Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Uinnin MM-kisoissa syttyi uusi sanasota: Dopingkohussa ryvettynyt kiinalainen raivosi protestoivalle britille – "Minä voitin, sinä hävisit"

Tiistaina Sun Yangia julkisesti protestoiviin liittyi britti Duncan Scott. Toisen maailmanmestaruutensa ottanut Sun Yang ei tästä lainkaan tykännyt.

uinti
Dopingkohussa rypenyt Sun Yang raivosi palkintojenjaossa
Dopingkohussa rypenyt Sun Yang raivosi palkintojenjaossa

Kiinalaisuimari Sun Yangin ympärillä jatkuu kuohunta uinnin MM-kisoissa. Sun Yang nousi voittajaksi 200 metrin vapaauinnissa sen jälkeen, kun alkuperäinen ykkönen liettualainen Danas Rapsys hylättiin.

Yang on ollut MM-kisojen aikana keskellä dopingkohua. Ennen kisoja Yangin kerrottiin rikkoneen vasaralla verinäytepullojaan yllätystestissä. Kansainvälinen Uimaliitto FINA käsitteli asiaa, mutta antoi Yangin kilpailla pitkän radan MM-kisoissa Etelä-Koreassa.

Hän voitti 400 metrin vapaauinnissa MM-kultaa, minkä jälkeen kakkoseksi jäänyt australialainen Mack Horton protestoi Yangin kilpailemista vastaan eikä noussut lainkaan palkintokorokkeelle.

200 metrin vapaauinnin palkintojenjaossa kaikki mitalistit nousivat palkintokorokkeelle, mutta pronssia ottanut Duncan Scott ei suostunut kättelemään Yangia. Kiinalaisuimari ihmetteli raivoisin elein Scottia tämän jälkeen. Kansallislaulun jälkeen mitalistit olivat menossa korkeimmalle korokkeelle perinteiseen yhteiskuvaan, mutta siitäkin Scott kieltäytyi. Hän otti saman linjan kuin Mack Horton ja jättäytyi sivummalle.

Sun Yang,  Clyde Lewis
Katso 200 metrin vapaauinnin finaalin tapahtumat!

Kun mitalistit poistuivat palkintokorokkeelta, sanallinen vääntö jatkui tiukkana. Yang kääntyi taaksepäin ja selitti raivoisaan tyyliin Scottille. Kiinalainen levitteli käsiään ja ihmetteli brittiurheilijan toimintaa. Yang näytti puhisevan Scottille, että on puhdas urheilija.

– Minä voitin, sinä hävisit, Yang sanoi Scottille South Morning Heraldin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Scott jakoi pronssin Venäjän Martin Maljutinin kanssa, joka kätteli Yangia. Myös hopeaa napannut Japanin Katsuhiro Matsumoto kätteli Yangia.

Sunin dopingmaine yltää myös paljon pidemmälle kuin tähän vuoteen. Sun on kärsinyt vuonna 2014 kolmen kuukauden dopingpannan kiellettyjen aineiden käyttämisestä. Mikäli vasarakohua tutkiva Kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS katsoo Sunin syyllistyneen dopingrikkomukseen , hän voi saada elinikäisen kilpailukiellon.

Horton sai aiemmasta toiminnastaan myös kansainväliseltä uimaliitolta varoituksen.

– FINA kunnioittaa sananvapautta, mutta sen tulee tapahtua oikeassa kontekstissa. Urheilijamme ovat tietoisia velvoitteistaan kunnioittaa FINA:n sääntöjä ja olla käyttämättä FINA:n tapahtumia henkilökohtaisiin protesteihinsa, FINA tiedotti maanantaina.

Scott ei pelkää rangaistusta.

– Olen Mackin tiimissä, Scott sanoi BBC:lle.

– Jos Sun ei pysty kunnioittamaan lajiamme, miksi meidän pitäisi kunnioittaa häntä. Uskon, että moni ihminen tai jopa kaikki uinnissa ovat Mackin sanojen takana.

Päivitetty kello 15.37. Lisätty South Morning Heraldin tiedot.

Lue lisää:

Järisyttävää draamaa! Dopingmyrskyssä ollut kiinalainen vei diskauksen jälkeen toisen MM-kullan – liettualainen ehti jo tuulettaa villisti

Suomen joukkueenjohtaja puolustaa MM-kisoissa protestoinutta australialaisuimaria: "On aika sääli, että hän joutui uhraamaan oman tähtihetkensä"

Kansainvälinen Uimaliitto varoitti palkintoseremoniassa protestoinutta australialaisuimaria: "Kunnioitamme sananvapautta, mutta sen tulee tapahtua oikeassa kontekstissa"

MM-hopeamitalistin protestin jälkimainingit menivät todella rumiksi: kiinalaisfanit ovat uhanneet Hortonin ja hänen perheenjäsentensä henkeä sosiaalisessa mediassa

The Guardian: Muut uimarit nousivat antamaan aplodit Hortonille, joka protestoi dopingkohussa rypevän MM-kultamitalistin voittoa – "Se oli upeaa"

Dopingkohun keskellä oleva kiinalaisuimari voitti MM-kultaa – hopeamitalisti protestoi rajusti ja kommentoi Yle Urheilulle: "Katsotaan, kuka tuon kultamitalin lopulta saa"

Kansainvälinen Uimaliitto katsoi läpi sormien kiinalaisen ME-miehen sekoilut – Suomen joukkueenjohtaja kaipaa kovempia otteita doping-asioissa

Tuhosi vasaralla testinäytteensä – kiinalaisuimarista levisi kiusallisia paljastuksia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat