Naiset haluavat oman Ranskan ympäriajonsa takaisin, Kansainvälinen pyöräilyliitto tukee hanketta – Suomen ykköspyöräilijä Lotta Lepistö: ”Kyllä me jaksamme!”

Naisten Ranskan ympäriajoa poljettiin 1980-luvun lopussa. 2010-luvulla naispyöräilijät ovat alkaneet vaatia, että Touria alettaisiin taas järjestää.

Jeannie Longo juhli keltaista paitaansa yhdessä miesten Tourin voittajan Bernard Hinault'n kanssa. Kuva: AOP

Ranskan ympäriajo on maailman ylivoimaisesti suurin pyöräkilpailu. Pelkästään yhden etapin voittaminen Tourissa on kovempi juttu kuin vaikkapa yhden päivän kevätklassikon voittaminen. Tour, 21 kisapäivää sisältävä pyöräilyn monumentti, järjestetään kuitenkin vain miehille.

Harva tietää, että hetken aikaa Tourin taivaanportit olivat avoinna myös naisille. Ranskan ympäriajon toinen johtaja, Felix Levitan, päätti vuonna 1984 pistää pystyyn Tour de France Fémininin. Ensimmäisen ympäriajon voitti yhdysvaltalainen Marianne Martin, seuraavat kaksi vei italialainen Maria Canins ja niitä seuraavat kolme voitti ranskalaislegenda Jeannie Longo.

Ensimmäisessä kisassa etappeja oli 18 ja lepopäiviä viisi. 36 pyöräilijää lähti matkaan maajoukkueisiin jaoteltuna. Pituutta kisalla oli 1 080 kilometriä, kun samanaikaisesti kilpailleet miehet ajoivat yli 4 000 kilometriä. Naiset polkivat lyhennettyä versiota miesten reitistä, sillä Kansainvälisellä pyöräilyliitolla UCI:lla oli tarkat säännöt siitä, kuinka pitkiä kilpailuja naiset saivat ajaa.

Kovimmat nousut kuuluivat silti reittiin. Maalipaikat olivat yhteiset, joten ensiksi perille saapuneita naisia oli vastaanottamassa hurraavat kansanjoukot. Määränpäässä Pariisissa mies- ja naisvoittajat tuulettivat yhdessä palkintokorokkeella.

Ensimmäistä naisten Touria sävytti kuitenkin Ranskassa aluksi kulttuurinen vastustus. Touria pidettiin epäsopivana ja liian raskaana naisille. Mediassa epäiltiin jaksaisiko yksikään kilpailijoista Pariisiin asti.

– Pyöräily on liian vaikeaa naisille, sanoi viisinkertainen Tour-mestari Jacques Anquetil.

– Pidän naisista, mutta katselen heitä mieluummin tekemässä jotain muuta, vuosien 1983–84 keltapaidat voittanut Laurent Fignon misogynisesti totesi tietokirjailija Christopher Thompsonin mukaan.

Voitto ei tehnyt Martinista rikasta ja kuuluisaa. Hän sai pokaalin ja tuhat dollaria palkintorahaa, joka jaettiin hänen joukkueensa kesken. Fignon kuittasi miesten kisan voitosta yli 200 000 dollaria. Martin lopetti pyöräilyuransa vuonna 1986 ja teki parin vuoden ajan kahta työtä, jotta sai Tour-matkan ja muiden kisojen aiheuttamat velat maksettua.

Jeannie Longo hyökkää vuoristoetapilla ylämäkeen naisten Ranskan ympäriajossa vuonna 1989. Kuva: AOP

La Course oli kädenojennus, jota pidetään rittämättömänä

Longon kolmannen voiton jälkeen vuonna 1989 miesten ympäriajon järjestäjät vetäytyivät naisten Tourin takaa. Vuosien saatossa kisa muutti useita kertoja nimeään ja formaattiaan. Välillä kisa jäi järjestämättä kokonaan ja näin sen hohto katosi. Vuonna 2009 ajettiin viimeinen naisten Tourin perillinen, nimeltään Grande Boucle Féminine Internationale. Voittaja Emma Pooleyn mielestä muutaman päivän kisassa ei ollut enää mitään grandea, suurta. Pooleyn takana kolmanneksi ajoi Marianne Vos.

Vos oli yksi naispyöräilijöistä, jotka muodostivat Le Tour Entier -kampanjan. Kampanjoineet naiset alkoivat vaatia ympäriajoa nykyisin järjestävältä Amaury Sport Organisationilta Ranskan ympäriajoa myös itselleen. Vuonna 2014 ASO heltyi ja järjesti La Course -nimisen yhden päivän kisan, jonka Vos voitti. Naiset ajoivat Pariisin keskustassa 13 kierrosta, yhteensä 89 kilometriä, ennen kuin Ranskan ympäriajon miespyöräilijät saapuivat suurina sankareina Champs-Élysées’n maaliin. Miesten kisalla oli ollut mittaa 3660,5 kilometriä.

La Course on sittemmin järjestetty muualla Tourin reitin varrella. Tänä kesänä se ajettiin Paussa miesten aika-ajoreitillä. Vos oli jälleen paras.

Marianne Vos juhlii voittoaan La Coursessa 2019. Kuva: AOP

Le Tour Entier -kampanjan perusti entinen ammattilaispyöräilijä Kathryn Bertine. Hän pitää La Coursea häväistyksenä, murusten jakelemisena naisille. Bertinen mielestä naisilla pitäisi olla jo vähintään 10 päivää kestävä Tour.

– ASO tuskin pitää toimintaansa seksistisenä, mutta ainakin he ovat laiskoja. Seksismi on sitä suurempaa, mitä korkeammalle lajin hierarkiassa kiivetään, Bertine kommentoi BBC:lle.

Kathryn Bertine MM-kisoissa 2013. Kuva: AOP

Lotta Lepistö toivottaisi Ranskan ympäriajon tervetulleeksi

Todellinen, pitkä etappikilpailu naisilta puuttuu yhä, vaikka kolmeviikkoiset ympäriajot kuuluvat olennaisesti huippupyöräilyn historiaan ja kulttuuriin. Vuoden 1984 Tour on yhä historian pisin naisten etappikilpailu. Tällä hetkellä maailmankiertueen tärkein ja pitkäkestoisin etappikilpailu on Italian ympäriajo. Giro Rosa kestää 10 päivää, mutta kärsii näkyvyydessä siitä, koska se kilpaillaan samanaikaisesti miesten Tourin kanssa. Kahden vuoden päästä alkava Battle of the North tuo kisakalenteriin toisen kymmenpäiväisen urakan. Etappikisan reitti sijoittuu Norjaan, Tanskaan ja Ruotsiin.

Suomen ykköspyöräilijä Lotta Lepistö on ajanut Italian ympäriajon kahdesti. Parhaimmillaan hän on ollut kirinaisten pistekilpailussa toinen vuonna 2017. La Coursella hän on kirinyt parhaimmillaan kakkoseksi.

Lepistö kertoi Yle Urheilulle vuosi sitten, että aika olisi kypsä naisten Ranskan ympäriajolle. Hänestä naiset tarvitsisivat vähintään kaksiviikkoisen etappikilpailun.

– Giro Rosassa ajetaan 10 päivää ilman lepopäiviä. Olisi kiva, jos naisten Tour kestäisi kaksi viikkoa ja välissä olisi yksi lepopäivä. Kaksiviikkoinen naisten Tour de France olisi aika jees juttu! Lepistö haaveili.

Kuva: AOP/Jarno Kuusinen

Lepistö muistutti, että käytännössä naisten kisakalenteriin mahtuu jo hänen hahmotelmansa pituinen rypistys. Thüringenin ympäriajo on joinain vuosina alkanut heti Giron jälkeen, jolloin kisapäiviä on kertynyt putkeen 17 vain yhdellä matkustusvälipäivällä.

– Kyllä me jaksamme! Fysiikan pitäisi riittää ajamaan yhtä pitkä aika kuin miehet, Lepistö sanoo.

Fysiikan riittävyys on osoitettu käytännössä toteen. Ranskalainen amatöörinaispyöräilijöiden muodostama ryhmä, Donnons des elles au Velo, ”Antakaa tytöille pyörä”, on vuodesta 2015 asti käynyt ajamassa miesten yli kolmituhatkilometrisen Tour-reitin. Ryhmä on polkenut etapit päivää ennen Tour-karavaanin saapumista ilman hierontoja, huippumajoitusta ja kaikkia niitä muita mukavuuksia, joista ammattilaiset saavat nauttia. Tempauksen tarkoituksena on ollut osoittaa, ettei mitään fyysistä estettä naisten Ranskan ympäriajolle ole.

ASO aikoo perustaa naisille uuden kilpailun

ASO on perustellut naisten Tourin puuttumista logistisilla ongelmilla. Järjestön mukaan miesten ja naisten kisa on mahdotonta järjestää enää samanaikaisesti, koska Tourin koko on kasvanut megalomaaniseksi vuoden 1984 jälkeen. Esimerkiksi La Coursen tiedotustilaisuuteen ei viime viikolla tullut kuin yksi toimittaja, sillä kaikki muut olivat jo seuraamassa miesten kisaa.

ASOlla riittää rahaa. Se on viime vuosina tehnyt 40 miljoonaa euroa voittoa vuotta kohden. Koska naisten Tour ei jää rahasta kiinni, moni kokee Bertinen tavoin ongelman olevan logistiikan sijaan ASOn asenteissa. UCI:n puheejohtaja David Lappartient jyrähti aiemmin heinäkuussa, että ämpyily asian ympärillä saisi luvan loppua. Lappartient sanoi keskustelleensa ASOn kanssa ja vaatineensa toimia naispyöräilyn eteen.

– Yhden päivän kisa ei riitä. Jos haluamme Tourin naisille, saamme sen kyllä toteutumaan, Lappartient lupasi BBC:lle.

Muutamaa päivää myöhemmin ASO ilmoitti olevansa vastaamassa Lepistön, muiden naiskuskien ja UCI:n toiveisiin.

Reuters uutisoi viime viikolla, että ASO aikoo järjestää naisille tulevaisuudessa miesten Touria vastaavan kilpailun. ASO on myös perustanut organisaatioonsa tiimin, joka vastaa jatkossa naisten pyöräilyn kehittämisestä. Hihat kääritään syyskuussa.

– Naispyöräilijät ansaitsevat kisan, joka vastaa sitä, mitä Tour de France on miehille. Meidän pitää löytää tilanteeseen ratkaisu, ASOn toimihenkilö kertoi Observer-lehdelle.

Tarkkaa aikataulua ei annettu.

– Meidän pitää toimia nopeasti ja taiten.

Onnistuneilla jalkapallon naisten MM-kisoilla Ranskassa on ollut vaikutuksensa ASO:n päätökseen. Naisten pyöräilyssä on lajille, Tourille ja ASOlle valtava kasvupotentiaali. Naisten pyöräily ansaitsee ranskalaisen, pitkän etappikilpailun.

Lue myös: