Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Poliisi on tarkkana HJK:n ja KuPSin europelien kotiotteluissa – myös ulkomailta tulee poliiseja kaitsemaan huonomaineisia faneja: "Aina ei ole tullut ylilyöntejä"

Helsingin ja Kuopion poliisit ovat valmistautuneet serbialaisiin ja puolalaisiin jalkapallofaneihin, joita saapuu katsomaan europelejä sankoin joukoin Suomeen tällä viikolla.

Jalkapallofanit
Punainen tähti.  Crvena Zvezda supporters light torches during the Serbian Cup Final match between FK Crvena Zvezda and FK Partizan at stadium Rajko Mitic on May 23, 2019 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Punaisen tähden fanit sytyttivät soihdut Serbia Cupin finaalissa 23. toukokuuta.Getty Images

Kaksi paksusti fanimarinoitunutta joukkuetta saapuu Helsinkiin ja Kuopioon tällä viikolla, kun HJK ja KuPS isännöivät jalkapallon europelien kotiotteluita.

HJK kohtaa Mestarien liigan toisen kierroksen karsintaottelussa serbialaisen Belgradin Punaisen tähden. KuPS saa vastaansa puolalaisen Legia Varsovan Eurooppa-liigan toisella karsintakierroksella.

Sekä Serbiasta että Puolasta saapuu Suomeen satoja kannattajia. Osa heistä on niin sanottuja ultrafaneja, minkä takia poliisi on valmistautunut otteluihin huolella.

"Asetelmat ja lähtökohdat ihan hyvät"

Helsingin poliisista ylikomisario Seppo Kujala tietää, mitä Töölön stadionilla on luvassa keskiviikkona. Poliisi alkoi valmistella ottelutapahtumaa heti, kun tieto vastustajasta selvisi noin kaksi viikkoa sitten. (siirryt toiseen palveluun)Tietoa Punaisen tähden hurjamaineisista faneista on saatu myös kansainvälisten yhteyksien kautta.

– Punaisen tähden kannattajat ovat varsin fanaattista väkeä. Joskus joitain häiriötä on aikaisemmin ollut. Se tässä pitää ottaa huomioon, Kujala kertoo.

Punainen tähti HJK
HJK hävisi Serbiassa pelatun ensimmäisen osaottelun viime keskiviikkona 0–2. Serbialaisjoukkue on menossa tällä tuloksella jatkoon.AOP

Poliisi järjestää ottelun yhteistyössä HJK:n kanssa. Poliisin rooli on olla yleisillä paikoilla ennen ja jälkeen ottelun sekä antaa tukea, jos jotain odottamatonta tapahtuu.

– Asetelmat ja lähtökohdat ovat ihan hyvät. Suurin osa kannattajista on ihan tavan ihmisiä, poliisi alleviivaa.

Kujalan mukaan keskiviikkoa varten tehdyt järjestelyt eivät ole erityisen poikkeuksellisia. Kokemusta vastaavista otteluista on.

– On täällä aiemminkin ollut fanaattisia kannattajia, eikä aina ei ole tullut ylilyöntejä, ylikomisario summaa.

Uefa määräsi otteluun turvallisuuspäällikön

HJK:n varatoimitusjohtajan ja ottelun järjestyksestä vastaavan Kari Haapiaisen mukaan Punaisen tähden faneille on varattu Töölön stadionille 500 paikkaa. Helsinkiin on tulossa Serbiasta arviolta runsaan kahdensadan fanin ryhmä. Kannattajia saattaa tulla myös muulta kuin Serbiasta, esimerkiksi Ruotsista.

Haapiaisen mukaan ottelutapahtuman järjestämiseen on saatu apua Euroopan jalkapalloliitto Uefalta ja Serbiasta. Turvatoimet näkyvät keskiviikkona Töölössä hiukan enemmän kuin normaalissa paikallisottelussa.

– Kaikilta kannattajilta, jotka menevät Punaisen tähden kannattajapäätyyn vaaditaan passi. Serbian poliisista tulee myös henkilöitä paikan päälle kontrolloimaan tilannetta. Tämä on nyt myös ensimmäinen kerta, kun Uefa on nimennyt turvallisuuspäällikön tapahtumaan, Haapiainen kertoo.

Turvatoimet näkyvät myös ottelun lopussa: serbialaiset fanit pääsevät katsomosta pois hieman muiden jälkeen. Tällä taataan, että mahdollisia yhteenottoja syntyisi mahdollisimman vähän.

– Se on ihan normaali käytäntö. Heitä pyydetään viipymään vähän kauemmin ottelun jälkeen. Punaisen tähden faneille tulee heidän omalla kielellään kuulutukset, Haapiainen summaa.

Myös Kuopiossa ollaan hereillä

Kuopion poliisi valmistautuu parhaillaan torstain otteluun, kun Legia Varsova kohtaa Kuopion Palloseuran. Komisario Markus Taskinen painottaa, että vain osalla joukkueen faneista on huono maine.

– Toki tämä vaikuttaa meidän varautumiseemme. Suurin osa porukasta on kuitenkin kunnollista faniporukkaa. Joukossa on myös ultrakannattajia, jotka saattavat aiheuttaa jotain häiriöitä.

Legia-KuPS
AOP

HJK-ottelun tavoin vastustajamaasta saapuu muutamia poliiseja turvaamaan ottelutapahtuman.

– He auttavat tunnistamaan, jos jotain tapahtuu. Heiltä tulee tarvittaessa apua tulkkaamiseen. Pahin skeenaario on väkivaltaisuus ja omaisuusvahingot.

Helsingin poliisin tavoin Kuopiossa on otettu selvää Legia Varsovan kannattajista. Poliisin toiminta näkyy Taskisen mukaan katukuvassa ja stadionilla riittävällä vahvuudella.

– Ei ole uhkaa tai riskejä. Olemme tehneet yhteistyötä kansainvälisten tahojen kanssa, ja turvallisin mielin voi tulla kuka tahansa otteluun, Taskinen muistuttaa.

Lue myös:

HJK:lle kylmää vettä niskaan loppuhetkillä: Punainen tähti karkasi kahden maalin voittoon Belgradissa – "Toinen jakso oli meiltä hyvä"

Puolan jättiläisen haastava KuPS tiedostaa haasteen kovuuden, mutta Varsovasta haetaan huipputulosta: "Tarvitsemme täydellisen onnistumisen"

HJK hakee kullanarvoista vierasvoittoa kiehuvasta serbialaisesta hornankattilasta, jossa Liverpoolkin jäi nollille: "Ratkaistaan homma sitten Helsingissä"

Legia Varsovan pahamaineiset fanit saapuvat Kuopioon – KuPS reagoi lisäämällä järjestyksenvalvojia ja muuttamalla stadionin rakennetta: ”Varaudumme aina pahimpaan”

HJK:n tuleva vastus saa jo poliisin varpailleen: "Fanien maine on melkoinen, olemme katselleet netistä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat