Suora

  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Painin MM: Naisten paini
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Ysäriä ja rillausta
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Teemu Tainion valmentajaura on alkanut satumaisella tavalla – perinteisen menestysseuran kurssi kääntyi hetkessä, kun entinen tähtipelaaja syrjäytti mestariluotsin

Ensimmäistä kauttaan FC Hakan päävalmentajana työskentelevä Teemu Tainio tähtää uudella urallaan maailmalle, mutta haluaa edetä hitaasti.

Teemu Tainio
Teemu Tainio
Valkeakoskella sijaitsevasta Suomen Jalkapallomuseosta löytyy muun muassa Teemu Tainion Auxerren pelipaita.Jari Kärkkäinen/Yle

VALKEAKOSKI. – Täällä on hyvä pöhinä. Haka puhuttaa taas ja ihmiset ovat kiinnostuneita, miten meillä menee, Teemu Tainio sanoo.

Pöhinän on nostattanut Tainio, joka vasta aloittelee uraansa valmentajana. Tainio, 39, työskentelee ensimmäistä kauttaan Valkeakosken Hakan päävalmentajana.

Jälki on ollut hurjaa. Haka ei ole hävinnyt vielä otteluakaan Ykkösessä tällä kaudella. Haka johtaa sarjaa ylivoimaisesti ja on kiinni nousussa pääsarjaan.

– Haka kuuluu ehdottomasti Veikkausliigaan, mutta jalkapallossa saa juuri sen, mitä sillä hetkellä ansaitsee. Ainoa tavoite tällä kaudella on, että nousemme Veikkausliigaan, Tainio sanoo.

Ylen tv-kamera herättää huomiota, kun tapaamme Tainion Hakan harjoitusten yhteydessä. Haka ei ole paistatellut viime vuosina julkisuudessa.

Perinteikäs seura putosi Veikkausliigasta vuonna 2012. Sen jälkeen seuraa ovat vaivanneet talousvaikeudet ja ailahtelevat tulokset.

Nyt tilanne on toinen. Tainio on saanut FC Hakan 2010-luvun parhaaseen vireeseen, ja talouspuolella on kuulunut pitkästä aikaa hyviä uutisia. Vanhan suurseuran kunnianpalautus on jo osittain tapahtunut.

Haka on juhlistanut 85-vuotista taivaltaan arvoisellaan tavalla.

Teinitähti Tainio oli mukana Hakan sensaatiossa

22 vuotta sitten Tainio oli auttamassa Hakaa kohti seuran edellistä menestysjaksoa.

Juniorivuosinaan hyökkääjänä viihtynyt Tainio siirtyi Tornion Pallosta vain 16-vuotiaana Veikkausliigassa pelanneeseen Hakaan, jossa hänet opittiin tuntemaan keskikenttäpelaajana.

Ensimmäinen kausi oli vaikea, kun Haka putosi Ykköseen. Seuraavalla kaudella nähtiin yksi suomalaisen jalkapallohistorian vaikuttavimmista suorituksista.

Vuonna 1997 Haka nousi Keith Armstrongin valmennuksessa takaisin pääsarjaan ja voitti siinä sivussa Suomen cupin mestaruuden. 17-vuotias Tainio pelasi cup-finaalissa erinomaisen ottelun, kun Haka voitti TPS:n jatkoajan jälkeen 2–1. Ottelusta jäi monelle mieleen nuorien lahjakkuuksien Tainion ja Markus Heikkisen kaksintaistelu keskikentällä. Molemmat pelasivat 2000-luvulla komean uran Suomen maajoukkueessa.

– “Keke” oli todella vaativa valmentaja. Olimme pudonneet Veikkausliigasta edellisellä kaudella, joten tarvitsimme sellaisen koutsin, joka uskalsi vaatia. Pelaajamateriaaliltamme olimme väärässä sarjassa, mutta valmentajaksi tarvittiin joku, joka panee työnteon oikeasti kuntoon, Tainio muistelee.

Tainio kehittyi Armstrongin koulussa sellaiselle tasolle, että hänet myytiin kauden päätteeksi ranskalaiseen Auxerren joukkueeseen. Tarinan mukaan Tainiosta saadulla siirtokorvauksella hankittiin Valkeakosken Tehtaan kentälle valot.

Uusien valojen loisteessa kelpasi paistatella, sillä Haka voitti Armstrongin kanssa kolme peräkkäistä Suomen mestaruutta vuosina 1998–2000. Tainio loi samaan aikaan uraa Auxerressa, jossa hän nousi joukkueen avainpelaajaksi.

Hakan menestys jatkui pitkälle 2000-luvun puolelle. Joukkue voitti Suomen mestaruuden vielä vuonna 2004, ja ylsi hopealle 2003 ja 2007. Talousongelmat saivat seurasta kuitenkin niskalenkin, ja 2010-luvulle tultaessa FC Haka oli kriisissä.

Valkeakosken Jalkapallojoukkue FC Haka
FC Hakassa on koittanut uusi aika.Jari Kärkkäinen/Yle

Armstrong sai väistyä Tainion tieltä

Tainio siirtyi Auxerresta Tottenhamiin, jossa hän pelasi kolme kautta Englannin Valioliigassa. Ura jatkui Sunderlandin, Birminghamin, Ajaxin ja New York Red Bullsin kautta Helsingin Jalkapalloklubiin, jossa hän lopetti ammattilaisuransa syksyn 2014 Eurooppa-liigan lohkopeleihin.

– Valmentajaura oli aina vähän taustalla mielessä. Se on lähimpänä pelaajan roolia. Itse olen ollut aina niin kilpailuhenkinen, että ajattelin valmentamisen olevan se juttu.

Tainio teki pelaajauransa jälkeen pari vuotta pelaajatarkkailijan töitä, kunnes hän aloitti valmentamisen talvella 2017 Klubi 04:ssä ja HJK:n B-junioreissa. Klubi 04:ssä hän imi oppia HJK:n nykyiseltä päävalmentajalta Toni Koskelalta.

Ympyrä sulkeutui viime vuonna, kun Tainio palasi FC Hakaan Keith Armstrongin apuvalmentajaksi.

– Nautin työskentelystä hänen kanssaan, Keke on erittäin hyvä johtamaan joukkoja, Tainio sanoo.

Pelillisistä asioista kaksikolla oli välillä näkemyseroja.

– Niin sen pitää ollakin. Jokainen valmentaja luo oman polkunsa. Olen nähnyt urani varrella paljon valmentajia, ja olen oppinut kaikilta paljon hyvää, mutta myös jotain sellaista, jota en itse aio tehdä.

Haka vaihtoi viime kauden jälkeen valmentajaa, kun Armstrongin teesit riittivät Ykkösessä viidenteen sijaan. Tainiolle annettiin mahdollisuus nousta päävalmentajaksi vain kahden vuoden valmentajakokemuksella.

– Hänellä on sopivan rento, mutta samalla tiukka ote joukkueen harjoitteluun. Hän haluaa käydä entistä enemmän läpi joukkueen kanssa tiettyjä taktisia asioita, mikä sopii seuran tulevaan ilmeeseen hyvin, FC Hakan toimitusjohtaja Olli Huttunen sanoi seuran tiedotteessa viime marraskuussa.

Millainen valmentaja Teemu Tainio on?

Rento, mutta tiukka ote näkyy ottelupäivää edeltävissä harjoituksissa, joita Yle Urheilu on seuraamassa.

FC Hakan joukkue saapuu Tehtaan kentän nurmelle vitsien ja naurun saattelemana. Päävalmentaja osallistuu huulenheittoon ja elehtii rennosti.

Puoli tuntia myöhemmin on toinen ääni kellossa.

“Nyt jätkät herätys”, Tainio huutaa viestinsä kuuluvalla äänellä ja kirosanoilla höystettynä. Hän ei ole tyytyväinen tekemisen tasoon harjoituksissa.

– Hyvä fiilis joukkueessa on kaiken a ja o. Läppä saa lentää, mutta sitten, kun tehdään hommia, ne tehdään kunnolla, Tainio sanoo harjoitusten jälkeen.

Valkeakosken Jalkapallojoukkue FC Haka
Nauru raikui FC Hakan harjoituksissa.Jari Kärkkäinen/Yle

Pelaajaurallaan Tainio tunnettiin lempinimellä "Tornion terrieri". Hän oli tulisieluinen taistelija, joka pelleili pukukopissa, mutta löi kaiken likoon kentällä.

– En elä valmentajana ihan niin tunteella kuin pelaajana. Olen ollut yllättävän rauhallinen. Tietysti hyvät tulokset ovat auttaneet, mutta sitten kun pitää ärähtää, se kuuluu asiaan, Tainio sanoo.

– Nykyajan pelaajille jokapäiväinen karjuminen on ihan turhaa.

Tainio on tuonut FC Hakan nykyaikaan. Tainio on moderni ihmisjohtaja, ja hänen pelifilosofiansa mukailee nykytrendejä.

– Haluan joukkueeni pelaavan todella aktiivista jalkapalloa. Yritämme prässätä mahdollisimman ylhäältä. Jos menetämme pallon, haluamme sen heti takaisin. Olen yrittänyt opettaa pelaajille pelirohkeutta, Tainio luettelee.

Tainio luottaa tietynlaiseen suoraviivaisuuteen. Palloa ei hallita vain pallonhallinnan vuoksi.

– Totta kai haluamme hallita palloa, mutta idea on, että hyökkäys loppuu vastustajan selustaan. On hyökkäys sitten hidas tai nopea.

Haka on tehnyt karmean määrän maaleja

Pelitapa on tuottanut tulosta. Haka on tehnyt Ykkösessä yli 2,8 maalia ottelua kohden, mikä on hurja luku. Tulokset 6–3, 5–1 ja 6–1 ovat olleet tällä kaudella Hakalle melkein arkipäivää.

Haka on päästänyt Ykkösessä vähiten maaleja, joten mistään vastuuttomasta hyökkäyspään iloittelusta ei ole kyse.

Haastattelua seuraavana päivänä Haka voittaa EIF:n 6–2. Salomo Ojala tekee neljä maalia ja siirtyy Ykkösen maalipörssin kärkeen. Haka-legenda Valeri Popovitšin poika Anton Popovitš saa välillä kovaa palautetta Tainiolta, mutta pelaa hyvän ottelun. Tehtaan kentällä on lämpimänä kesäviikonloppuna lähes 2000 katsojaa.

Hakan menestys on jopa hieman hämmentävää. Joukkueessa on toki hyviä pelaajia, mutta Hakan pelaajamateriaali ei ole niin ylivertainen, että sillä marssittaisiin sarjanousuun noin vain.

Miten kokematon päävalmentaja on saanut joukkueensa tällaiseen lentoon?

– Saimme joukkueen kasaan aikaisessa vaiheessa talvella. Pääsimme hiomaan kuvioita ja pojat ovat sisäistäneet ne ideat, joita olen halunnut tuoda tähän joukkueeseen, Tainio toteaa.

Teemu Tainio
Teemu Tainio on innoissaan Valkeakoskelle syntyneestä pöhinästä.Jari Kärkkäinen/Yle

Samaan aikaan Hakan toimistolla on tehty hyvää työtä. Valkeakoskelta kuuluu lupaavia talousuutisia ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen.

Valkeakosken Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) FC Hakan alkukesästä järjestämä osakeanti toi seuran kassaan yli 40 000 euroa lisärahaa. Tällä hetkellä Hakan taloustilanne on sellainen, että seurassa voidaan tehdä panostuksia tulevaisuuteen. Vielä neljä vuotta sitten osakeannin tavoite oli välttää konkurssi.

Tainion tavoitteet ovat maailmalla

Vaikuttaa siltä, että Haka on valmis palaamaan Veikkausliigaan.

Tainiolla ei tosin ole vielä suoritettuna pro-valmentajatutkintoa, joka vaaditaan Veikkausliigaseuran päävalmentajalta. A-tutkinnon suorittanut Tainio pääsee pro-tutkinnon pariin aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Joka tapauksella Tainiolla on sopimus Hakan kanssa myös ensi kaudesta.

– Valmentajaurani on todella alussa. Olen kilpailuhenkinen luonne, joten haluan päästä mahdollisimman pitkälle. Minulla ei ole kuitenkaan mikään kiire, Tainio sanoo tulevaisuudestaan.

Pitkällä aikavälillä tavoitteena on selvittää, mihin Teemu Tainion kyvyt valmentajana riittävät. Se tarkoittaa jossain vaiheessa muuttoa ulkomaille.

Vielä toistaiseksi Tainio nauttii “hyvästä pöhinästä” Valkeakoskella.

Eikä pöhinä kuulu pelkästään Valkeakoskella. Haka on taas puheenaihe suomalaisessa jalkapallossa, ja pitkälti Tainion ansiosta.

Lue myös:

Teemu Tainiolle ylennys – entinen maajoukkuetähti FC Hakan peräsimeen

Tuhannet suomalaiset rakastavat tai vihaavat Mestarien liigassa pelaavia englantilaisjoukkueita – miksi juuri brittijalkapallo saa suomalaiset lämpenemään?

Juha Malinen nosti Teemu Tainion valmennusparikseen

Huuhkajaikonin poika putsaa Tottenhamissa vielä Valioliiga-tähtien kenkiä – Maximus Tainion arkeen voi kuulua vaikka uintia Harry Kanen kanssa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat