Suora

  • Urheiluruutu

Uintipomo älähti MM-kisoja varjostaneista protesteista: kiukuttelevilta uimareilta voidaan jatkossa ottaa mitalit pois – "Huonoa mainetta lajille"

Kansainvälisen uimaliiton toiminnanjohtajan mukaan uinnissa on joitakin dopingtapauksia, joita ei ole vielä tuotu julkisuuteen.

uinti
Mack Horton Sun Yang
Australian Mack Horton (vas.) ei suostunut nousemaan palkintokorokkeelle dopingkohussa rypevän kiinalaisen Sun Yangin kanssa.Getty Images

Uinnin MM-kisoja Etelä-Korean Gwangjussa ovat varjostaneet erilaiset protestit. Dopingkohun keskellä olevan kiinalaisen Sun Yangin menestys ei ole ollut kaikkien mieleen.

Ennen kisoja Yangin kerrottiin rikkoneen vasaralla verinäytepullojaan yllätystestissä. Kansainvälinen uimaliitto Fina käsitteli asiaa, mutta antoi Yangin kilpailla MM-kisoissa.

Australialainen Mack Horton ei suostunut nousemaan Yangin kanssa samaan aikaan palkintokorokkeelle 400 metrin vapaauinnin jälkeen. Britti Duncan Scott ei puolestaan suostunut kättelemään Yangia palkintojenjaossa 200 metrin vapaauinnin jälkeen.

Finan toiminnanjohtaja Cornel Marculescu toivoo, että Etelä-Koreassa nähtyjä protesteja ei tapahtuisi enää tulevaisuudessa. Jatkossa urheilijat saattavat Marculescun mukaan menettää mitalinsa, jos vastaava käytös jatkuu.

– Protestit ovat olleet valitettavia ja tuoneet lajille huonoa mainetta, Marculescu sanoi uutistoimisto Reutersille.

Cornel Marculescu
Kansainvälisen uimaliiton toiminnanjohtaja Conrel Marculescu Lontoossa vuonna 2012.Getty Images

Marculescu kertoi myös, että kansainvälisen uimaliiton menettelytapa on olla kommentoimatta tutkinnan alla olevia dopingtapauksia. Fina ei ole kommentoinut esimerkiksi lauantaina paljastunutta australialaisen Shayna Jackin viime kuussa antamaa positiivista dopingnäytettä.

– Emme ole kommentoineet tapausta, koska sen tiimoilta ei ole tehty lopullisia päätöksiä, Marculescu sanoi.

Marculescu kertoi myös, että Jackin lisäksi on paljastunut kaksi muutakin dopingtapausta. Hänen mukaansa kumpikaan kärynneistä ei ole Australiasta, mutta enempää tietoa ei tihkunut. Tapaukset eivät siis välttämättä liity MM-kisoihin.

Jackin dopingkäry on asettanut maanmiehen Mack Hortonin näkyvät protestit Sun Yangia vastaan kiusalliseen valoon. Marculescu uskoo, että sekä Horton että Yang katuvat nyt käytöstään.

Yangin dopingkohu on kaikkea muuta kuin käsitelty, vaikka Fina päästi kiinalaisen kilpailemaan MM-altaaseen. Maailman antidopingtoimisto Wada on valittanut tapauksesta urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin.

– Meidän täytyy hyväksyä CAS:n päätös, oli se mikä hyvänsä, Marculescu kuittasi.

Yang on kärsinyt vuonna 2014 kolmen kuukauden dopingpannan kiellettyjen aineiden käyttämisestä.

Lue myös:

Uinnin MM-kisoissa syttyi uusi sanasota: Dopingkohussa ryvettynyt kiinalainen raivosi protestoivalle britille – "Minä voitin, sinä hävisit"

Kansainvälinen Uimaliitto varoitti palkintoseremoniassa protestoinutta australialaisuimaria: "Kunnioitamme sananvapautta, mutta sen tulee tapahtua oikeassa kontekstissa"

MM-hopeamitalistin protestin jälkimainingit menivät todella rumiksi: kiinalaisfanit ovat uhanneet Hortonin ja hänen perheenjäsentensä henkeä sosiaalisessa mediassa

The Guardian: Muut uimarit nousivat antamaan aplodit Hortonille, joka protestoi dopingkohussa rypevän MM-kultamitalistin voittoa – "Se oli upeaa"

Dopingkohun keskellä oleva kiinalaisuimari voitti MM-kultaa – hopeamitalisti protestoi rajusti ja kommentoi Yle Urheilulle: "Katsotaan, kuka tuon kultamitalin lopulta saa"

Lähteet: Reuters

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat