Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastus
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastus

Ari-Pekka Liukkonen lataa suorat sanat Kansainvälisen uimaliiton dopingpolitiikasta: "Aina löytyy selitys, joka menee liitossa läpi"

Suomalaisuimari ilmaisee tukensa palkintojenjaossa Sun Yangia vastaan protestoineille uimareille.

uinti
Ari-Pekka Liukkonen
Ari-Pekka Liukkonen ei selviytynyt alkueristä jatkoon Etelä-Koreassa.Vesa Pöppönen / All Over Press

Uinnin Suomen ennätysmies Ari-Pekka Liukkonen on seurannut läheltä viime päivien protestikohua pitkän radan MM-kilpailuissa Etelä-Koreassa.

Jo kaksi MM-mitaleille yltänyttä uimaria on protestoinut dopingkohussa ryvettynyttä kiinalaista Sun Yangia vastaan palkintojenjakoseremonioissa. Tapaus on puhuttanut uimareiden keskuudessa kisapaikalla. Sanavalmis suomalainen pitää tilannetta kaikin puolin ikävänä.

– Ennen kaikkea on harmi, että urheilijat joutuvat ottamaan kantaa tuollaisiin asioihin. Mutta toisaalta, jos Kansainvälinen uimaliitto FINA ei tee asialle mitään, on uimareiden pakko jotain tehdä, Liukkonen kommentoi Yle Urheilulle.

400 ja 200 metrin vapaauinnista MM-kultaa voittaneen kohu-uimarin on kerrottu rikkoneen aiemmin vasaralla verinäytepullojaan yllätysdopingtestissä. Kansainvälinen uimaliitto FINA tutki asiaa, mutta antoi Sunille kilpailuoikeuden.

Australialainen Mack Horton ei suostunut lainkaan nousemaan palkintokorokkeelle 400 metrin palkintoseremoniassa. Britti Duncan Scott ei sen sijaan suostunut kättelemään ja onnittelemaan maailmanmestaria 200 metrin palkintokorokkeella.

Niin Horton, Scott kuin myös palkintojenjaossa raivonnut Sun saivat FINAlta varoituksen.

– Tosi iso peukku Hortonille ja Scottille, että ovat tuolla tavalla osoittaneet sen, että dopingsäännöksiä pitää noudattaa, Liukkonen sanoo.

"Aina löytyy joku selitys"

Kauden parasta vauhtiaan 100 metrin vapaauinnin alkuerissä pitänyt Liukkonen näkee kansainvälisen lajiliiton toiminnan korruptoituneena.

Liukkonen uskoo, että tuomiot dopingrikkeistä ovat joko todella pieniä tai jopa loistavat poissaolollaan siksi, että uinnin pahimmat dopingmaat sattuvat olemaan FINAn suurimpia rahoittajia.

– On tosi surullista, että tietyistä maista tulee olympiadin aikana kymmenkunta dopingkäryä. Näitä ovat Venäjä, Brasilia, Kiina erityisesti, mutta yksittäisiä tapauksia tulee muualtakin. Näiltä mailta löytyy aina joku selitys, joka menee liitossa läpi, kunhan vain on joku selitys.

Liukkonen on huomannut, että dopingtuomioita on annettu viime vuosina pääosin tapauksista, joissa urheilija on laiminlyönyt olinpaikkansa ilmoittamisen testaajille.

– On ollut lähinnä niitä tapauksia, että urheilijat, joilla on mielenterveysongelmia, ovat unohtaneet päivittää olinpaikkatietojaan ja sitä kautta on laitettu dopingtuomioita, Liukkonen sanoo.

Liukkonen kilpailee Etelä-Korean MM-kisoissa vielä perjantaina 50 metrin vapaauinnissa.

Lue myös:

Dopingprotestin jälkipyykistä rangaistus myös kohutulle kiinalaiselle MM-kultamitalistille – ”Sopimatonta käytöstä”

MM-kultamitalistin dopingprotestillaan suututtanut uimari ei pelkää rangaistusta – tykitti kovaa tekstiä: "Miksi meidän pitäisi kunnioittaa häntä?"

Uinnin MM-kisoissa syttyi uusi sanasota: Dopingkohussa ryvettynyt kiinalainen raivosi protestoivalle britille – "Minä voitin, sinä hävisit"

Suomen joukkueenjohtaja puolustaa MM-kisoissa protestoinutta australialaisuimaria: "On aika sääli, että hän joutui uhraamaan oman tähtihetkensä"

Dopingkohun keskellä oleva kiinalaisuimari voitti MM-kultaa – hopeamitalisti protestoi rajusti ja kommentoi Yle Urheilulle: "Katsotaan, kuka tuon kultamitalin lopulta saa"

MM-hopeamitalistin protestin jälkimainingit menivät todella rumiksi: kiinalaisfanit ovat uhanneet Hortonin ja hänen perheenjäsentensä henkeä sosiaalisessa mediassa

Kansainvälinen Uimaliitto katsoi läpi sormien kiinalaisen ME-miehen sekoilut – Suomen joukkueenjohtaja kaipaa kovempia otteita doping-asioissa

Suomalaisuimarit jahtaavat harvinaista menestystä Jallowin johdolla – näin seuraat uinnin MM-kisoja Ylen kanavilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat