Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Eva Wahlström nousee perjantaina kehään pääottelijana ammattinyrkkeilyn pääkaupungissa Las Vegasissa – "Tällä valmistautumisella on hyvin iso mahdollisuus, että voitan"

Eva Wahlström puolustaa nyrkkeilyn WBC-liiton ylemmän höyhensarjan MM-vyötään jo viidettä kertaa.

nyrkkeily
Eva Wahlström
Eva Wahlströmin MM-otteluun on kuulunut jos jonkinlaista säätöä, mutta suomalaisnyrkkeilijä on tyytyväinen valmistautumiseensa.AOP / Compic

Eva Wahlström on puolustanut WBC-liiton ylemmän höyhensarjan MM-vyötään neljä kertaa voitokkaasti siitä lähtien, kun hän voitti sen huhtikuussa 2015. Tulevana perjantaina Wahlström puolustaa jälleen titteliään, ja tällä kertaa ottelu järjestetään nyrkkeilyillan pääötteluna ammattinyrkkeilyn pääkaupungissa Las Vegasissa.

Wahlström on ollut valmis puolustamaan MM-titteliään jo pitkään. Jopa liian pitkään. Alun perin MM-ottelun piti olla jo viime talvena, mutta se ei toteutunutkaan tuolloin.

Tittelin puolustamisen siirtyminen elokuulle tarkoitti sitä, että Wahlströmin on pitänyt jopa keventää harjoitteluaan, jotta hänen kehonsa kestäisi paremmin.

Eikä tämän kertaisen MM-ottelunkaan kanssa kaikki ole sujunut suunnitelmien mukaan, sillä Wahlstömin vastustaja, meksikolainen Yareli Larios, teki katoamistempun.

– Olin henkisesti valmistautunut siihen, että tämä vastustaja on minulle täydellinen! Kerrankin saan nyrkkeillä vahvuuksillani, mutta sitten se vaihtui, Wahlström harmitteli Yle Urheilun haastattelussa.

Tämä on ihan hyvä, vaikka voin sanoa, että Ronica on haastavampi vastustaja.

Mutta ei Wahlströmin valmistautuminen ole mennyt täysin hukkaan, sillä Lariosin tilalle tulleessa yhdysvaltalaisessa Ronica Jeffreyssä on samanlaisia piirteitä kuin meksikolaisessakin.

– Tämä on ihan hyvä, vaikka voin sanoa, että Ronica on haastavampi vastustaja. Hän on yksi parhaista nyrkkeilijöistä, Wahlström totesi.

Jeffrey, lempinimeltään Queen eli Kuningatar, on entinen kahden painoluokan maailmanmestari. Hän on hävinnyt 18 ammattilaisottelustaan yhden. Wahlströmin sarja on 22 voittoa, yksi tappio ja yksi ratkaisematon.

Jeffrey on vastustajana varsin hankala, sillä hän ottelee erittäin fiksusti ja on ennen kaikkea nopea. Wahlströmin mukaan tämä on pakottanut hänet miettimään valmentajansa Risto Juvosen kanssa monenlaisia taktiikoita.

Juvonen on toiminut Wahlströmin valmentajana vuoden verran ja on tuona aikana saanut suomalaisnyrkkeilijän ottelemaan aggressiivisemmin ja lähempänä vastustajaansa. Kaksikko on tutkinut tulevan vastustajan otteita vanhoista otteluista, ja Wahlström tietää hyvin, mitä hänen kannattaa varoa.

– Tärkeintä on, etten saa nyrkkeillä hirveän suoraviivaisesti. Minun pitää huijata vähän enemmän kuin olen ajatellut, mutta se sopii minulle, Wahlström sanoi ja nauroi, ettei taktiikkaa kannattaisi koskaan paljastaa etukäteen.

– Minun taktiikkani on puhtaasti intuitio! Katsotaan sitten siinä tilanteessa, millä tavalla nyrkkeilen.

Eva Wahlström
Eva Wahlström on Las Vegasin nyrkkeilyillan pääottelija. AOP / Compic

Viime joulukuussa Wahlström pääsi kokemaan yhden uransa kohokohdista, kun hän otteli legendaarisessa Madison Square Gardenissa irlantilaista Katie Tayloria vastaan. Ottelun panoksena oli kevyen sarjan WBA- ja IBF-liittojen MM-titteli.

Wahlström hävisi 10-eräisen ottelun pistein 90–100 ja koki ammattilaisuransa ensimmäisen tappionsa kevyessä sarjassa. Hän säilytti kuitenkin ylemmän höyhensarjan maailmanmestaruutensa, sillä ottelu käytiin korkeammassa painoluokassa.

Wahlström ehti nauttia Madisonin tunnelmasta vasta oman ottelunsa jälkeen, sillä sitä ennen hän oli keskittynyt vain puhtaasti omaan suoritukseensa.

– Kun kävelin areenalle, ajattelin, että minun pitää nauttia tästä. Silti ajattelin, että tässäkö tämä on? Se oli tavallaan halli siinä missä muutkin ja kehä oli samanlainen kuin muuallakin. Se ei ollut kovinkaan kummallista, hän myönsi.

Vaikka Wahlström hävisi ottelunsa Tayloria vastaan, hänen otteensa tekivät vaikutuksen RJJ Promotionsin omistajapariskuntaan Roy Jones Junioriin ja hänen vaimoonsa Natlyyn. He halusivat Wahlströmin mukaan järjestämäänsä elokuun suurtapahtumaan. Jo tällä on ollut Wahlströmille suuri merkitys, sillä Roy Jones Jr. oli ensimmäinen nyrkkeilijä, jonka otteluita hän katseli aloittelevana nyrkkeilijänä parikymmentä vuotta sitten.

Nimenomaan naisnyrkkeilijänä Las Vegasissa pääottelussa, se tuntuu uskomattomalta.

Perjantaina Wahlström pääseekin kokemaan jotain, mikä on ollut tähän mennessä suomalaiselle ammattilaisnyrkkeilijälle täysin uutta: hän on Las Vegasin nyrkkeilyillan naisten pääottelija.

– Ajatus pääottelusta Las Vegasissa tuntuu äärimmäisen hyvältä. Se on kohokohta uralleni. Nimenomaan naisnyrkkeilijänä Las Vegasissa pääottelussa, se tuntuu uskomattomalta, Wahlström huokasi leveästi hymyillen.

Nyrkkeilyilta järjestetään liki 20 000 katsojaa vetävässä monitoimihallissa ja se on parhaita paikkoja lukuun ottamatta ilmaistapahtuma, joten katsomon odotetaan olevan täynnä. Vaikka Wahlström on tästä innoissaan, ei se vaikuta hänen valmistautumiseensa poikkeavasti.

– Olen tehnyt töitä mentaalivalmentajani kanssa juuri sen asian eteen, etten välittäisi ympäristöstä. Ottelussa ja sen ympärillä voi tapahtua ihan mitä vain, minun täytyy vain käydä ne kymmenen erää, tehdä duunini eikä välittää muusta.

Wahlström naurahti, että hän on joutunut siirtelemään tähtiä vähän sinne sun tänne, jotta ne olisivat nyt kohdillaan ja ottamaan vastuuta monista ottelun järjestämiseen kuuluvista asioista, jotka eivät yleensä kuulu urheilijalle. Hän toteaa kuitenkin itsevarmana olevansa tyytyväinen siihen tilanteeseen, jossa hän on nyt niin henkisesti kuin fyysisesti.

Eva Wahlström
Eva Wahlström on puolustanut MM-vyötään voitokkaasti jo neljä kertaa. Huhtikuussa 2018 tappion koki yhdysvaltalainen Melissa St. Vil.AOP / Compic

Wahlströmillä on ottelusta vain yksi tavoite: poistua kehästä MM-vyön kanssa. Samalla hän tiedostaa, ettei hän voi vaikuttaa kaikkeen.

– Olen tehnyt kaiken, minkä voin ja tällä valmistautumisella on hyvin iso mahdollisuus, että voitan. Fakta on kuitenkin se, että minulla on vastassa äärimmäisen taitava jenkki, me olemme Jenkeissä ja ottelu käydään jenkkituomareilla. Minun täytyy siis olla todella, todella vakuuttava.

Wahlström on käynyt perusteellisen lääkärintarkastuksen läpi saadakseen otteluluvan Yhdysvaltoihin. Lääkärintodistukset ovat voimassa vuoden verran, ja Wahlström on tehnytkin kolmen ottelun sopimuksen Yhdysvaltoihin. Jos hän voittaa Ronica Jeffreyn, on seuraava vastustaja vieläkin kovempi. Jos hän taas häviää, on ennen talvea odotettavissa uusintaottelu.

Wahlström myöntää, että myös muiden liittojen mestaruusvyöt ovat olleet hänellä haaveena jo pitkään. Hän tietää kuitenkin, ettei näihin otteluihin pääse vain nyrkkeilemällä.

– Tämähän on bisnestä koko ajan ja muita vyönhaltijoita on tosi vaikeaa saada ottelemaan. Siihen tarvitsee ison määrän rahaa, ja se ei ole ollut mahdollista, Wahlström sanoi.

Wahlströmin oma ura etenee nyt ottelu kerrallaan niin kauan kuin häntä huvittaa. Hänelle on tärkeintä, että hän nauttii ottelemisesta ja harjoittelusta, mutta ennen kaikkea hän haluaa kehittyä.

– Kehityn edelleenkin ihan hirveästi 38-vuotiaana, joten minulla ei ole mitään syytä lopettaa. Jos olen terve, kehityn ja nyrkkeilen hienosti, niin sitten jatkan.

Lue myös:

Juuri tiukan lääkärintarkastusrumban läpi käynyt Eva Wahlström pitää nyrkkeilyn kuolemantapauksia surullisina – "Jokainen ottelija on hyväksynyt, että tällaista saattaa käydä"

Eva Wahlströmin MM-ottelusta säätöä: suomalaisottelija kertoo vastustajan tehneen katoamistempun

Eva Wahlström puolustaa MM-titteliään Las Vegasissa – "Minut on tehty kovia paikkoja varten"

Eva Wahlström pokkasi Vuoden esikuva -palkinnon paljain jaloin ja paljasti kengättömyyden syyn Urheilustudiossa – "Kieltämättä aika eevamainen reaktio"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat