Suora

  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Dopingprotestin jälkipyykistä rangaistus myös kohutulle kiinalaiselle MM-kultamitalistille – ”Sopimatonta käytöstä”

Kansainvälinen uimaliitto FINA antoi varoitukset 200 metrin vapaauinnin palkintojaon tapahtumista MM-kisoissa Etelä-Koreassa.

uinti
Sun Yang, Martin Maljutin, Duncan Scott
Sun Yang ei pitänyt Duncan Scottin (oik.) toiminnasta 200 metrin vapaauinnin palkintojenjaossa. Tilannetta seurasi keskeltä toinen venäläinen pronssimitalisti Venäjän Martin Maljutin.Catherine Ivill/Getty Images

Kansainvälinen uimaliitto FINA on langettanut tiistain pitkän radan MM-kisojen kohutapahtumista rangaistukset sekä kiinalaiselle Sun Yangille että britti Duncan Scottille.

Tapahtumat liittyvät 200 metrin vapaauintien palkintojenjakoon. Siinä pronssimitalisti Scott ei suostunut kättelemään dopingkohun keskellä olevaa Yangia. Kiinalaisuimari ei pitänyt siitä, vaan ihmetteli raivoisin elein. Yangin kunniaksi soitetun Kiinan kansallislaulun jälkeen mitalistit olivat menossa perinteiseen yhteiskuvaan Yangin ympärille korkeimmalle korokkeelle. Mutta Scott kieltäytyi siitäkin.

Kun mitalistit poistuivat palkintokorokkeelta, sanallinen vääntö jatkui tiukkana. Yang kääntyi taaksepäin ja selitti raivoisaan tyyliin Scottille. Kiinalainen levitteli käsiään ja ihmetteli brittiurheilijan toimintaa. Yang näytti puhisevan Scottille, että on puhdas urheilija.

– Minä voitin, sinä hävisit, Yang sanoi Scottille.

Duncan Scott, Sun Yang
Katso 200 metrin vapaauinnin dramaattinen palkintojenjako kuvaa klikkaamalla!

Kansainvälisen uimaliiton mukaan käytös palkintojenjaossa oli sopimatonta Scottilta ja Yangilta. FINA viittasi pykälään, jossa kaikkia joukkueenjäseniä voidaan rangaista aiheuttaessaan huonoa mainetta lajille.

Pykälän rikkomisesta mahdolliset rangaistukset ovat varoitus, sakot, kilpailukielto ja kilpailuista poissulkeminen.

Yang voitti 200 metrillä MM-kultaa sen jälkeen, kun ensimmäisenä maaliin tullut Liettuan Danas Rapsys diskattiin ilmeisesti varaslähdön takia. Myös Scott nousi tämän myötä jakamaan pronssia Venäjän Martin Maljutinin kanssa.

Sun Yang,  Clyde Lewis
Katso 200 metrin vapaauinnin finaalin tapahtumat!

Yangista tuli Etelä-Korean kisojen ensimmäinen uimari, joka on voittanut MM-kultaa kahdella henkilökohtaisella matkalla. Hän voitti jo 400 metrillä MM-kultaa. Sen jälkeen Yangin toimintaa protestoi australialainen Mack Horton.

Lue lisää:

MM-kultamitalistin dopingprotestillaan suututtanut uimari ei pelkää rangaistusta – tykitti kovaa tekstiä: "Miksi meidän pitäisi kunnioittaa häntä?"

Uinnin MM-kisoissa syttyi uusi sanasota: Dopingkohussa ryvettynyt kiinalainen raivosi protestoivalle britille – "Minä voitin, sinä hävisit"

Järisyttävää draamaa! Dopingmyrskyssä ollut kiinalainen vei diskauksen jälkeen toisen MM-kullan – liettualainen ehti jo tuulettaa villisti

Suomen joukkueenjohtaja puolustaa MM-kisoissa protestoinutta australialaisuimaria: "On aika sääli, että hän joutui uhraamaan oman tähtihetkensä"

MM-hopeamitalistin protestin jälkimainingit menivät todella rumiksi: kiinalaisfanit ovat uhanneet Hortonin ja hänen perheenjäsentensä henkeä sosiaalisessa mediassa

The Guardian: Muut uimarit nousivat antamaan aplodit Hortonille, joka protestoi dopingkohussa rypevän MM-kultamitalistin voittoa – "Se oli upeaa"

Dopingkohun keskellä oleva kiinalaisuimari voitti MM-kultaa – hopeamitalisti protestoi rajusti ja kommentoi Yle Urheilulle: "Katsotaan, kuka tuon kultamitalin lopulta saa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat