Suora

  • Jyväskylän e-rallitapahtuma
  • Urheiluruutu

Runkopelaajien kato antaa nuorille lupauksille näyttöpaikkoja Naisleijonissa: "Totta kai se näkyy, että neljä vastuunkantajaa on poissa"

Naisten jääkiekkomaajoukkueeseen aukeaa useita paikkoja nuorille pelaajille, kun peräti neljä konkaria siirtyi sivuun.

jääkiekko
Matilda Nilsson KalPa
Matilda Nilssonin viime kausi Naisten Liigassa oli onnistunut. Paikka MM-joukkueessa jäi pienestä kiinni. Nyt hyökkääjä antaa kauden ensimmäisiä maajoukkuenäyttöjä testileirillä Vierumäellä.Timo Savela

Tällä kaudella nuorille pelaajille on tarjolla huippupaikka murtautua Naisleijonien joukkueeseen debytoimaan MM-jäille.

Viime huhtikuussa naisten jääkiekkomaajoukkue saavutti historiallisen, Suomen ensimmäisen MM-hopean Espoossa. Pitkään kasassa ollut runko höystettynä nuorilla lupauksilla oli äärimmäisen lähellä jopa maailmanmestaruutta.

MM-kotikisojen jälkeen maajoukkueeseen on tullut iso lovi. Kokonaan peliuransa lopettivat hyökkääjät Venla Hovi, Riikka Sallinen ja Linda Välimäki. Lisäksi puolustaja Isa Rahunen ei pelaa ainakaan tällä kaudella maajoukkueessa, vaikka kiekkoilee vielä Oulun Kärpissä.

Riikka Sallinen.
Riikka Sallisen jääkiekkoura oli upea.Tomi Hänninen

Hovi pelasi maajoukkueessa 11 arvokisat, Sallinen 15:t, Välimäki seitsemät ja Rahunen kolmet.

– Totta kai se näkyy, että neljä kokenutta vastuunkantajaa on poissa. Fakta on, että meillä ei ole neljää uutta pelaajaa, jotka ovat yhtä kovia pelaajia kansainvälisesti. Lähtökohtaisesti joukkueen tason olisi pitänyt pudota vähän MM-kisoista tähän hetkeen, päävalmentaja Pasi Mustonen kommentoi Naisleijonien testileirillä Vierumäellä.

Vaikka yhtä kokeneita pelaajia ei ole heittää lopettaneiden tilalle, on maajoukkueeseen tarjolla lahjakkaita uusia pelaajia, jotka lunastavat ennen pitkää paikkansa arvokisoissa.

Mustonen on koko päävalmentajauransa rohjennut nostaa maajoukkueeseen todella nuoria pelaajia.

– Emme me syntymätodistusta katso. Ajetaan tilalle neljä pelaajaa, annetaan pirusti vastuuta ja uskotaan heihin kuin hullut puuroon. Aina nuoret kasvavat tilalle. Kuinka nopeasti, sitä on vaikeaa sanoa. Ajan myötä ihan varmasti.

Eikä maajoukkuetta tarvitse lähteä nollasta rakentamaan, vaikka merkittäviä vastuunkantajia on jäänyt sivuun. Naisleijonilla on edelleen käytössään maailmanluokan maalivahdit, huippupuolustajia Jenni Hiirikosken ja Ronja Savolaisen johdolla sekä hyökkäyssikermä, jota tähdittävät muun muassa Petra Nieminen ja Susanna Tapani.

– Maajoukkueeseen jääneiden pelaajien tavoite on olla koko ajan millimetrin parempia. Uskon, että sillä paikataan paljon, kun jatkavat pelaajat ovat piirun verran parempia ensi vuonna. Me tappelemme sitkeästi kaikkia vastaan.

Mitalit mielessä Halifaxiin

Alkavan kauden valmistelu on vasta käynnissä, minkä vuoksi Naisleijonat ei ole vielä asettanut tarkkoja tavoitteita uudelle kaudelle. Arvokisojen mitaliputken jatkaminen on kuitenkin itsestään selvä tavoite.

Lisäksi Suomi yrittää jatkaa pohjoisamerikkalaisten vallan horjuttamista. Naisleijonat ei ole pystynyt viime vuosina voittamaan Yhdysvaltoja arvokisoissa. Kanada on kaatunut kahdesti: kerran alkusarjassa ja huhtikuussa MM-välierässä.

– Suomalainen maajoukkue pelaa aina mitaleista. Katsotaan lähempänä kisoja, missä menemme. Totta kai tavoite on edelleen haastaa pohjoisamerikkalaisia joukkueita ja kaikkia muitakin. Toisaalta tiedämme, että selän takaa tulee tosi lujaa Japani ja Tshekki. Yhtään ei voi nukahtaa, Mustonen sanoi.

Jenni Hiirikoski, MM2019
Kapteeni Jenni Hiirikoski nosti ensimmäisenä hopeapystin ilmaan MM-kotikisoissa.Tomi Hänninen

Maajoukkueen kapteeni Jenni Hiirikoski halajaa vielä kirkkaampaa mitalia MM-kisoista ennen pitkää.

– Kovasti olemme tehneet töitä sen eteen, että menestymme jonain päivänä oikeasti. Nyt se hetki oli huhtikuussa muutaman minuutin pituinen, mutta kyllä se sieltä vielä tulee. Minulla on kova usko tähän ryhmään ja näihin naisiin. Meistä löytyy vielä paljon potentiaalia, jota emme ole saaneet käyttöön aiemmin, Hiirikoski kertoi.

Yksi selvä etu Suomella on tulevalla kaudella pohjoisamerikkalaisiin. Kun toinen Pohjois-Amerikan suurista naisten kiekkoliigoista, CWHL, kaatui viime keväänä, on pelipaikkoja tarjolla paljon vähemmän. Suuri osa kanadalaisista ja yhdysvaltalaisista pelaajista on suunnannut Ruotsiin, sillä tähdet aikovat boikotoida pohjoisamerikkalaisia sarjoja, kunnes uusi sarja on perustettu. Osa saattaa jättää kaudella pelit lähes kokonaan väliin.

Suomalaiset pelaavat läpi kauden, minkä vuoksi pelituntuma pysyy yllä. Se on asia, joka voi kantaa hedelmää maalis-huhtikuussa MM-kisoissa.

Lue myös:

Jääkiekkoilija Linda Välimäki ripustaa luistimet naulaan: "Naisleijonat oli mahtavin joukkue, jossa olen saanut toimia"

Pelaajauransa lopettanut MM-hopeamitalisti Venla Hovi sai Pohjois-Amerikasta kokopäiväisen valmentajapestin – ohjaajana Winnipeg Jetsin taitovalmentaja

Naisleijonien MM-hopeajoukkueen puolustajan Isa Rahusen maajoukkueura on toistaiseksi jäissä: "Haluan edetä, kehittyä ja tulla paremmaksi hoitajaksi"

Jääkiekkolegenda Riikka Sallinen on päättänyt lopettaa pelaajauransa – kyselyitä valmentajaksi on jo tullut, mutta nyt hän ottaa aikaa kaukalon ulkopuoliselle elämälle

Sata talvilajien urheilijaa sai apurahan – yllättävä nimi ja laji listan kärjessä, tuki naisten jääkiekkomitalisteille jatkuu

Katso kuvat: Yle seurasi hetki hetkeltä, kun jääkiekkokapteenit palkittiin – Mörkö on pitkä, mutta kuinka pitkä on hänen mailansa?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat