Suora

  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Ysäriä ja rillausta
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Suomalaisten kansallissankari pelaa venäläisten rahoittamassa joukkueessa – mitä Marko Anttila ajattelee Jokerien omistuskuvioista?

Helsingin Jokerit yrittää muuttaa julkisuuskuvaansa entistä suomalaisempaan suuntaan. Keulakuvana on Marko Anttila, joka nousi kansansuosikiksi MM-kultahuumassa.

KHL
Marko Anttila, jääkiekkoilija
Marko Anttila aloittaa neljännen kautensa Jokereissa.Jaani Lampinen / Yle

Mörkö, kaksimetrinen leijonakapteeni Marko Anttila, sai viime keväänä suomalaiset sekaisin. Persoonallinen hyökkääjä teki kaksi maalia MM-finaalissa Kanadan verkkoon ja johdatti Suomen jääkiekon maailmanmestaruuteen.

Anttilasta, 34, tuli juhlittu kansallissankari.

Juhlahumun laskeuduttua Anttila valmistautuu tulevaan kauteen seurajoukkueensa Jokerien kanssa heinäkuun helteiden keskellä. Anttila on Jokereille täydellinen keulakuva, koska seura pyrkii muuttamaan julkisuuskuvaansa entistä suomalaisempaan suuntaan. Maailmanmestarikapteenista on varmasti hyötyä.

Kaikki Jokerien uudet pelaajahankinnat ovat suomalaisia. Joukkueesta löytyy Anttilan lisäksi kaksi muuta viime kevään maailmanmestaria: puolustaja Mikko Lehtonen ja hyökkääjä Veli-Matti Savinainen.

Suomalaisuus on seuran mediastrategiassa vahvasti esillä. Jatkosopimuksen solminut päävalmentaja Lauri Marjamäki hehkutti taannoin joukkueen suomalaisia pelaajia. Marko Anttila mainitsee kesällä hankitut “suomalaiset huippupelaajat” Yle Urheilun haastattelussa kolme kertaa eri yhteyksissä.

– Me edustamme Suomea, kun pyörimme maailmalla. Tuntuu siltä, että Jokerit kiinnostaa Venäjällä. Nyt, kun olemme saaneet suomalaisia huippupelaajia, mielenkiinto meitä kohtaan varmaan kasvaa myös omien fanien keskuudessa. Toivottavasti hallissa käy paljon porukkaa, Anttila sanoo Yle Urheilulle.

Jokerit aloittaa syyskuussa kuudennen kautensa KHL:ssä, joka on vahvasti Venäjän valtionjohtoon kytkösissä oleva kiekkosarja.

Viime kaudella Jokerien kotiotteluiden yleisömäärät olivat KHL-taipaleen pienimmät. Helsingissä pelattuja kotiotteluita seurasi keskimäärin 9 036 katsojaa. Suomalaisuuden korostaminen on yksi keino, jolla seura yrittää houkutella lisää katsojia halliin.

Omistajanvaihdoksesta puhuttiin vähän pelaajien kesken

Suomalaisuus oli vahvasti esillä myös toukokuussa, kun Jari Kurri osti Jokerit. Jokerien tiedotteen mukaan seura siirtyi "takaisin täysin suomalaiseen omistukseen" (siirryt toiseen palveluun).

Kesäkuussa Kurri myi 40 prosenttia Jokereista Norilsk Nickel Harjavalta Oy:lle, joka on venäläisten omistama yhtiö. Kurrin ristiriitaiset puheet suomalaisomistuksesta herättivät hämmästystä. Jokerit ei sittenkään ollut “sataprosenttisesti suomalainen”, kuten toukokuussa lupailtiin.

Marko Anttila, jääkiekkoilija
Jokerit aloitti harjoittelun uutta kautta varten heinäkuun lopulla.Jaani Lampinen / Yle

Neljännen kautensa Jokereissa aloittava Anttila sanoo, ettei kesäkuun mediamylläkkä vaikuttanut pelaajiin.

– Asiasta ei hirveästi keskusteltu pelaajien Whatsapp-ryhmässä. Jari on niin tuttu hahmo meille, ettei omistajanvaihdos muuttanut meidän päivittäistä toimintaamme millään lailla, Anttila sanoi.

– Organisaatio on hyvä ja pelaajilla on hyvät oltavat. Jos tilanne olisi erilainen, tämä voisi olla toisenlainen juttu.

Tilinpäätöstietojen mukaan Jokerit teki neljällä ensimmäisellä KHL-kaudellaan yli 56 miljoonaa euroa tappiota. Valtaosa tappioista on kuitattu venäläistaustaisten omistajien pääomalainoilla. Nyt omistajat ovat vaihtuneet, mutta seurapomot ovat vakuuttaneet, että talous on jatkossakin turvattu.

Välillä Jokereilla on ollut palkanmaksussa viivästyksiä, jotka ovat johtuneet Venäjän vastaisista talouspakotteista. Uusien omistusjärjestelyjen myötä talouspakotteiden ei pitäisi jatkossa haitata Jokerien rahaliikennettä.

Onko KHL:ssä pelaaminen arvokysymys?

Venäläisrahoittajat ovat kuitanneet Jokerien miljoonatappioita, koska länsimäinen joukkue on KHL:n julkisuuskuvalle tärkeä. KHL:ssä pelaa venäläisseurojen lisäksi joukkueita Kazakstanista, Kiinasta, Valko-Venäjältä ja Latviasta. Jokerit on sarjan ainoa suomalaisjoukkue.

KHL:ää tutkinut Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg sanoi viime vuonna Ilta-Sanomille, että KHL on Venäjän presidentin Vladimir Putinin idea, joka syntyi samoihin aikoihin Venäjän muiden pehmeän vallan projektien kanssa (siirryt toiseen palveluun). Jokereita on kritisoitu osaksi Venäjän propagandakoneistoa.

Anttila ei kuitenkaan näe KHL:ssä pelaamista arvokysymyksenä.

– En ole ajatellut asiaa niin. Olen yrittänyt pelata parhaassa mahdollisessa sarjassa. KHL on sitä minulle tällä hetkellä, Anttila kuittaa.

Pidätkö sitä ristiriitaisena tilanteena, että maajoukkueen menestyksen myötä olet kansallissankari, mutta pelaat joukkueessa, jonka venäläisyhteyksiä moni suomalainen kritisoi?

– Maailma muuttuu koko ajan siihen suuntaan, että tehdään kansainvälistä yhteistyötä. Se ei ole minun mielestäni mitenkään ihmeellinen asia.

Anttila vastaa Venäjä-aiheisiin kysymyksiin kohteliaasti, mutta kieli keskellä suuta. Aihe on selvästi arka. Anttilan mukaan Jokerien ympärillä oleva negatiivissävytteinen julkisuus ei kuitenkaan vaikuta pelaajiin.

– Se on toimistopuolen asioita, miten he käsittelevät nämä julkisuudessa.

Marko Anttila, jääkiekkoilija
Marko Anttila toivoo, että katsojat löytäisivät tiensä Jokerien peleihin.Jaani Lampinen / Yle

Jokerien merkitys Anttilan uralle on valtava

Yksi peruste Jokerien KHL-projektille on ollut, että se hyödyttää suomalaista jääkiekkoa. Tästäkin on kuulunut soraääniä, mutta toisaalta Anttila itse on elävä esimerkki siitä, miten suomalainen KHL-seura voi hyödyttää suomalaisia jääkiekkoilijoita.

Kun Anttila kolme vuotta sitten saapui Helsinkiin, hän oli pelannut TPS:ssä yhden hirmukauden ja jatkanut sieltä Venäjän kautta Ruotsiin. Silti häntä ei pidetty kansainvälisen tason huippupelaajana.

Tasokkaat KHL-pelit laadukkaassa suomalaisvalmennuksessa kehittivät Anttilasta yhden Euroopan parhaista roolipelaajista. Hän pääsi mukaan Suomen olympiajoukkueeseen ja lopulta viime kevään MM-joukkueen kapteeniksi huuhtomaan kultaa.

– Jokereilla on ollut valtavan suuri merkitys minun kehitykselleni. Jokerit on mahdollistanut sen, että olen saanut pelata KHL:ssä ja asua Suomessa. Se on minulle iso juttu.

Perhekeskeinen Anttila vierastaa ajatusta, että lähtisi jonnekin päin Siperiaa pelaamaan ja jättäisi vaimonsa ja kaksivuotiaan tyttärensä Suomeen kauden ajaksi.

On loogista, miksi suomalainen huippujääkiekkoilija haluaa pelata Jokereissa.

Anttila ymmärtää, että kytkökset Venäjälle saattavat herättää närää osassa kannattajista. Mutta samalla hän vakuuttaa uskovansa, että Jokerit voi kasvattaa suosiotaan suomalaisten keskuudessa.

Suosio vaatii kuitenkin menestystä. Jokerit on KHL-vuosiensa aikana edennyt parhaimmillaan pudotuspelien toiselle kierrokselle.

– Meidän pitää pystyä pelaamaan pudotuspeleissä paremmin kuin runkosarjassa. Ne ottelut ovat pienestä kiinni ja vastassa on kovia joukkueita. Emme ole olleet parhaimmillamme keväällä.

Jokerit aloittaa KHL-kauden 3. syyskuuta kotiottelulla Omskia vastaan.

Lue myös:

Suomalaiset sekosivat, Marko Anttila pakeni Italiaan – pakaraan tatuoitu Mörkö-hahmo kertoo kaiken älyttömästä MM-kultahuumasta: "Ehkä meni vähän yli"

Kommentti: Jari Kurri sortuu uransa karmeimpaan virheeseen surkuhupaisilla lausunnoillaan – miksi tätä yksinkertaista totuutta Jokerien rahoituskuviosta ei saa sanoa ääneen?

Jokerien uusi omistajayhtiö kasvaa ja takoo miljoonatulosta – taustalla Venäjän suurimpiin kuuluva jättiläiskonserni

Lippuluukulta seurapomoksi – Eveliina Mikkola on ensimmäinen naistoimitusjohtaja jääkiekkoliiga KHL:n seurajoukkueessa

Pääomistaja Jari Kurri sanoo, että ei tiedä Jokerien kymmenien miljoonien eurojen pääomalainojen kohtaloa: "Minä en pysty siihen kommentoimaan, koska en tiedä mitään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat