On vain yksi Viesker

30-vuotias ori viettää ansaittuja eläkepäiviä Laukaassa.

Viesker syntyi 1989 Muuramessa, ja 3-vuotiaana se siirtyi Kari ja Kaarlo Ahokkaan sekä Jorma Tuunasen omistukseen. Tästä alkoi taival energisen ja järkevän suomenhevosorin kanssa.

136 voittoa, yli 1,1 miljoonaa euroa, 5 ravikuninkuutta, 5 Elitkampenin voittoa, 5 Suur-Hollolan voittoa, 5 Pohjoismaiden mestaruutta sekä yli 1 500 jälkeläistä.

Vieskerin saavutukset ovat komeaa katsottavaa, mutta millainen merkitys yhdellä hevosella on?

Se on firmalle antanu niin paljon, ettei siihen ole sanoja. Viesker merkitsee edelleen tosi paljon, vaikka on eläkeheppa. Tallitoiminta on meiltä loppunut, mutta haluan Vieskerin kanssa käydä hommat loppuun asti.

Kari Ahokas

Kaikkien aikojen suomenhevonen niin kilpa- kuin siitospuolellakin. Viesker teki valtavia juoksuja. Sitä tultiin katsomaan, se oli tapahtuma kun Viesker kilpaili. Näin se toi taloudellista hyötyä myös raviradoille.

Kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen, Suomen Hippos

Se, että hevonen on hieno kilpahevonen, ei tarkoita, että siitä tulisi hyvä siitoshevonen. Mutta Vieskeristä tuli.

Tuomo Pekonen

En usko, että vieskeriläisiä on syntynyt liikaa, että niistä olisi jotenkin haittaa suomenhevosrodulle. Kyseessä on kuitenkin huippuhevonen ja -periyttäjä.

Tuomo Pekonen

Kari Ahokas seuraa, kuinka Vieskerin jälkeläiset pärjäävät. Tällä hetkellä etenkin Välähdys miellyttää, sillä orissa on paljon isänsä piirteitä: isolla moottorilla varustettu hevonen, joka muistuttaa ulkonäöltäänkin Vieskeriä.

Ajattelisin, että ainakin kilpailutilanteessa niissä on samaa luonteiden puolesta. Välähdyskin on itsetietoinen ja nopea, se kilpailuvietti on hevosessa itsessään.

Ville Korjus, Välähdyksen omistaja

Vieskerin merkitys tulee sen jälkeläisten kautta, ja se merkitys on suuri. Jo toistakymmentä vuotta meillä on lähes pelkästään ollut vieskeriläisiä.

Ville Korjus

Ne on hevosia, joilla on sellaiset luonne ja moottori, mitä kilpahevoselta odotan.

Ville Korjus

Ravikuningas 2019 -titteliä hamuava Välähdys ei ole ainut Vieskerin jälkeläinen Lahden Kuninkuusravien päälähdöissä. Tänä vuonna niitä on kolme: Välähdys, Vixen ja Vieskerin Virva.

Kokonaisuus on se, mikä tekee Vieskeristä yhden parhaimmista suomenhevosista. Hevoseen osui äärettömän paljon hyviä puolia ja Ahokas nauraa, että sen ainut huono puoli on tällä hetkellä sen ikä.

30 vuotta kesäkuussa täyttänyt Viesker ei ole kisannut 15 vuoteen, eikä se ole astunut tammoja enää pariin vuoteen.

Orin eläkepäivät sujuvat samalla rutiinilla: aamulla ruokailun jälkeen ulos, jos ilma ei ole liian kuuma, ja illalla jalkojen hoito.

Kun yhteinen taival loppuu, Kari Ahokas tietää jo paikan, minne Viesker haudataan.

Vieskerin kuolinpäivästä tulee kova ja raskas päivä. Mutta toivotaan, että vuosia on vielä paljon.

Kari Ahokas

Tekijät

Toimittaja

Laura Tolonen

Kuvaaja

Niko Mannonen

Lähteet

  • Välähdyksen kuvat: Suomen Hippos.

Julkaistu 3.8.2019

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat