Suora

  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa

Jorma Kinnunen kumosi kaikki lainalaisuudet ja protestoi Pauli Nevalan kanssa muiden puolesta – "Hän on ollut suomalaiselle keihäänheitolle iso jättiläinen"

Leo Pusan mielestä Jorma Kinnusen lempinimestä "Äänekosken pikkujättiläinen" pikku-sanan voisi vaihtaa.

yleisurheilu
Jorma Kinnunen huutaa keihäälle 1960-luvulla.
Jorma Kinnunen teki kovaa jälkeä keihäänheitossa. Yle/Kalle Kultala

Keihäänheittäjä ja keihäänheittovalmentaja Leo Pusa muistelee Jorma Kinnusta lämmöllä. Hän tapasi Kinnusen viimeksi 2000-luvun alkupuolella heille molemmille tärkeässä tapahtumassa: Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla.

Pusa ja Kinnunen perustivat tapahtuman vuonna 1971, ja kilpailu on ollut suomalaiselle keihäänheitolle erittäin merkittävä.

– Sitä, kuinka iso juttu keihäskarnevaalit ovat, ei välttämättä ole edes vielä ymmärretty. Ja Jorman panos keihäskarnevaaleilla oli erittäin merkittävä, koska hän oli tunnettu urheilija ja persoona, me muut olimme enemmän tuntemattomia, mutta innokkaita, Pusa muisteli Yle Urheilulle.

Jorma Kinnunen
Jorma Kinnunen Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla 2011.Juha Sorri / Lehtikuva

Keihäskarnevaalit antoivat sysäyksen ensimmäiselle keihäskoululle, joka perustettiin 1976. Keihäskoulussa koulutettiin nuoria ja lupaavia keihäänheittäjiä. Pusan mukaan kaikki heittäjät eivät olleet lahjakkaitakaan, mutta he halusivat antaa mahdollisuuden kaikille lajista kiinnostuneille.

– Nuoret lupaukset saivat oivaa opetusta ja lähtökohdat sille, mitä keihäänheitossa vaaditaan, jos haluaa olla maailman paras. Ja sitä oppia Jorma oli paras antamaan.

"Jorma kumosi kaikki lainalaisuudet"

Pusan mielestä Jorma Kinnusella oli juuri sellainen heittotyyli, jota hän ihannoi. Kinnunen oli vauhtiheittäjä, joka osasi käyttää koko heittoalueen hyväksi ja opetti Pusallekin tuon ajan käytössä olleen neljän askeleen rytmin.

Jorma Kinnunen
Jorma Kinnunen Münchenin olympialaisissa 1972.Lehtikuva / Jorma Pouta

Kun tuohon aikaan keihäänheittäjien piti olla isoja ja vahvoja, pienikokoinen, “Äänekosken pikkujättiläiseksi” kutsuttu Kinnunen osoitti, että henkisellä vahvuudella ja periksiantamattomuudella voi tehdä aivan yhtä kovaa jälkeä.

– Jorma teki kovaa jälkeä lajissa kaikkien sääntöjen vastaisesti, hän kumosi kaikki lainalaisuudet, Pusa sanoi ja totesi, että Kinnusen lempinimestä pitäisi vaihtaa pikku-sana pois.

– Siihen voisi nostaa ison tilalle. Hän on ollut suomalaiselle keihäänheitolle iso jättiläinen.

Protesti Kalevan kisoissa muidenkin puolesta

Leo Pusalle Jorma Kinnunen oli luotettava ystävä, joka oli hyvä esimerkki sitkeydestä ja kovuudesta. Kinnuselta löytyi solidaarisuutta myös muita urheilijoita kohtaan ja siitä on hyvä esimerkki vuoden 1970 Kouvolan Kalevan kisoista.

Noissa kisoissa tuon ajan kaksi kovinta keihäänheittäjää, Jorma Kinnunen ja Pauli Nevala protestoivat urheilijoiden olemattomia korvauksia, sillä tuohon aikaan matkat tehtiin talkoilla, ilman korvauksia, ja kilpailumatkoja varten otettiin töistä palkatonta vapaata.

Leo Pusa.YLE / Mikko Tuomikoski

Kinnunen ja Nevala halusivat herättää Urheiluliiton huomion asiaan ja astuivat kilpailussa kaikki heittonsa yli.

– He sanoivat, että alusta on niin nopea, ettei siinä pysty heittämään ja protestoivat sillä tavalla systeemiä vastaan, karsintaan jäänyt Leo Pusa muisteli.

– Sillä oli selvä vaikutus, koska sen jälkeen asiasta ruvettiin keskustelemaan ja neuvottelemaan korkeimman johdon kanssa. Jorma oli luomassa suomalaista stipendijärjestelmää yleisurheiluun.

Tietotaito siirtyi sukupolvelta toiselle

Jorma Kinnunen
Katso, kuinka Jorma Kinnunen riemuitsi Ylen studiossa poikansa maailmanmestaruudesta.

Jorma Kinnusen kädenjälki näkyy suomalaisessa keihäänheitossa usealla tavalla, mutta myös jälkipolvissa. Kinnusen pojat Kimmo ja Jarkko nousivat molemmat omilla urillaan huipulle. Helmikuussa kuollut Jarkko oli alle 20-vuotiaiden EM-kisojen hopeamitalisti ja Kimmo voitti maailmanmestaruuden Tokion kisoissa sekä hopeaa Stuttgartissa. Kimmo Kinnusen poika Jami on myös keihäänheittäjä.

– Jormalle oli isänä erittäin merkittävää, että tietotaito ja osaaminen siirtyi sukupolvesta seuraavalle. Kummatkin pojat edustivat Suomea mallikkaasti, Pusa sanoi ja toivoi, että Jorma Kinnusen jälki näkyy jatkossakin keihäänheitossa.

– Kun Pihtiputaan keihäskarnevaalit ensi vuonna täyttävät 50 vuotta, niin toivon, että sitä Jormalta jäänyttä perinnettä kunnioitetaan ja viedään eteenpäin ainakin sen seuraavat 50 vuotta.

Keihäänheittäjä Kimmo Kinnunen mitalikorokkeella Tokiossa vuonna 1991.

Lue myös:

IS: Keihäänheittolegenda Jorma Kinnunen on kuollut

Jorma Kinnunen oli rakentamassa keihään kultavuosia – katso minkälaisen perinnön ME-mies jätti suomalaiseen keihäänheittoon, itki poikansa maailmanmestaruudesta

Jorma Kinnunen oli olympiavoittaja Tapio Korjuksen suuri idoli – ensimmäisinä muistoina karmea hetki: ”Silloin ei meinannut unta tulla”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat