Jaakko Hänninen toipui kisakuntoon juuri ennen ammattilaisuutta – ensimmäinen ajatus vakavan kaatumisen jälkeen: "Missä pyörä on, jotta pääsen jatkamaan?"

Hänninen siirtyy ammattilaiseksi torstaina. Murtunut peukalo ja rintalasta ovat viimein terveet.

Jaakko Hänninen teki salitreeniä Suomessa talvella 2018. Kuva: Jussi Jäkälä

– Ensimmäinen ajatus oli, että missä pyörä on, jotta pääsen jatkamaan.

Suomalainen pyöräilylahjakkuus Jaakko Hänninen kaatui pahasti Ranskassa ajetussa amatöörikilpailussa viime toukokuussa. Kisajärjestäjän liikenteenohjauksesta vastaavat turvamoottoripyörät ohittivat pääjoukkoa suoralla tiellä, tasamaalla. Hännisen edessä oli pysäköity auto. Koska piennarta ei ollut, turvamoottoripyörä väisti autoa koukaten pyöräilijöiden joukkoon. Hänninen kaatui kyljelleen ja sai lisää kaatuneita kuskeja päälleen. Vereen tulvahtanut adrenaliiniryöppy sai aikaiseksi hetken kestäneen tunteen, että ainakin osan loppuetapista voisi vielä polkea.

– Kun hetken viruin tienpinnassa, tajusin, ettei tästä ole jäljellä kuin yksi tie ja se on ambulanssilla sairaalaan, Hänninen muistelee.

– Toisaalta, kun näin myöhemmin kuvan etuvanteestani, ei sillä olisi paljoa ajeltu muutenkaan.

Sairaalassa Hänniselle luettiin karut madonluvut. Häneltä oli murtunut rintalasta ja peukalo. Peukalon nivelsiteet olivat risana ja sydämen toimintakin häiriintyi hetkeksi. Peukaloon upotettiin piikit, jotta sormi pysyisi paikallaan ja voisi parantua. Työmatkapyöräilijälle kolari olisi ollut kaamea ja traumaattinen.

Hänniselle rysäys oli uran ensimmäinen luita murtanut kaatuminen, mutta kilpapyöräilijälle loukkaantumismenú oli sangen tyypillinen ja jopa lievä. Kysykää vaikka Tour de France -suuruus Chris Froomelta.

Voisi ajatella, että onnettomuus tapahtui Hännisen, 22, kannalta kurjimpana mahdollisena hetkenä. Viime syksynä hän nousi pyöräilymaailman tietoisuuteen voittamalla pronssia alle 23-vuotiaiden MM-maantieajossa. Paria kuukautta myöhemmin Hänninen kirjoitti ensimmäisen ammattilaissopimuksensa ranskalaisen AG2R-La Mondiale -joukkueen kanssa. Hänninen siirtyy ranskalaisesta amatöörijoukkueestaan ammattilaisten maailmankiertueelle ensi torstaina.

Kuva: AOP

Hänninen näkee loukkaantumisessaan myös hopeareunuksen. Sopimus oli jo tehty ja pyöräilykausi on pitkä: tammikuun alusta lokakuun loppupuolelle.

– Kun kuulin toipumisajan, tiesin, ettei koko kausi ole pilalla. Kunto laskee kauden aikana väistämättä, joten on jälkikäteen ajateltuna etu, että pääsen ensimmäisiin ammattikisoihini pitkän toipumisen jälkeen.

Loppukausi totuttelua ammattilaisuuteen

Hänninen kävi viikko sitten tiistaina viimeisessä röntgenkontrollissaan. Pyöräilijän peukalo oli parantunut ja hän sai luvan jatkaa kilpailemista. Suomalainen ajaa heinäkuun lopussa pari lyhyttä amatöörikisaa. Ensimmäisestä ammattilaiskilpailusta AG2R tiedottaa aivan lähipäivinä.

Onnettomuuden myötä Hänninen ei aseta loppukaudelle tulostavoitteita. Nyt on aika totutella ammattilaiskisojen maailmaan. Reitit ovat pidempiä kuin amatöörikisoissa. Pääjoukossa on kuskeja, joiden tyyliä ja ominaisuuksia Hänninen ei tunne. Sekään ei ole tiedossa, onko ammattilaispelotonissa tulokassimputusta niin kuin esimerkiksi palloilujoukkueissa.

Todennäköisesti Hännisen roolina ensimmäisissä kisoissa on suojella joukkueensa ykköstykkiä, kapteenia, ja hakea huoltoautosta vettä tallikavereilleen. Mutta nuoren ruokolahtelaisen kyvyt mäkiajajana ovat niin poikkeukselliset, että mahdollisuuksia ajaa kisojen voitosta on takuuvarmasti tulossa.

– Roolini riippuu siitä, missä kunnossa olen. Harvoin parempikuntoinen kaveri kantaa pulloja kapteenille, Hänninen kertoo.

– Sen puoleen tämä loppukauden ammattilaisuus on hyvä, että ehdin tottumaan kilpailuihin. Ensi vuonna pääsen ajamaan täyden kauden ja satsaamaan vielä enemmän, Hänninen sanoo.

Hänninen vietti toipumisaikansa pääosin Suomessa ja oli innoissaan, kun pääsi vähän aikaa sitten AG2R:n treenileirille Alpeille. Tallin mukaan harjoitusryhmä ajoi 570 kilometriä, joihin mahtui 16 000 nousumetriä. Samalla Hänninen näki, millaista on olla osa ranskalaista joukkuetta, kun Ranskan ympäriajo on käynnissä.

– Kisakauden aikana ammattilaisjoukkueen homma pyörii 24/7.

Arvokisat tuskin ohjelmassa

Hännisestä odotetaan seuraavaa suomalaista grand tour -kuskia. Italian, Ranskan tai Espanjan ympäriajossa ei ole nähty suomalaisia sen jälkeen, kun Jussi Veikkanen lopetti uransa neljä vuotta sitten. Hänninen pääsi jo lähelle Touria, sillä karavaani piipahti hänen asuinkaupungissaan Saint-Étiennessä. Tuleva ammattilainen ei kuitenkaan ehtinyt katsomaan kollegoitaan – Hänninen oli treenilenkillä. Saint-Étiennekin jää pian taa, kun Hänninen muuttaa leudomman talven perässä eteläisempään Ranskaan.

Viime syksyn MM-pronssimitalisti tuskin kilpailee tänä vuonna arvokisoissa. EM-kisat jäävät varmuudella pois kalenterista. Alle 23-vuotiaiden MM-maantieajo riippuu siitä, saako Suomi villin kortin paikan kisaan. Hänninen saattaa kieltäytyä Yorkshiren MM-kilvasta siinäkin tapauksessa.

– Tulevat ammattilaiskilpailut ovat tämän kauden ja koko tähänastisen urani tärkeimpiä, Hänninen muistuttaa.

Lue myös: