Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Bernal kruunattiin Tourin voittajaksi – Ewan kiri etappivoittoon

Egan Bernalista tuli nuorin pyöräilyn Ranskan ympäriajon voittaja 110 vuoteen.

pyöräily
Egan Bernal
Kolumbian Egan Bernal kilisteli voitonjuomia jo viimeisen etapin aikana Ineos-tallin johdon kanssa.European Pressphoto Agency EPA / AOP

Egan Bernal teki historiaa, kun hän ylitti maaliviivan Pariisissa Ranskan ympäriajon viimeisellä etapilla. 22-vuotiaasta Ineos-tallin ajajasta tuli ensimmäinen kolumbialainen ja eteläamerikkalainen sekä myös nuorin kilpailija sitten vuoden 1909 ja Francois Faberin, joka on voittanut pyöräilyn arvostetuimman kilpailun, Tour de Francen.

Kolme viikkoa, 21 etappia ja raastavat 3 480 kilometriä. Kaksi aika-ajoa, joista toinen oli henkilökohtainen ja toinen joukkueaika-ajo, seitsemän tasamaaetappia, viisi mäkietappia ja seitsemän raakaa vuoristoetappia. Sen selvitti yli 150 ajajaa.

Egan Bernalille Ranskan ympäriajon voittaminen on unelmien täyttymys. Hän kuului ennakkosuosikkien laajaan ja tasaiseen listaan, ja hänen voittomahdollisuuksiaan ennen ympäriajoa hehkutti muun muassa Tourin kaksi kertaa voittanut (siirryt toiseen palveluun)Alberto Contador sekä kilpailun johtaja Christian Prudhomme.

Bernal itse sysäsi ennakkosuosikin asemaa tallikaverinsa, viime vuoden voittajan Geraint Thomasin niskaan. Kolumbialainen nousi kuitenkin Tourin johtoon hieman yllättäen perjantaina, kun 19. etappi jouduttiin keskeyttämään poikkeuksellisesti raekuuron takia.

Keskeytyksen takia 14 päivää johtajan keltapaitaa päällään pitänyt Deceuninck-Quick-Step-tallin Julian Alaphilippe menetti johtoasemansa Bernalille. Bernalin voitto oli lähestulkoon varma jo lauantaina, kun hän tuli 20. etapilla neljänneksi ja kokonaiskilpailussa toiseksi tullut Thomas ylitti maaliviivan hänen kanssaan yhtä aikaa ja onnitteli voittajaansa.

– Tajusin silloin, että se oli ohi ja voittaisin Ranskan ympäriajon, Bernal totesi lauantain etapin jälkeen.

Thomas uskookin, että tämä voitto aloittaa Bernalin voittokulun. Hän myönsi olevansa pettynyt, ettei itse voittanut, ja uskoi, ettei Bernal ollut vielä viime vuonna valmis voittamaan. Tuolloin maastopyöräilyssäkin kaksi nuorten MM-mitalia voittanut nuorukainen sijoittui kokonaiskisassa 15:nneksi.

– Hän on uskomaton lahjakkuus ja voi dominoida kisoja vuosia tästä eteenpäin, Thomas hehkutti.

Ineos-talli, joka viimeiset yhdeksän vuotta kantoi Sky-nimeä, on nyt voittanut seitsemän Touria viimeisestä kahdeksasta. Thomasia ennen Chris Froome voitti peräti neljä Touria ja Bradley Wiggins kruunattiin mestariksi vuonna 2012. Ainoastaan tuolloin Astana-tallia edustava Vincenzo Nibali onnistui lyömään kiilaa väliin vuonna 2014.

Tourin viimeinen etappi sunnuntaina oli perinteisesti seremoniallinen, mutta sillä ratkaistiin jälleen parhaan kirimiehen titteli. Vihreän paidan sai haltuunsa jo seitsemännen kerran Peter Sagan. Bora-Hansgrohe-tallin Sagan on voittanut tittelin viisi kertaa peräkkäin vuosina 2012–2016 sekä nyt vuosina 2018 ja 2019.

Ranskan ympäriajon viimeinen etappi päättyi isoon massakiriin ja etappivoiton vei nimiinsä Lotto Soudal -tallin Caleb Ewan. Etappivoitto oli hänelle kolmas tämän vuoden ympäriajossa.

Ranskan ympäriajon tuloksia:

  1. Egan Bernal
  2. Geraint Thomas
  3. Steven Kruijswijk
  4. Emanuel Buchmann
  5. Julian Alaphilippe

Lue myös:

Ranskan ympäriajon etappi ajetaan suunniteltua lyhyempänä – johtoaseman dramaattisesti menettänyt Alaphilippe katkerana: "Jokin vahvempi voima löi minut" Pyöräilysankari Tea Vikstedt koki naisten Ranskan ympäriajossa vuorietappien yleisömeret, miesten vähättelyn ja dopingin tulemisen – ”Ajattelin olevani niin hyvä, että sen kuin douppaavat”

Lähteet: AFP, AP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat