Suomalaiset sekosivat, Marko Anttila pakeni Italiaan – pakaraan tatuoitu Mörkö-hahmo kertoo kaiken älyttömästä MM-kultahuumasta: "Ehkä meni vähän yli"

Marko Anttila kertoo ikimuistoisesta kesästään Leijonien mestarikapteenina.

Marko Anttila sai tällä kertaa olla rauhassa helsinkiläisen ravintolan terassilla. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Siitä on nyt tasan kaksi kuukautta. Leijonien kapteeni Marko "Mörkö" Anttila nosti maailmanmestaruuspokaalin käsivarsilleen 26. toukokuuta, kun Suomi oli voittanut Kanadan jääkiekon MM-finaalissa 3–1.

Pelaajat sanovat usein tärkeiden otteluiden jälkeen, etteivät muista pelitapahtumista mitään. Anttila on toista maata. Hän muistaa, kuinka Suomi oli pitkään pinteessä Kanadaa vastaan, mutta sitkeästi taistellut joukkue onnistui kääntämään pelin. Anttila oli MM-finaalissa pääosassa. Hän viimeisteli kaksi maalia.

Vielä tarkemmin Anttila muistaa sen hetken, kun ottelu loppui ja Suomi oli maailmanmestari.

– Kun summeri soi, olin fyysisesti aika loppu. Takana oli kolme kovaa peliä neljässä päivässä. Sitä oikein mietti siinä, että kauanko tässä tulee juhlittua, Anttila kertoo Yle Urheilun haastattelussa.

Takki oli tyhjä, mutta ensikertalaisia täynnä ollut ryhmä löysi juhlavireen nopeasti. Kukaan Leijonien pelaajista ei ollut aikaisemmin voittanut miesten maailmanmestaruutta.

Seuraavana päivänä vuorossa oli kansanjuhla Kaisaniemessä Helsingissä.

– Jotenkin muistuu mieleen, kun kaarsimme bussilla Kaisaniemeen ja näimme yleisömäärän. Fiilis oli uskomaton, Anttila sanoo ja hiljenee.

Mestaruus oli 34-vuotiaalle hyökkääjälle iso juttu. Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla oli poliisin mukaan noin 50 000 juhlijaa. Voitto kosketti suomalaisia.

Marko Anttila lavalla Kaisaniemen kansanjuhlassa. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

MM-kultaa juhlittiin joukkueen kesken viisi päivää. Juhlien keskiössä oli Anttila, joka oli noussut MM-kisoissa kulttipelaajasta koko kansan suosikiksi.

Mörkö-huumaa koko kesä

– Ehkä se meni vähän yli. Joukkueessa oli kuitenkin aika monta tärkeää palasta. Koko joukkueen suoritus oli tärkeä ja hieno juttu, Anttila sanoo maailmanmestaruuden tuomasta henkilöpalvonnasta.

MM-finaalia seuraavana päivänä Mörkö-muumimukit myytiin loppuun kaupoista. Löikö Mörkö sisään -renkutus soi ympäri Suomen niemeä. Kuopiolainen Jari, 34, esitteli ottamaansa Mörkö-tatuointia Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun). Hän oli tatuoinut muumihahmon pakaraansa. Eikä Jari ole ainoa. Sosiaalisesta mediasta löytyy lukuisia kuvia Mörkö-tatuoinneista, ja tatuointeja on esitelty kesän aikana myös Anttilalle.

– Kaikenlaisia hassuja juttuja, tatuointeja ja muuta, on näkynyt. En pane pahakseni, Anttila sanoo kuin olisi vieläkin hieman häkeltynyt saamastaan huomiosta.

– Ne ovat mukavia hommia, joista saa hymyn huulille. Ainakaan vielä ei ole tullut korvista ulos.

Leijonien maailmanmestarikapteenilla on riittänyt kesän aikana vientiä. Anttila on ollut parin kuukauden aikana niin monessa fanikuvassa, että lukumäärää on mahdoton laskea.

Anttila ei pääse ihailijoitaan pakoon, sillä kaksimetrinen kolossi on helppo tunnistaa suuremmankin väkijoukon keskeltä.

– Olen yrittänyt elää normaalia elämää. Kaupassa käynnit ja muut sellaiset kuuluvat vieläkin arkeen, Anttila kertoo.

Marko Anttila ihmisten ympäröimänä Helsinki-Vantaan lentoasemalla toukokuussa. Kuva: AOP

Anttila sanoo, että tavallisten kansalaisten kommentit ovat koskeneet pääasiassa jääkiekkoa. Hänen mukaansa Mörkö-aiheiset tatuoinnit ovat sieltä oudoimmasta päästä palautetta, jota hän on saanut. Hienointa on ollut huomata, että Leijonat liikutti Suomen kansaa ikään tai sukupuoleen katsomatta.

– Saimme herätettyä tunteita sellaisissa ihmisissä, jotka eivät niin usein seuraa jääkiekkoa. Se on hienoa, että jossain sysimetsässä on huudettu meidän peleillemme.

Kesäkuussa Marko Anttila pakeni perheensä kanssa kansalaisten katseilta pariksi viikoksi Italiaan lomailemaan. Sieltä oli vaikea löytää ihmistä, joka olisi seurannut jääkiekon MM-kisoja.

Paluu arkeen Jokereissa

Nyt ikimuistoinen kesä on tavallaan jo ohi. Anttila aloitti seurajoukkueensa Jokerien kanssa tällä viikolla valmistautumisen uuteen kauteen.

Kun Yle Urheilu saapuu seuraamaan vapaaehtoisia harjoituksia, kuittia lentää Anttilan suuntaan välittömästi

– Ai ketä tulitte kuvaamaan? Stretsiä? Ei yllätä, joukkuekaveri Jesse Joensuu nauraa.

Stretsi on lempinimi, jolla Anttila pelaajien keskuudessa tunnetaan.

Anttilan nimi on yhä kansakunnan huulilla. Haastattelua edeltävänä päivänä Anttila on ollut mainoskuvauksissa, joiden lopputulokset näkyvät myöhemmin ympäri Helsinkiä.

– Joukkuekavereilta on tullut kuittailua ja tulee varmaan jatkossakin. Siellä suu paukkuu, mutta antaa niiden paukuttaa. Meillä on Jokereissa ollut aina hyvä joukkuehenki ja pieni kuittailu osittain kuuluu siihen, Anttila sanoo hymy huulillaan.

Jokerien joukkue kokoontui kesätauon jälkeen yhteen tällä viikolla. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Jokereissa pelaa syyskuussa alkavalla KHL-kaudella tuoretta kolme maailmanmestaria. Puolustaja Mikko Lehtonen ja hyökkääjä Veli-Matti Savinainen tulivat uusina pelaajina joukkueeseen. Jokerit on tehnyt muutenkin kiinnostavia värväyksiä, kun maalivahti Antti Niemi siirtyi NHL:stä Helsinkiin ja takavuosina Leijonissa loistanut keskushyökkääjä Petri Kontiola hankittiin Jaroslavlista.

Anttilalla alkaa uran neljäs kausi Jokereissa.

– Olemme joka vuosi vähän vahvistuneet. Se on hieno asia, että meille on tullut monta suomalaista huippupelaajaa joukkueeseen.

Jääharjoitusten jälkeen hallin käytävillä tulee vastaan pikkupoika, joka pyytää Anttilalta nimikirjoituksen ja yhteiskuvan. Ei ole epäselvää, kuka on tulevalla kaudella Jokerien seuratuin pelaaja.

Jokerit aloittaa KHL-kauden 3. syyskuuta kotiottelulla Omskia vastaan. Jokerien ensimmäinen harjoitusottelu on ohjelmassa ensi viikon perjantaina Neftehimik Nizhnekamskia vastaan Vantaalla.

Lue myös: