Huipputenniksen nopeat liikkeet ihmetyttävät – ammattilaistenniksen pisteytys palaa ensi viikolla ennalleen

Kansainvälinen tennisliitto päätti toukokuussa muuttaa rankingpistejärjestelmäänsä. Mitä kisoja kannattaa kiertää ja miten pisteet lasketaan jatkossa, on monelle pelaajalle epäselvää. Suomalaispelaajille muutos tuo myös päänvaivaa.

tennis
Emil Ruusuvuori.
Emil Ruusuvuorelle rankingmuutosten ajankohta ei ole paras mahdollinen.AOP / imago sportfotodienst

Vuoden alusta kansainvälisessä tenniksessä on ollut käytössä kaksi eri rankinglistaa. Kärkipään pelaajien ATP- ja WTA-rankingit sekä alemman tason pelaajien ITF-ranking. ITF-turnauksissa on täytynyt kerätä tietty määrä pisteitä, jotta pelaaja on pystynyt tavoittelemaan paikkaa ylemmän tason turnauksiin.

Samaan aikaan turnausten kokoa pienennettiin. Pelaajat kritisoivat muutosta alusta saakka, vaikka ITF:n ajatuksena on ollut antaa pelaajien nousulle realistisempi polku.

Nyt käytäntö on jälleen muuttumassa. ATP- ja WTA-pisteet palautuvat alemmankin tason pelaajien tilastoihin takautuvasti.

Isot laivat kääntyvät hitaasti, mutta kansainvälisessä tenniksessä pystytään nopeisiin liikkeisiin. Niin nopeisiin, että moni pelaaja on ollut ihmeissään, miten ammattilaistenniksen pisteet jatkossa lasketaan, ja toisaalta, mitä kisoja kannattaa kiertää rankingpisteitä kerätäkseen.

– Jos rehellisesti sanotaan, niin siellä ei kyllä välttämättä tiedetä, mitä pitäisi tehdä. Aikamoista edestakasveivaamista. Huonoin homma tässä on se, että pelaajia pidetään aika lailla pimennossa, Harri Heliövaara sanoo.

Kansainvälinen tennisliitto ITF ilmoitti tuoreimmasta käänteestä toukokuussa. Muutos astuu voimaan ensi viikolla. Rankingit muuttuvat suomalaispelaajillakin selvästi, suuntaan tai toiseen sen mukaan, missä kisoissa pelaaja on alkukaudesta ollut mukana.

– Minullakin kaksinpelin ranking laskee yli 300 sijaa ihan vain sen takia, että systeemiä muutetaan kesken kauden. Kuukausi sitten kukaan ei tiennyt, että tällainen muutos tulee. Olisin ehkä pelannut eri kisoja, Heliövaara sanoo.

ATP- ja WTA-pisteet otetaan huomioon alkaen 1.8.2018. Uudet rankingit astuvat voimaan 5.8.2019. Emil Ruusuvuoren osalta muutoksen ajankohta kirpaisee, sillä jos se tulisi voimaan viikkoa aiemmin, suomalaisen ranking olisi noussut ja riittänyt US Openin karsintoihin.

– Parin viikon päästä ranking muuttuu taas samaksi vanhaksi, eli se auttaa minua vähän. Saan vähän enemmän pisteitä ja ranking nousee senkin takia, Ruusuvuori kertoo.

– Mielestäni ihan hyvä, että sama ranking tulee taas, parempi näin, Ruusuvuori jatkaa.

Ruusuja ja risuja

Tampereen tennisturnausta seuraava Jarkko Nieminen ymmärtää pelaajien ihmetyksen. Kattojärjestön liikkeet ovat olleet hämmentäviä.

– Harvoin noin isoja muutoksia on tenniksessä tehty, ja noin nopeasti. Nyt näyttää, että tehdään taas muutoksia entiseen suuntaan. Aikamoinen prosessi on nyt käynnissä, Nieminen sanoo.

Toisaalta Nieminen antaa rohkeille muutoksille myös kiitosta. Jos vuosi sitten tuntui, että pelaajia ei kuunneltu, nyt ainakin pelaajien mielipiteisiin on reagoitu.

– Kaikkia muutoksia en missään nimessä kannata. Hatunnosto sille, että on aika nopeasti reagoitu niihin juttuihin, joista on tullut varmasti paljon negatiivista palautetta.

– Ja parhaat pärjäävät aina, olipa systeemi mikä tahansa, Nieminen muistuttaa.

Kesken vuoden tehtävä suunnanmuutos jättää joka tapauksessa hätiköidyn mielikuvan maailman huipputenniksen johtamisesta. Epätietoisuus alkoi jo keväällä 2018, kun nyt voimassa olevasta järjestelmästä kerrottiin. Lajiväki on elänyt ihmetellen.

– Mielestäni tämä tulee vähän liian nopeasti. Ranking lasketaan 12 kuukauden ajalta. Miksi ei saa 12 kuukauden varoaikaa, jotta saisi päättää, mitä kisoja pelaa? Harri Heliövaara kysyy.

– Tilanne on ollut erittäin haastava niin urheilijoille, kilpailujen järjestäjille kuin liitoille. Kukaan ei ole tiennyt, millä tavalla pystyisimme parhaalla tavalla tukemaan urheilijoita tai millaisia kisoja kannattaisi järjestää. Ei tämä ole mennyt ihan nappiin, Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho sanoo.

Emil Ruusuvuori (vas) ja Harri Heliövaara.
Emil Ruusuvuori (vas) ja Harri Heliövaara voittivat tenniksen ATP Challenger -turnauksen nelinpelin finaalin Hollannissa viime sunnuntaina.Suomen Tennisliitto

Tampereen tennisturnauksen aikataulu tiivistyi täksi kesäksi ITF:n kilpailujärjestelmän muutosten vuoksi. Tietoja karsintaryhmän koosta tai pelipäivien määrästä ei ole vielä julkistettu, eli ensi kesän tapahtuman osalta on vielä kysymysmerkkejä ilmassa.

– Meillä ei ole vielä varmuutta siitä, kuinka karsinta järjestetään. Odotetaan tarkempia tietoja kansainväliseltä liitolta, vuosien ajan tapahtumajärjestelyissä mukana ollut Veli Paloheimo kertoo.

Harri Heliövaara suuntaa Tampereen turnauksen jälkeen Kiinaan, Emil Ruusuvuori Saksaan. Nyt metsästetään isoja pisteitä haastajatason turnauksista.

– Menen varmasti jatkossa enemmän isompiin challengereihin. Pitää saada isoja pisteitä, pienemmistä kisoista niitä ei ole saatavilla. Tässä jäävät erityisesti ITF-kisat pois kalenterista ihan lopullisesti, Heliövaara kertoo.

Tampereen turnauksessa Heliövaara putosi kaksinpeleissä avauskierroksella, mutta pistejahti nelinpelissä on vasta alkamassa. Heliövaara parinsa Patrik Niklas-Salmisen kanssa on tuttu näky heinäkuisessa tapahtumassa.

– Muutaman vuoden takaa meillä finaalipaikka, viime vuodelta välieräpaikka, mutta se voitto puuttuu. Kyllä me lähdemme sitä hakemaan, Heliövaara sanoo.

Ja niitä tärkeitä pisteitä?

– Nimenomaan. 80 isoa ATP-pistettä.

Lue myös:

Ensimmäistä kertaa parina ammattilaiskiertueella pelaavat Harri Heliövaara ja Emil Ruusuvuori juhlivat nelinpelin mestaruutta Hollannissa

Loistovire jatkui myös loppuottelussa – uransa parasta tennistä pelaavalle Emil Ruusuvuorelle tärkeä turnausvoitto: "Ei olisi paljon paremmin voinut mennä" Ammattilaistennikseen tulee suurin muutos vuosikymmeniin – tilanne hämmentää pelaajia: "Kukaan ei tiedä mitä tapahtuu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat