Kansainvälinen liitto yrittää suitsia uimareiden protestointia – australialaismedian mukaan uhkaa jopa mitalien menetyksillä

Kansainvälinen uimaliitto yrittää hillitä uimareiden protestointia uusilla sääntöpykälillä. Rintauinnin moninkertainen arvokisamitalisti Adam Peaty ei aio pysyä hiljaa.

Australian Mack Horton protestoi, kun Kiinan Sun Yang sai kultamitalinsa 400 metrin vapaauinnin palkintojenjaossa. Oikealla pronssimitalisti, Italian Gabriele Detti. Kuva: Getty Images

Moninkertainen olympia-, MM-ja EM-mitalisti Adam Peaty pitää Kansainvälisen uimaliiton Finan yritystä hillitä uimareiden protestointia merkityksettöminä. Hän ei aio pysyä hiljaa.

Etelä-Korean MM-kisoissa laineet ovat läikkyneet muutenkin kuin altaassa, etenkin kiinalaisuimari Sun Yangin takia. Vuonna 2014 dopingin takia kilpailukiellossa ollut Sun nousi otsikoihin jo ennen kisoja, kun hänen kerrottiin rikkoneen yllätysdopingtestissä omat verinäyteputkensa vasaralla.

Useat uimarit ovat MM-kisojen aikana protestoineet Sunin kilpailemista, muun muassa australialainen Mack Horton jätti nousematta palkintokorokkeelle Sunin kanssa ja britti Duncan Scott jätti Sunin kättelemättä palkintojenjaossa.

Kansainvälinen uimaliitto (Fina) lähetti varoituskirjeet palkintojejakoepisodeista koko kolmikolle ja on tiistaina lisännyt ohjeisiinsa klausuulin, jonka mukaan uimareiden on “tiukasti vältettävä kaikenlaista loukkaavaa tai sopimatonta käytöstä toimitsijoita, muita kilpailijoita, joukkueen jäseniä ja/tai yleisöä kohtaan kilpailujen aikana”. Kaikenlainen poliittinen, uskonnollinen ja syrjivä käytös tai puhe on kiellettyä.

Australialaismedian mukaan (siirryt toiseen palveluun) Fina aikoo rangaista uimareita jopa mitalien menetyksillä tai kilpailukiellolla, jos he jatkavat protesteja.

Gwangjunin kisoissa 50 ja 100 metrin rintauinnin mestaruudet voittanut Peaty ei aio pysyä hiljaa, kun puhutaan niinkin tärkeästä asiasta kuin dopingista. Brittiuimari on ollut erittäin kriittinen puhuessaan Sunista sekä Finasta, ja The New York Timesin mukaan hän sanoi pitävänsä Finan tekemiä muutoksia merkityksettöminä.

– Urheilijoilla on aina ollut sananvapaus ja jos me havaitsemme, että jokin on väärin ja joku huijaa, niin miksi emme saisi käyttää ääntämme? Mikä tahansa doping on selvä “ei” minulle, Peaty totesi.

Lue myös: