Maailman kovimman liigan avainpelaaja Lauri Kerminen ei koskaan sano “ei” maajoukkueelle ja hamuaa Suomelle olympiapaikkaa – "Kylmiä väreitä melkein tulee"

Lauri Kerminen voitti Venäjän mestaruuden, mutta joutui sen jälkeen maajoukkueen kanssa tappioputkeen. Kerminen luottaa kuitenkin Suomen uuteen valmennusjohtoon.

Maajoukkuelentopallo
Lauri Kerminen
Lauri Kerminen uskoo Suomen mahdollisuuksiin elokuun olympiakarsinnassa.Jaakko Stenroos / AOP

Siinä missä monet lentopallomaajoukkueen konkaripelaajat jättivät alkukesän Kultaisen liigan ottelut väliin, oli libero Lauri Kerminen heti valmis työntekoon. Kermistä ei haitannut, vaikka takana oli varsin raskas ja pitkä kausi Venäjän Superliigassa, hänelle maajoukkuepaidan pukeminen on kunnia-asia.

– Miksi en olisi halunnut mukaan? Ei minulla ollut mitään syytä, miksi jäisin pois, Kerminen naurahtaa vastaukseksi.

– Minulla on aina ollut tietynlainen vaatimustaso itselleni: aina kun kutsu tulee, niin se on sellainen tehtävä, joka pitää hoitaa. En halua olla poissa, jos ei ole mitään tärkeää syytä.

Vaikka Kermisen liigakausi oli pitkä, oli se myös voitokas ja päättyi toukokuussa suuriin juhliin, sillä hänen edustamansa Kuzbass Kemerovo voitti mestaruuden. Suomen maajoukkueen entinen päävalmentaja ja nykyään Venäjän joukkueen peräsimessä oleva Tuomas Sammelvuo piiskasi joukkueensa sensaatioon, kun Kemerovo kaatoi finaaleissa liigaa vuosia dominoineen Zenit Kazanin 3-1.

Ykkösliberon paikan itselleen pelannut Kerminen myöntää, ettei hän ole vieläkään oikein ymmärtänyt, mitä on saavuttanut. Hänen haaveenaan on aina ollut, että voittaisi lentopallossa joskus jotain suurta ja nyt hän on saavuttanut maailman kovimman liigan mestaruuden.

– Tuota saavutusta ei kukaan pysty ottamaan minulta pois.

Venäjän mestaruus toi Kermiselle myös lisää itseluottamusta, vaikka hän toteaa naurahtaen, ettei hänen pelisuorituksensa ole ikinä jäänyt siitä kiinni.

– Se, että pystyy oikeasti voittamaan isoja suurseuroja, vaikka olimme altavastaajia, toi lisäpotkua. Nyt kaikki haluavat voittaa meidät, mestarit, joten ensi kausi on vaikeampi. Se taas ajaa minua eteenpäin treenaamaan paremmin.

Lauri Kerminen
Lauri Kerminen valittiin Venäjän Superliigan parhaaksi liberoksi viime kaudella.Jussi Saarinen / AOP

Lentopalloilijan arki ei muutu

Kermisen tie on kulkenut Suonenjoen Vasamasta Kokkolan Tiikereihin ja Mestaruusliigasta kansainvälisille lentopallokentille. Kun hän viisi vuotta sitten allekirjoitti sopimuksen Ranskan liigan Nantesin kanssa, nousi hän harvinaisten pelaajien joukkueen, sillä suomalaisliberoita oli häntä ennen lähtenyt ammattilaiskentille varsin vähän: Pasi Hyvärinen ja Tapio Kangasniemi olivat uranuurtajia, kuten myös yleispelaajasta liberoksi pelipaikkansa vaihtanut Nisse Huttunen.

Kerminen vakuutti otteillaan ja oli heti debyyttikaudellaan muun muassa Ranskan liigan parhaan vastaanottotilaston ykkönen. Yhden kauden jälkeen hän sai kuitenkin vieläkin suuremman mahdollisuuden, kun Kuzbass Kemerovo halusi suomalaispelaajan riveihinsä. Kerminen piti tätä hyvänä kasvun paikkana, ja sellaisen eteen hän joutuikin, koska peliaikaa ei irronnut yhtä paljon kuin aikaisemmissa seuroissa.

Kerminen vastasi uuteen tilanteeseen harjoittelemalla yhä kovempaa, ja ajan myötä myös vastuu kasvoi. Tällä kaudella Kerminen valittiin koko liigan parhaaksi liberoksi.

– Ei se arki eroa kauheasti missään, kun treenataan pari päivää ja tulee reissut päälle. Samaa lentopalloa pelataan Suomessa, Ranskassa ja Venäjällä, mutta ehkä Venäjällä reissaaminen ja aikaerojen kanssa räplääminen on vaativampaa kuin muualla. Niin ja totta kai taitotaso on Venäjällä vähän kovempaa.

Kermisen mielestä Ranskassa pelataan paljon teknisempää ja nopeampaa lentopalloa kuin Venäjällä, mutta toistaalta Venäjällä tulee pallo niin kovaa, ettei vastaanotto välttämättä aina ehdi reagoida. Venäjällä pelataan vain “isoa palloa” ja lyödään niin kovaa kuin kädestä lähtee, kun taas Ranskassa kikkaillaan enemmän, Kerminen vertaa, eikä hänen ole vaikea sanoa, kummasta pitää enemmän:

– Tykkään Venäjän tyylistä enemmän, sellaista brutaalia meininkiä. Siellä ei pallorallit kestä yhtä pitkään kuin Ranskassa ja siellä saa tehdä hienoja puolustuksia. Se sytyttää kauheasti. Ranskassa joutui aina myyräämään hirveästi yhdenkin pallon eteen, hän naurahtaa.

Lauri Kerminen
26-vuotias Lauri Kerminen (vas.) oli Suomen Kultaisen liiga -joukkueen vanhimpia pelaajia.CEV

"En oikeasti ikinä halua joutua penkille"

Voitokkaan liigakauden jälkeen Kerminen oli uuden tilanteen edessä, sillä Suomen maajoukkue oli astunut kuuden Sammelvuo-kauden jälkeen Joel Banskin päävalmentajuuteen. Kultaiseen liigaan jouduttiin lähtemään myös varsin nuorella joukkueella ja 26-vuotias Kerminen oli joukkueen vanhimpia pelaajia.

Tulos Kultaisessa liigassa oli suorastaan tyrmäävä: kuusi ottelua ja kuusi tappiota sekä putoaminen hopeiseen liigaan.

– Eihän ne pelit hyvin menneet, kun kuusi ottelua tuli pataan, Kerminen virnistää.

– Mutta kun jälkeenpäin miettii, niin saimme paljon arvokasta peliaikaa nuoremmalle kaartille ja sain itsekin aikaa tutustua uusiin pelaajiin.

Juuri joukkueen kokemattomuus oli Kermisen mielestä suurin syy sille, miksi voittoja ei tullut. Monessa erässä ja pelissä yksi tai kaksi pistettä käänsi ottelun kulun, nuorista pelaajista ei vielä löytynyt ratkaisijoita tärkeimpiin palloihin. Mutta virheistä oppii, Kerminen vakuuttaa ja löytää kultaisen reunan siitäkin, että Suomi pelaa ensi kaudella sarjaporrasta alempana.

– Tulee ainakin erilaisia joukkueita vastaan! Eihän se putoaminen tietenkään hyvältä tunnu, ja pelin tasokin varmasti putoaa vähän. Mutta en näe muuta vaihtoehtoa kuin lähteä voittamaan ensi vuonna, niin voimme palata sitten takaisin Kultaiseen liigaan.

Kerminen joutui Hämeenlinnassa pelatussa Valko-Venäjä-ottelussa harvinaiseen tilanteeseen, kun Banks istutti häntä vaihdossa ja peluutti Niklas Breiliniä. Edellisen kerran Kerminen oli joutunut vaihtomieheksi ensimmäisen Venäjä-vuotenaan.

Vaikka Kerminen tiesi, että Banks haluaa peluuttaa kaikkia ja penkkikomennus oli edessä jossain vaiheessa, ei se tuntunut hyvältä.

– En oikeasti ikinä halua joutua penkille. Mutta minä tykkään myös kilpailutilanteesta, se ajaa minua - ja varmasti Niklasta - eteenpäin. En ikinä ajattele, että minulla on varma pelipaikka. Kun olemme kentällä, niin haastamme toisiamme niin pitkään, kunnes pilli soi. Sen jälkeen olemme taas parhaita kavereita kentän ulkopuolella.

Lauri Kerminen
Lauri Kermisen (toinen oik.) mukaan Suomen joukkueen ilmapiiri ei ole kärsinyt alkukesän tappioista.AOP / imago sportfotodienst

Kerminen uskoo hienoon tarinaan

Brittivalmentaja Banks valmensi joukkueensa Noliko Maaseikin kahteen perättäiseen mestaruuteen Belgian liigassa. Suomen maajoukkue ei kuitenkaan ole vielä pystynyt voittamaan hänen alaisuudessaan.

Lauri Kerminen ei kuitenkaan ole huolestunut. Tappiot eivät ole heijastuneet joukkueen ilmapiiriin, vaan tietty pilke silmäkulmassa on säilynyt. Hän luottaa siihen, että peli löytää uomansa ja joukkue kirjoittaa vielä hienon tarinan nousustaan.

– Emme ole hakanneet päätä seinään, vaikka takkiin on tullut. Me olemme kuitenkin suomalaisia. Olemme aika sinnikkäitä, Kerminen muistuttaa.

Kerminen pitää Banksin ajattelutavasta ja pelifilosofiasta, sillä Banks korostaa pelaajien vahvuuksia. Tuomas Sammelvuohon verrattuna se on erilaista.

– “Köpi” oli tietyllä tavalla vanhanaikainen, sillä hän halusi, että pelaamme isoa palloa jokaisesta nostosta. Meidän tasoisen joukkueen pitää kuitenkin pelata jollain lailla eri tavalla kuin korkealla tasolla pelaavat joukkueet, Kerminen toteaa.

– Me emme pärjää sellaisella pelillä, jossa pelataan isoa palloa laitaan ja vain toivotaan, toivotaan, kun vastustaja on 30 senttimetriä korkeammalla. Meidän pitää pystyä pelaamaan nopeaa peliä, saada torjuntaa hajalle ja löytää sieltä välejä.

Lauri Kerminen
Lauri Kerminen tietää, että Suomen joukkueella on nyt elokuun olympiakarsinnassa kaikkien aikojen mahdollisuus päästä olympialaisiin.Suomen Lentopalloliitto

Kaikkien aikojen mahdollisuus

Heinäkuun alkupuolelta lähtien maajoukkue on leireillyt Kuortaneella yksi selkeä tavoite mielessään: elokuun toisena viikonloppuna Suomi pelaa Kiinassa olympiakarsintaturnauksen, jonka voittaja etenee Tokion ensi kesän olympialaisiin.

Suomella on nyt kaikkien aikojen saumat edetä ensimmäistä kertaa historiassa olympialaisiin. Toisaalta lähtökohdat eivät ole kaikkein vahvimmat ja Banksin täytyy saada joukkueen yhteispeli kasaan nopeasti.

Joukkue on saanut mukaansa ykköspassari Eemi Tervaportin ja hakkuri Olli-Pekka Ojansivun kaltaiset konkarit, mutta ainakaan harjoitusotteluissa sekään ei ole avannut voittotiliä.

Kerminen luottaa joukkueen motivaatioon, sillä kaikki tietävät, että kolmella voitolla voisi saavuttaa jotain suurta.

– Tämähän on ihan huikea “tsäänssi”. Meillä ei varmaan ikinä ole ollut tällaista lohkoa, josta on mahdollisuudet päästä kisoihin. Se on kuitenkin vain kolme peliä.

Kiina, Argentiina ja Kanada pelaavat kaikki erilaista lentopalloa toisiinsa verrattuna. Suomen valmennus ei keskity niinkään vastustajiin, vaan omaan joukkueeseen ja pelaajiin, ja saman tekee myös Kerminen. Vaikka vastassa ei ole mitään supermaita, hän tietää, että Suomen pitää pelata “helkkarin kovalla tasolla”, jos se mielii voittaa.

– Kylmiä väreitä melkein tulee, kun ajattelee, että ne kolme voittoa tulisi, Kerminen myöntää hymyillen.

– Mutta peli kerrallaan lähdemme eteenpäin. Lähdemme kuitenkin jollain tavalla altavastaajina, ja se on minun mielestäni on täydellinen tilanne meille. Näen kuitenkin mahdollisena, että Suomi menee olympialaisiin. Miksei menisi, tämä on kuitenkin ainutlaatuinen tilaisuus.

Lue myös:

Miesten lentopallomaajoukkueella on kaikkien aikojen sauma olympialaisiin – päävalmentaja tiedostaa massiiviset odotukset ennen karsintaturnausta

Lentopallon EM-kisat ja miesten olympiakarsintaturnaus näkyvät Ylellä syksyllä

Fanit piirittävät suomalaisia massahurmaajia keskellä Siperiaa - uskomaton ilmiö kuljettaa Tuomas Sammelvuota maailman huipulle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat