Suora

  • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun A-ryhmä
  • Painin MM, vapaapaini
  • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin
  • Tanssin Grand Slam, vakiotanssit
  • Painin MM, vapaapaini
  • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelu
  • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun B-ryhmä

Maailmanmestari Joona "Serral" Sotala hakee Helsingissä revanssia vasta 17-vuotiaasta haastajasta – "Kosto annetaan, jos mahdollisuus on"

Yle näyttää Assembly Summer 2019 -tapahtuman StarCraft II -turnauksen suorana Yle Areenassa ja Twitchissä.

e-urheilu
Joona Sotala nostaa MM-pokaalia.
Joona "Serral" Sotala taistelee tänään Helsingissä alkavan StarCraft II -turnauksen voitosta.Helena Kristiansson / Blizzard Entertainment

StarCraft II -pelin maailmanmestari Joona "Serral" Sotala kohtaa haastajansa tänään Helsingissä alkavassa Assembly Summer 2019 -tapahtumassa.

Viime vuoden marraskuussa StarCraft II:n MM-kisoissa korealaisten 20-vuotisen ylivallan murtanut Sotala oli vuoden mittaan pelikentillä lähes ylivoimaisessa iskussa. Sotala dominoi Etelä-Korean ulkopuolisille pelaajille tarkoitettua WCS-turnauskiertuetta voittaen kiertueen kaikki turnaukset ja kaatoi korealaiset haastajansa myös ennen MM-kisoja järjestetyssä all star -turnauksessa.

Tämän vuoden WCS-turnauksissa Serral on kuitenkin kohdannut arvoisensa vastustajan. Vasta 17-vuotias italialainen Riccardo "Reynor" Romiti on voittanut Sotalan kiertueen turnausten finaaleissa jo kahdesti: ensin huhtikuussa Los Angelesissa ja toistamiseen kaksi viikkoa sitten Kiovassa.

Joona Sotala pelaa StarCraft II -peliä.
Sotala on yltänyt finaaliin vuoden jokaisessa WCS-turnauksessa.Helena Kristiansson / Blizzard Entertainment

Sotalalla on kiertueelta tilillään yksi turnausvoitto toukokuisesta Kiovan turnauksesta. Onko hallitseva maailmanmestari kohdannut voittajansa?

– Aina ei voi voittaa, joskus häviääkin. Viime vuonnakin oli monta ottelua, jotka olisivat voineet kääntyä kummin päin tahansa, Sotala toteaa.

"Olisi kiva antaa kosto, jos siihen aukeaa mahdollisuus"

Nuoren italialaisen nousu maailman absoluuttiselle huipulle on vasta alkuvaiheessa. Viime vuonna Romiti ei päässyt osallistumaan WCS-kiertueen ensimmäisiin turnauksiin pelinkehittäjä Blizzardin pelaajille asettaman 16 vuoden ikärajan vuoksi ja karsiutui niukasti maailmanmestaruuskilpailuista liian alhaisen pistepotin vuoksi.

Molemmissa WCS-turnauksissa tie nousi pystyyn voittoihin jyränneen Sotalan takia. Italialaisen uran ensimmäisessä WCS-esiintymisessä Valenciassa turnaus päättyi tappioon puolivälierissä. Kiertuekauden päättäneessä Montrealin turnauksessa Sotala kaatoi Romitin äärimmäisen tiukassa finaaliottelussa lukemin 4-3 ja romutti nuoren italialaisen MM-kisahaaveet. Romitin kohtalona oli jäädä WCS-pisteissä kymmenenneksi.

Riccardo "Reynor" Romiti tuulettaa.
Vasta 17-vuotias Riccardo "Reynor" Romiti on noussut nopeasti StarCraft II -pelin huipulle.Carlton Beener / Blizzard Entertainment

Tänä vuonna tahtipuikko on kuitenkin turnausten finaaleissa ollut toistaiseksi italialaisen hyppysissä. Maailman parhaana pidetylle Sotalalle on jäänyt syystäkin otteluista jotain hampaankoloon.

– Tappiot ovat tappioita, eikä niille mahda mitään. Jos pääsen pelaamaan Assemblyillä Reynoria vastaan, on kiva antaa kosto jos siihen on mahdollisuus. Olen edelleen melko itsevarma häntä vastaan, vaikka muutamia häviöitä on tullutkin.

Finaalitappiosta huolimatta Sotala uskoo, että ottelut Reynoria vastaan ovat kaatuneet vältettävissä oleviin virheisiin.

– Kiovan finaalissa johdin ottelua Reynoria vastaan 2–1, mutta heitin menemään useamman karttavoiton. Nelos- ja vitoskartat olivat melkein varmoja voittoja, mutta tein tyhmiä virheitä ja hävisin molemmat. Reynor ei tehnyt mitään erikoisempaa, eli en voi sanoa, että häviöt johtuisivat vain ylivoimaisesta vastustajasta.

Joona "Serral" Sotala
Joona "Serral" Sotala haluaa nostella MM-pokaalia myös tänä syksynä.Blizzard Entertainment

StarCraft II -pelin maailmanmestaruus ratkotaan marraskuussa Yhdysvalloissa järjestettävässä BlizzCon-tapahtumassa, ja pelaajilla on Assemblyn jälkeen enää yksi turnaus, josta pisteitä on mahdollista kerätä. Sotala johtaa WCS-sarjaa, mutta 17-vuotias italialainen on pisteissä lähes Sotalan kannassa. Myös yhdysvaltalainen Alex "Neeb" Sunderhaft voi vielä teoriassa taistella WCS-sarjan voitosta ja parhaista lähtöasetelmista MM-kisoihin.

– Kiertueen voittaja saa BlizzConissa lohkoonsa ennakkoon heikoimmaksi rankatun korealaisen. Taistelemme käytännössä Reynorin kanssa pisteistä ja ykköspaikasta. Se on suhteellisen tärkeä, mutta muuten lähden turnaukseen samalla asenteella kuin muulloinkin eli tekemään parhaani ja voittamaan, Sotala sanoo.

Länsimaat vastaan Etelä-Korea, osa 1

Länsimaiden parhaiden pelaajien lisäksi Helsinkiin saapuu myös lajin emämaa Etelä-Korean huippunimiä.

Korealaisista tähdistä mukana ovat esimerkiksi Sotalan turnausvoittojen sarjan IEM Katowicessa katkaissut Eo "soO" Yoon Soo sekä Lee "INnoVation" Shin Hyung, joka nappasi Sotalan päänahan World Electronic Sports Games -tapahtuman loppuottelussa. Shin Hyung vei voitollaan suomalaisen nenän edestä muhkean 150 000 dollarin voittopalkinnon Sotalan tyytyessä 40 000 dollariin, ja uusintaottelusta voidaan odottaa kuumaa.

Sotala odottaa innolla syksyn ensimmäistä kohtaamistaan korealaisten kanssa.

– Assembly ja parin viikon päästä Koreassa pelattava turnaus ovat ainoita mahdollisuuksia pelata korealaisia vastaan ennen BlizzConia. Korealaiset pelaavat hieman eri tavalla kuin muut. Pelityylissä ei ole suuria muutoksia länsimaisiin pelaajiin verrattuna, mutta peli on yleisesti ottaen aggressiivisempaa. Voiton avaimet ovat kuitenkin samat kuin muutenkin. On tietenkin hauska nähdä, ovatko korealaiset kenties keksineet jotain uutta, Sotala arvioi.

Eo "soO" Yoon Soo juhlii IEM Katowicen voittoa.
Eo "soO" Yoon Soo juhli maaliskuussa IEM Katowicen voittoa.Adela Sznajder / ESL

Vaikka Assembly kokoaa Helsinkiin Etelä-Korean huippuja, saa kovimpien uhkaajien kohtaaminen odottaa vielä parin viikon ajan.

– Taso on todella kova, mutta aivan terävin kärki – Cho "Maru" Seong Ju, Kim "Classic" Doh Woo ja Park "Dark" Ryung Woo – puuttuu. Mukana on tietysti iso liuta todella hyviä korealaisia, mutta ne ensimmäisenä mieleen tulevat kärkipelaajat eivät ole turnauksessa mukana. Mukana olevat korealaiset ovat kuitenkin sen verran taitavia, että valloittavat melko vahvasti kärkikahdeksikon.

Turnauksen A-lohkossa mukana kaksi suomalaista

Suomalaisten huomio kiinnittyy turnauksessa A-lohkoon. Sotalan lisäksi lohkossa pelaavat myös WESG-finaalissa suomalaisen päihittänyt Lee "INnoVation" Shin Hyung, saksalainen Julian "Lambo" Brosig ja Suomen karsinnoista mukaan noussut Wenlei "ZhuGeLiang" Dai.

WCS-kiertueen pisteet maistuisivat Daille varmasti, mutta tyly lohkoarvonta saattaa osoittautua liian suureksi haasteeksi. Pelin Suomen mestaruuden vuonna 2017 voittanut Dai saa turnauksen avaavassa ottelussa vastaansa Sotalan, ja jatkopaikan lunastaminen vaatii joko Sotalan tai Shin Hyungin päihittämistä.

StarCraftissa yllättäväkin tulos on kuitenkin mahdollinen. Sotala tietää kantavansa selässään maalitaulua, mutta ei suostu ottamaan ennakkosuosikin asemastaan suuria paineita.

– Tiedän, että ihmiset odottavat minulta voittoa ja yllättyvät, jos en voitakaan. StarCraftissa pitää kuitenkin ymmärtää, että pelissä on helppo hävitä yksi kartta tai yksi ottelu. Putoaminen jopa turnausten alkuvaiheessa on usein kiinni jopa yhdestä ottelusta, eikä voittamisesta voi sen vuoksi ottaa mitään valtavia paineita, Sotala sanoo.

Joona "Serral" Sotala
Sotala odottaa innolla kotiyleisön edessä pelaamista.Blizzard Entertainment

StarCraft II:n palaaminen Messukeskukseen neljän vuoden tauon jälkeen lämmittää Sotalan mieltä. Kesän 2015 turnauksessa Sotala jäi lohkovaiheeseen, kun arvontakone heitti samaan alkulohkoon kaksi korealaista, mutta nyt Sotalan pitäisi edetä pudotuspeleihin.

– On kiva pelata kotiyleisön edessä ympäristössä, jossa saan pelaajista suurimman kannustuksen. Turnaus on todella hyvä asia Suomen StarCraft 2 -skenelle.

Maailmanmestarin terveiset kotiyleisölle ovat ytimekkäät.

– Parhaamme yritämme. Katsokaa pelejä!

Assembly Summer 2019 -tapahtuman StarCraft II -turnausta voi seurata suorana lähetyksenä 1.-3.8. Yle Areenasta ja Twitchistä. #ylesc2

StarCraft II: Assembly Summer 2019

Torstai 1.8. | Yle Areena, Twitch (siirryt toiseen palveluun)

13:00 lohkovaihe: lohkot A, B, C ja D
18:00 lohkovaihe: lohkot E, F, G ja H

Perjantai 2.8. | Yle Areena, Twitch (siirryt toiseen palveluun)

13:00 jatkolohkot A ja B
18:00 jatkolohkot C ja D

Lauantai 3.8. | Yle Areena, Twitch (siirryt toiseen palveluun)

13:00 puolivälierät
18:00 välierät
21:00 loppuottelu

Lue myös:

StarCraft II -pelin huiput kohtaavat viikonloppuna Helsingissä – "Kovin turnaus, mitä Suomessa on koskaan nähty"

E-urheilun tuore maailmanmestari Joona "Serral" Sotala on kuin sekoitus Kimi Räikköstä ja Seppo Rätyä – kylmäpäinen suomalainen mursi korealaisten 20 vuotta kestäneen ylivallan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat