinä nyt vähän rahallisia tappioita tulee, niin ei voi mitään. Niin kauan kuin talous kestää tämän, menemme Lauran ura edellä, Jani Lahtinen kertoo.

Suuri syy Lahtisten muuttoon juuri Helsinkiin oli suunnitelma Lauran koulupolun jatkamisesta huippuolosuhteissa. 16-vuotias aloittaa syksyllä lukion, jonka suorittamiseen on varattu aikaa neljä vuotta.

Helsingissä ammattimaisen harjoittelun ja opiskelun pystyy yhdistämään vaivattomasti. Lahtinen menee Mäkelänrinteen urheilulukioon, jonka vieressä sijaitsee uimahalli.

Tinkimätön harjoittelija

Nyt ei pidä myöskään käsittää väärin. Vanhemmat eivät ole ohjanneet Lahtisen uraa, vaan Lahtinen on itse ollut tunnollinen ja määrätietoinen harjoittelija, joka on alusta asti viihtynyt vedessä ja nauttinut tavoitteellisesta harjoittelusta.

– Hänelle ei ole koskaan tarvinnut tuputtaa mitään uintiin liittyvää. Pikemminkin hän on meitä hoputtanut, että lähdetään jo, kun olemme kuskanneet häntä kisoihin ja harjoituksiin. Aina hän on innokkaana menossa hallille, Jani Lahtinen kertoo.

Laura Lahtinen yllättyi uimastaan SE-ajasta 200 metrin rintauinnissa.
Laura Lahtinen ei ui kaikkia parhaita matkojaan Etelä-Korean MM-kisoissa, sillä hän alitti tulosrajat niin myöhään kaudella, ettei pystynyt enää ilmoittautumaan paraatilajeihinsa.AOP

Harjoitteluinto on yksi Lahtisen eduista.

– Pidän tärkeimpänä sitä, että hän tosissaan tykkää harjoitella. Harjoittelu, oikea ruokavalio ja riittävä uni tulevat hänellä luonnostaan. Ne eivät ole mitään uhrauksia, vaan hän haluaa tosissaan olla ja elää kuten urheilija. Se on hänen suurin lahjakkuutensa, nykyinen valmentaja Matti Mäki kehuu.

– Se on yksi lahjakkuuden merkki, että uskaltaa harjoitella riittävästi ja riittävän kovaa, asiantuntija Hanski komppaa.

Tällä kaudella Lahtinen on harjoitellut uintia yhdeksästä kymmeneen kertaan viikossa. Tämän lisäksi saliharjoittelua ja keskivartalotreeniä on tehty muutaman kerran viikossa. Tässä vaiheessa uraa Lahtiselle haetaan erityisesti kestävyyttä tulevaa varten.

Päälajin valinnalla ei ole kiire

Kuten todettua, Lahtinen menestyy kansallisesti muissa lajeissa, mutta selkäuinti on tuottanut vielä toistaiseksi päänvaivaa. Kisastartteja on esimerkiksi SM-kisoissa tullut valtava määrä, koska useampi eri laji taittuu todella hyvin.

Mäki kertoo, että kaksikko aikoo pitää Lahtisen repertuaarissa useita lajeja vielä ainakin ensi vuoden ajan.

Yle Urheilun asiantuntijan Vesa Hanskin mukaan kaksikon päätös on viisas valinta.

– Hän on niin lahjakas, että kaikki lajit kannattaa pitää rinnakkain niin kauan, kun hän pystyy niitä uimaan. Tekniikka muokkautuu vuosien mittaan. Heille voi tulla ahaa-elämys jonkin lajin suhteen ja se alkaa nousta loistoon. Hänellä ei ole vielä mikään kiire.

Jos muutaman elementin saa kuntoon, ajasta lähtee taas sekunteja pois. Tekniikka on kuitenkin helposti muokattavissa, mutta se vie aikaa. Kun hänelle tulee voimaa, malttia ja ikää lisää, ne asiat korjaantuvat.

Vesa Hanski

Lapsuusvuosista Lahtisen uintitekniikkakin on jo rauhoittunut, mutta parannettavaa riittää edelleen.

– Maajoukkueleirillä olin hinkkaamassa perhosuintia hänen kanssaan. Siinä on vielä paljon tekemistä. Jos muutaman elementin saa kuntoon, ajasta lähtee taas sekunteja pois. Tekniikka on kuitenkin helposti muokattavissa, mutta se vie aikaa. Kun hänelle tulee voimaa, malttia ja ikää lisää, ne asiat korjaantuvat, Hanski sanoo.

Tulevaisuuden kannalta merkittävää on sekin, että Lahtinen ei ole urallaan kärsinyt yhdestäkään loukkaantumisesta, vaan kehitys on ollut pääosin tasaisen varmaa.

EM-kisoissa voi tärähtää jo finaalipaikka

Euroopan tämän kauden tilastossa Lahtisen tilanne on hieman erilainen kuin maailmantilastossa. Lahtinen on Euroopassakin 200 metrin perhosuinnin kärkeä perässä reilut neljä sekuntia, mutta hän on nuorten Suomen ennätyksellään 2.11,14 parhaan 20 uimarin tuntumassa.

Tämä lupaa hyvää ensi kevään EM-uinteihin Unkarin Budapestiin.

– Aikuisten tasolla maailman kärkeen on vielä pitkä matka, mutta 200 metrin perhosessa Euroopan taso ei ole Lauralta enää kamalan kaukana. Jos Laura parantaa pari sekuntia aikaansa, hän voi olla ensi vuonna EM-finaalitasoa, Yle Urheilun uintiasiantuntija Hanski arvioi.

Ensi kesänä Lahtisella on EM-kisojen lisäksi tähtäimessä Tokion olympialaiset. Viiden renkaan kisoihin 200 metrin perhosuinnin A-raja on kova: 2.08,43. Lahtisen toisessa huippulajissa, 200 metrin rintauinnissa A-rajaan on matkaa noin puolitoista sekuntia.

– Rintauinnin olympiarajaa lähdetään hakemaan ensi vuonna. Tavoitteeni on päästä ensi vuonna olympialaisiin ja hakea sieltä vielä kokemusta. 2024 olympialaisissa voisin sitten jo menestyä, Laura Lahtinen arvioi.

Mikäli Lahtisen kehitys jatkuu edelleen ja myös tulevat vuodet sujuvat ongelmitta, on meillä käsissämme timantti, joka on Pariisin olympialaisissa 2024 yksi Suomen uintimaajoukkueen kirkkaimmista tähdistä.

Lue myös:

Suomalaisuimarit jahtaavat harvinaista menestystä Jallowin johdolla – näin seuraat uinnin MM-kisoja Ylen kanavilla

Superlupaus Lahtinen, 16, murskasi jo ensimmäisen Suomen ennätyksen, mutta hänen bravuurimatkansa on vasta tulossa MM-kisoissa

Upeaa venymistä MM-altaassa – 16-vuotias ui aikuisten Suomen ennätyksen: "En tiedä, miten uin noin kovaa"

Uinnin superlahjakkuus Lahtinen nappasi nuorten EM-pronssia – huippu-uinnilla kolkuteltiin jo lähelle Suomen ennätystä

Huippulupaus Lahtinen taas loistavassa vedossa SM-altaassa: löi Hulkon 100 metrin erissä uudella nuorten ennätyksellä, finaalista 16-vuotias nappasi pronssia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat