Suora

 • Kuinka yhdistää urheilu ja opiskelu? Maajoukkueuimari Fanny Teijonsalo valitsi USA:n ja koki autoritäärisen valmennuskulttuurin, mutta myös vahvan joukkuehengen
 • "Polte sisälläni ei ole sammunut": Mari Eder on lopettanut mielessään monta kertaa, mutta joka kerta noussut takaisin jaloilleen
 • Alppihiihdon MC: Santa Caterina, miesten suurpujottelun 1. lasku
 • Santa Caterina, miesten suurpujottelu, 1. lasku
 • Armoton itseruoskinta musersi Ilkka Herolan - elämänarvojen täyskäännös palautti ilon urheiluun
 • Urheilustudio 5.12.
 • Ampumahiihdon MC, miesten takaa-ajokilpailu, Kontiolahti
 • Alppihiihdon MC: Santa Caterina, miesten suurpujottelun 2. lasku
 • Santa Caterina, miesten suurpujottelu, 2. lasku
 • Urheilustudio 5.12.
 • Monza, EK 11 - live
 • Monza, EK 11 - live
 • Freestylen MC: Ruka, kumpareet
 • Ruka, kumpareet
 • Ampumahiihdon MC: Kontiolahti, naisten viesti
 • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, miesten kilpailu
 • Nizhni Tagil, miesten kilpailu
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio 5.12.
 • Nizhni Tagil, miesten kilpailu
 • Urheilustudio 5.12.
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Kontiolahti
 • Suomen vahvimman miehen raju tarina: Mika Törrö vaihtoi huumeet, viinan ja vankilan puntteihin - nyt äiti voi nukkua yönsä rauhassa
 • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 9. osakilpailu, Sonoma
 • Urheiluruutu
 • Monza, päiväkooste

Suomen uintimaajoukkueen kantavat voimat romahtivat MM-kisoissa – Ida Hulkko ja Laura Lahtinen tuikkivat valoa synkkiin kisoihin

Menestys uinnin MM-kisoissa on suomalaisittain harvinaista herkkua, mutta tällä kertaa maajoukkueen vakikasvot epäonnistuivat.

uinti
Ida Hulkko, MM-kisat 2019
Ida Hulkon kujeileva tervehdys tuli MM-kisoissa tutuksi katsojille.Ed Jones/AFP/Lehtikuva

Suomen uintimaajoukkueelle jäi Etelä-Koreassa käydyistä pitkän radan MM-kisoista käteen kaksi välieräpaikkaa ja Ida Hulkon finaalipaikka. Edellisistä MM-kisoista Suomi saavutti yhden finaalipaikan ja neljä välieräpaikkaa.

Jo ennakkoon Suomi lähti kisoihin maltillisin odotuksin. Edellinen MM-mitali on Matti Mattssonin pronssi vuodelta 2013. Nyt päätavoitteena oli saada urheilijoita finaaleihin, mikä sekin on suomalaisittain harvinaista herkkua. Lopulta vain Hulkko ylsi tuohon saavutukseen.

Suuressa kuvassa huolestuttavaa on se, että suomalaisuimarit eivät pystyneet kauden parhaisiinsa heidän päämatkoillaan 16-vuotiasta Laura Lahtista lukuun ottamatta.

– On ihan totta, ettemme ole päässeet ihan tavoitteesiimme. Minulla on kuitenkin tapana sanoa, että jos tämä olisi helppoa, tämä olisi tylsää. Joskus olisi tietysti kiva, jos tämä olisi pikkuisen helpompaa ja onnistuisi vähän useammin, joukkueenjohtaja Jari Varjonen myönsi Yle Urheilulle lauantaina.

Varjonen uskoo, että syyt mollivoittoisiin kisoihin löytyvät nimenomaan yksilötasolta, sillä maajoukkueessa työtä on tehty samaan tapaan kuin tuotteliaampina vuosina.

Erityisesti Mimosa Jallowilta, Ari-Pekka Liukkoselta ja Matti Mattssonilta odotettiin kisoissa enemmän.

– Huomiolle pantavaa on, että tuossa tuli jossain määrin epäonnistumisia, kun vertaa uimareiden normitasoon. Saldo olisi ollut parempi, jos olisi osa pystynyt normaaliin tasoonsa, Yle Urheilun uintiasiantuntija Vesa Hanski sanoi.

Mimosa Jallow
Mimosa Jallow menestyi MM-kisoissa parhaiten 50 metrin selkäuinnissa. Tuossa lajissa ei kuitenkaan ensi kesänä kisata olympialaisissa.AOP

Selkäuintispesialisti Jallow ui kisoissa yhden välieräpaikan. Hän oli 50 metrin selkäuinnissa 14:s.

– Mimosan kohdalla harjoittelu on vähän muuttunut viime kaudesta. Hänen kohdallaan on ollut järkevää painottaa 100 metrin suuntaan, Varjonen kertoi.

Liukkonen pystyi kauden parhaaseen aikaansa sivulajissaan 50 metrin rintauinnissa, mutta jäi silti kaikilla kolmella matkallaan ilman jatkopaikkaa. 50 metrin vapaauinnissa välieräpaikka oli 12 sadasosasekunnin päässä.

Mattsson ui MM-kisoissa vain yhden matkan, 200 metrin rintauinnin. Hän jäi alkueriin ajalla, joka jäi Mattssonin kauden parhaasta peräti kolme ja puoli sekuntia.

Kauden aikana Mattsson ehti uida kolmesti 2.10-alkuisen ajan, mutta Etelä-Koreassa digitaalit pysähtyivät aikaan 2.13,80.

– En tiedä, mikä tässä hommassa mättää tällä kertaa. Ihan käsittämätöntä lähteä tänne maailman toiselle puolelle uimaan tällainen. Tässä on yli viikko oltu täällä. Aikatauluun ja -eroon on totuttu. Ihan täysin käsittämätöntä, Mattsson kommentoi heti uintinsa jälkeen.

Hulkko ja Lahtinen pelastajina

MM-urakka olisi mennyt suomalaisittan todella synkäksi ilman Ida Hulkkoa ja Laura Lahtista.

Lahtinen kilpaili ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissaan. Hän ui kahdessa ensimmäisessä lajissaan uuden aikuisten Suomen ennätyksen. Toisella ennätysuinnilla, 200 metrin perhosuinnissa Lahtinen selviytyi jo välieriin.

Merkittävää Lahtisen kohdalla on myös se, että hänen pääkilpailunsa oli jo heinäkuun alussa käydyt nuorten EM-kisat. Lahtinen ui peräti kahdet arvokisat kolmen ja puolen viikon aikana. Tästä huolimatta hän pystyi vielä jälkimmäisissä kisoissaan takomaan uransa parhaita aikoja.

Laura Lahtinen
Laura Lahtisen debyytti aikuisten MM-kisoissa oli mainio.Rinna Härkönen / Yle

Hulkko jäi 100 metrin rintauinnissa alkuerien sijalle 19. Lauantaina kuitenkin rävähti, kun hän nappasi suomalaisten ensimmäisen finaalipaikan 50 metrin rintauinnissa. Loppusijoitus tuolla matkalla oli kahdeksas.

– Hän pystyi pitämään oman tasonsa Etelä-Koreassa, Hanski kehui.

Kokonaisuudessa joukkueen tulos jäi joukkueenjohtaja Varjosen mukaan tyydyttäväksi.

– Arvosanaksi näistä kisoista voisi antaa seitsemän plussan. Emme olleet parhaimmillamme täällä, mutta onneksi tulee uusia kilpailuja. Meillä on monta onnistunutta kilpailua takana. Aina ei voi onnistua niin hyvin.

Olympiarajat jäivät päänvaivaksi

Heikosti sujuneet kisat lisäävät suomalaisittain puristusta tulevalle keväälle.

Ensi kesänä uimarit nimittäin pulahtavat mittelemään olympiamitaleista Tokiossa, mutta tähän mennessä suomalaisista vain Mattsson on rikkonut A-rajan olympialaisiin. Hän nappasi kisalippunsa 200 metrin rintauintiin huhtikuussa.

Viimeinen paikka rajojen rikkomiseen on EM-uinnit toukokuussa. Osa uimareista joutuu varmasti miettimään näyttöpaikkojen antamista jo keväällä, jotta saa rajat ajoissa alitettua.

Vesa Hanski

MM-kisoissa suomalaisuimareilla olisi ollut hyvä paikka kasvattaa tuota listaa. Näin ensi vuoden urakka olisi helpottunut.

Olympialaisten tulosrajoja on aikaa alittaa ensi vuoden kesäkuun 29. päivään saakka.

– Jos rajoja olisi tullut näissä kisoissa, ei tarvitsisi hakea kuntohuippua niin tarkasti ensi keväälle. Viimeinen paikka rajojen rikkomiseen ovat EM-uinnit toukokuussa. Osa uimareista joutuu varmasti miettimään näyttöpaikkojen antamista jo keväällä, jotta saa rajat ajoissa alitettua, Hanski arvioi.

Olympialaisissa 50 metrin matkalla kisaillaan vain vapaauinnissa.

Suomalaisuimareista ainoastaan Lahtisen kaikki MM-matkat ovat ohjelmassa myös Tokiossa. Lahtisen lisäksi Liukkonen onnistui parhaiten lajissa, jossa kisataan myös olympialaisissa. Muiden suomalaisten kohdalla MM-kisojen paras sijoitus tuli poikkeuksetta lajissa, jota ei uida olympia-altaassa lainkaan.

Töitä on siten vielä paljon tehtävänä, jotta tätä vuotta parempaa menestystä voitaisiin odottaa olympialaisista.

Lue myös:

Kommentti: Suomen uinnin taso junnaa paikallaan – pudotusta edellisistä MM-kisoista

Huippulupaus voi uida ensi vuonna EM-finaaliin – 16-vuotiaan Laura Lahtisen perhe on muuttanut kuudessa vuodessa jo kahdesti uran takia: "Pikkuisen tuli takkiin asuntomyynneissä"

Ida Hulkko oli MM-finaalin kahdeksas – vaikka loppu meni pieleen, maalissa hymyilytti: "Ihan mahtava kokemus"

Suomen viestinelikko jäi alkueriin ja olympiapaikka karkasi – osuusajat kuitenkin jopa ennätyksiä kovempia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat