Suora

  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Juuri tiukan lääkärintarkastusrumban läpi käynyt Eva Wahlström pitää nyrkkeilyn kuolemantapauksia surullisina – "Jokainen ottelija on hyväksynyt, että tällaista saattaa käydä"

Eva Wahlström valmistautuu ensi viikolla käytävään MM-otteluunsa. Hänen on täytynyt läpäistä tiukka lääkärintarkastus saadakseen otteluluvan.

nyrkkeily
Risto Juvonen ja Eva Wahlström
Eva Wahlstörm valmentajansa Risto Juvosen kanssa tiedotustilaisuudessa kesäkuussa.Compic / Kimmo Brandt / All Over Press

Nyrkkeilymaailmaa on kohdannut tällä viikolla kaksi suru-uutista, kun venäläinen Maksim Dadashev ja argentiinalainen Hugo Santillan kuolivat otteluissa saamiinsa vammoihin.

MM-tittelinsä puolustamiseen valmistautuva Eva Wahlström pitää tapahtumia surullisina, mutta muistuttaa ottelijoiden tiedostavan lajinsa vaarat.

– On äärimmäisen surullista, että näin käy. Mutta jokainen nyrkkeilijä tietää, mihin lähtee ja jokainen on hyväksynyt sen, että tällaista saattaa käydä, Wahlström totesi Yle Urheilulle ja muistutti, ettei nyrkkeily ole ainoa laji, jossa onnettomuuksia tapahtuu.

– On se sitten jalkapallo, ratsastus tai joku muu, niin vahinkoja sattuu. Nyrkkeilijöitä on maailma täysi, ja kaksi tällaista tapausta on nyt tullut, joten se ei kuitenkaan ole hirveän paljon. Se on tosi valitettavaa ja surullinen asia, mutta täytyy taistella, suojata itseään ja nyrkkeillä taitavasti.

Wahlström itse on käynyt juuri melkoisen lääkärintarkastusrumban läpi, sillä hän ottelee ensi viikon lopulla Yhdysvalloissa WBC-liiton ylemmän höyhensarjan ottelussa yhdysvaltalaista Ronica Jeffreyä vastaan.

Koska kyse on MM-ottelusta, joka käydään Nevadassa, ja Wahlström on yli 35-vuotias, hänen on pitänyt toimittaa itsestään hyvin tarkat terveystiedot otteluluvan saadakseen.

– Aivokuvat, EKG, laaja verenkuva, keuhkojen röntgenkuva, neurologinen tutkimus, HIV- ja hepatiittikokeet, raskaustesti, pissatestin analyysi, silmälääkäri..., Wahlström luetteli ja naurahti unohtaneensa todennäköisesti jotain listaltaan.

– Sitten tulokset lähetetään Jenkkeihin, ja sen jälkeen ne halutaan eri muodoissa. Ja sitten ne halutaan englanniksi ja sitten halutaan alkuperäiset lausunnot. Kyllä näitä on väännetty. Kuten lääkärini sanoi, Las Vegasia ja Amerikkaa ei valloiteta ilman paperiduunia!

Wahlström on kuitenkin tyytyväinen, että terveystarkastuksia tehdään. Häntä on ilahduttanut ennen kaikkea se, että hänen omat testituloksensa ovat osoittaneet hänen olevan täysin terve ja ennen kaikkea hänen aivonsa eivät ole kärsineet iskuista.

– Minun aivokuvani oli täysin puhdas. Ei ollut pienintäkään merkkiä nyrkkeilystä. Se on kyllä helpottavaa kuulla.

View this post on Instagram

Otteluluvan saamiseksi on tiettyjä lääkärintarkastuksia mitä nyrkkeilijän on tehtävä vuosittain, kuten aivokuvaus, silmälääkärin tarkastus ja laaja lääkärintarkastus. Korkeintaan kk ennen matsia käydään verikokeissa jossa varmistetaan ettei ottelijat kanna HIV tai Hepatit B tai C:tä. Korkeintaan 2 viikkoa ennen tehdään naisille raskaustesti. Mikäli ottelija on yli 35-vuotias, tarvitsee lisäksi tehdä EKG tutkimus. Jokaisella liitolla on omat sääntönsä, kuten osavaltioillakin saattaa olla. Ymmärtäkseni Nevadalla on kaikista tiukimmat säännöt. Sen takia olen tätä ottelua varten käynyt myös rintakehän röntgenissä, pissakokeissa josta tutkitaan elektrolyyttejä, laajassa verenkuvassa ja toisessa aivokuvassa jossa tutkitaan verisuoneistoa. Tänään kävin neurokirurgilla tutkittavana. En ole ajatellut että mulla olisi mitään häikkää päässä, mutta väistämättä välillä käy mielessä että alkaako joskus vanhempana näkymään jotain oireita kaikista iskuista mitä vuosien varrella on tullut. Oon kuitenkin 23 vuoden ajan ellei päivittäin niin ainakin viikottain sparraillu. Ja vaikka ajattelin kaiken olevan kunnossa, niin olen silti tosi iloinen kuullessa ettei aivoissa näy minkäänlaista merkkiä nyrkkeilystä. #beautifulbrain @mustakoukku

A post shared by eva wahlström (@eva_wahlstrom) on

Lue myös:

Surullinen viikko nyrkkeilylle: jo toinen kuolema kahdessa päivässä – argentiinalaisiskijä kuoli ottelussa saamiinsa vammoihin Venäläinen ammattilaisnyrkkeilijä kuoli ottelussa saamiinsa vammoihin – raju video paljastaa valmentajan kanssa kehässä käydyn keskustelun

Eva Wahlströmin MM-ottelusta säätöä: suomalaisottelija kertoo vastustajan tehneen katoamistempun

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat