Suora

  • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Painin MM, vapaapaini
  • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut

Ratakierroksen tähti Allyson Felix palasi äitiyslomalta Yhdysvaltain parhaimmistoon – Christian Coleman ei saanut maanmiehistään vastusta

Maailman kovatasoisimmassa yleisurheilumaassa paikat MM-kisoihin jaetaan raa'asti maan mestaruuskisojen perusteella.

yleisurheilu
Allyson Felix
Allyson Felix on tekemässä mainiota paluuta 400 metrin juoksun huipulle.Getty Images

Tällä viikolla Iowan Des Moinesissa kilpailtavissa nelipäiväisissä Yhdysvaltain yleisurheilumestaruuskilpailuissa on urheilijoilla paljon pelissä. Maailman kovatasoisimmassa yleisurheilumaassa paikat syksyllä kilpailtaviin MM-kisoihin jaetaan raa'asti maan mestaruuskisojen perusteella.

Kunkin lajin kolme parasta pääsee edustamaan Yhdysvaltoja Dohan MM-kisoissa, mikäli heillä on tulosraja. Edellisten kisojen maailmanmestarit saavat automaattisen paikan, joten joissain lajissa yhdysvaltalaisedustajia saattaa siksi olla neljä.

11-kertainen maailmanmestari ja kuusinkertainen olympiavoittaja Allyson Felix palasi torstaina 13 kuukauden tauon jälkeen radalle 400 metrin alkuerissä. Äitiyslomalla olleen Felixin Camryn-tytär syntyi viime vuoden lopulla ja äiti palasi nopeasti harjoittelun pariin.

Perjantaina hän lohkaisi vielä sekunnin alkuerien ajastaan pois ja eteni loppukilpailuun ajalla 51,45. Felixin aika oli viidenneksi paras.

Felixin, 33, kova ennätys 49,26 on vuodelta 2015. Edellisissä MM-kisoissaan 2017 hän otti ratakierrokselta pronssia. 400 metrin finaali käydään hieman keskiyön jälkeen sunnuntain puolella Suomen aikaa.

Coleman Yhdysvaltain nopein mies

100 metrin MM-hopeamitalisti Christian Coleman rullasi sadalla metrillä voittoon ajalla 9,99 yhden metrin vastatuuleen. Toiseksi juoksi kokenut arvokisakävijä Michael Rodgers ajalla 10,12.

Pronssimies Christopher Belcher varmisti toisen peräkkäisen MM-edustuspaikkansa samalla ajalla kuin Rodgers. Edellisissä MM-kisoissa Lontoossa 2017 Belcher karsiutui satasen välierissä.

Colemanin, 23, nimissä on maailman kauden kärkitulos 9,81, joten hän lähtee MM-kisoihin suurimpana ennakkosuosikkina. 34-vuotiaan Rodgersin ennätys on 9,85 ja kauden paras 10,00.

Christian Coleman
Getty Images

Christopher Belcher, 25, on juossut parhaimmillaan 9,93 ja tällä kaudella 10,05. Hän on maailmanlistan jaetulla sijalla 35 ja kotimaansa tilastossa yhdeksäs, mutta huippusuoritus mestaruuskisoissa riitti kisalippuun.

10 sekuntia tällä kaudella alittaneet Cravon Gillespie ja Isiah Young jäivät ulos mitaleilta. Neljänneksi pudotettu Gillespie on juossut tällä kaudella 9,93 ja on maailmanlistan viides, mutta ei pääse edustamaan kotimaataan MM-kisoihin.

Hallitseva maailmanmestari Justin Gatlin, 37, juoksi välierissä rennosti ajan 10,16, mutta jätti finaalin juoksematta. Hänellä on maailmanmestaruuden ansiosta automaattinen paikka Dohan kisoihin. Gatlin on juossut tänä vuonna parhaimmillaan ajan 9,87, joka on 35-vuotiaiden maailmanennätys.

Naisten samalla matkalla 22-vuotias Teahna Daniels kiri voittoon ajalla 11,20. Daniels ei ole aiemmin kilpaillut aikuisten arvokisoissa. Hopeaa otti English Gardner ajalla 11,25 ja pronssia Morolake Akinosun ajalla 11,28.

Kuulassa mitalikorokkeelle vaadittiin huipputulos

Yhdysvallat on miesten kuulantyönnön huippumaa, ja se näkyi torstain kuulafinaalin tulostasossa.

Maailman kärkitulosta 22,74 hallussaan pitävä Ryan Crouser pukkasi rautapallon lukemiin 22,62. Hopeaa otti vuoden 2015 maailmanmestari Joe Kovacs tuloksella 22,31. Viime vuoden Yhdysvaltain mestari Darrell Hill oli kolmas työnnettyään 22,11.

Yhdysvaltalaiskolmikko on kauden maailmantilastossa ensimmäinen, kolmas ja viides.

Lue myös:

Mitä ihmettä jättiläismäisille mieskuulantyöntäjille on tapahtunut? Häkellyttävä muutos herättää kysymyksiä

Vivian Suominen nappasi hopeaa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilta – keihäskisan voittoon todellinen yllättäjä

Nooralotta Nezirin tilanteesta uutta tietoa – Kalevan kisat yhä uhattuna: "Kipu on ollut nyt kisoissa kova"

Kortteen ja Hurskeen päihittänyt jamaikalaisteini pinkoi Joensuussa vaivihkaa maailmanennätyksen – onko tässä aitajuoksun seuraava supertähti?

Asiantuntija mykistyi aiturinaisten vauhdista, povaa Kalevan kisoihin vielä kovempia aikoja – "Mennäänkö jopa alle 12,70?"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat