Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on tottunut siirtämään unelmiaan: "Jos en urheilisi, minulla olisi varmasti jo perhe"

Askeettista ammattilaisurheilijan arkea elävä Kristiina Mäkelä haaveilee lasten ja puolison lisäksi muun muassa mahdollisuudesta viettää enemmän aikaa ystäviensä seurassa.

Kristiina Mäkelä loikki viime kesänä kahdeksan sentin päähän Suomen ennätyksestä. Hänen ennätyksensä on viime heinäkuulta: 14,31. Kuva: Tomi Hänninen

En todellakaan ole mikään kotihiiri, toteaa Kristiina Mäkelä itähelsinkiläisen harjoitushallin vieressä sijaitsevan kolmionsa keittiössä.

Valmistumassa on, kuten yleensä aina, ateria yhdelle.

Sosiaalinen Mäkelä kertoo viihtyvänsä kotioloja huomattavasti paremmin esimerkiksi eri urheiluopistoilla ja leiripaikoilla. Silloin yksilölajin urheilijan arki ei ole niin yksinäistä.

– Välillä tuntuu, että ainoat vieraani ovat dopingtestaajat.

Määrätietoinen Mäkelä haaveilee jatkuvasti, mutta kaikkien unelmien toteuttamisen aika ei ole vielä. Nuori nainen kertoo keskittyvänsä tällä hetkellä täysillä vain ja ainoastaan urheiluun, eikä koe, että voisi lisätä yhtälöön esimerkiksi yhden hartaimmista toiveistaan, äitiyden.

– Olen kyllä miettinyt monesti useaan asiaan liittyen, että miehenä olisi paljon helpompaa, Mäkelä toteaa omaan suorasukaiseen tyyliinsä pilke silmäkulmassa.

Kalevan kisoissa haetaan kudetta SM-kultaa. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

– Haaveilen puolisosta ja perheestä, mutta haluan panostaa myös siihen hommaan täysillä, en aio tehdä mitään puolivaloilla. Nyt on urheilun aika. Perheen aika on joskus myöhemmin. Toivon, että se antaa minulle vähintään yhtä paljon kuin urheilu nyt.

Mäkelä kertoo itse kasvaneensa varsin määrätietoisessa, mutta sallivassa perheessä. Mihinkään ei pakotettu, mutta jos johonkin ryhtyi, luovuttaa ei annettu. Tätä mentaliteettia hän kertoo noudattavansa yhä.

– Sen mitä teen, teen aina sata lasissa, vaikka se vaatisi kuinka paljon uhrauksia eikä tuntuisi mukavalta.

Sama oppi ajaa Mäkelää haastamaan itseään yhä kovemmin urheilijana.

– Monesti olisi tehnyt mieli luovuttaa, mutta en ole kasvanut luovuttajaksi. Päinvastoin.

Ensirakkautena korkeushyppy

Kunnianhimoisena ja pedanttina urheilijana tunnettu Mäkelä kertoo, ettei hän olisi lapsena voinut kuvitellakaan olevansa aikuisena ammattiurheilija. Ykkösenä tulivat aina ystävät, eivätkä tavoitteelliset liikuntaharrastukset juuri houkutelleet.

– Olin sellainen hulivili, joka viiletti kavereiden kanssa pitkin metsiä. Nyt kun ajattelen asiaa, on totta kai hyvä, että vanhemmat veivät harjoituksiin, eivätkä antaneet luovuttaa. Minulle, kun harjoitukset olivat tietyllä lailla vain ärsyttävä rasite, Mäkelä muistelee.

Orimattilasta kotoisin oleva Mäkelä kertoo harrastaneensa lapsena useita eri urheilulajeja.

– Pelasin nuorempana muun muassa koripalloa, mutta kun joukkuetta ei enää ollut, siirryin kokonaan yleisurheiluun. Ensirakkauteni oli korkeushyppy. Pidän siitä yhä valtavasti.

Kristiina Mäkelä halli-EM-kisoissa Glasgow'ssa maaliskuun alussa 2019. Kuva: AOP

Kasvaminen pienellä paikkakunnalla on muovannut Mäkelän elämää muutenkin kuin lajivalinnan suhteen. Kun kotiseurasta ei löytynyt oman ikäisiä harjoitus- ja kilpakumppaneita, tottui nuori urheilijanalku tilanteisiin, joissa hänen oli mahdotonta päihittää kilpakumppaninsa.

Asetelma on luonut Mäkelälle terveen suhtautumisen menestykseen, mikä siivittää häntä eteenpäin tänäkin päivänä.

– Jouduin usein osallistujien vähyyden vuoksi kilpailemaan joko poikia tai sitten paljon itseäni vanhempia tyttöjä vastaan. Tiesin jo ennen kisaa, että vaikka onnistuisin kuinka hyvin tahansa, en pystyisi päihittämään heitä. Opin jo lapsena, että omaan suoritukseen voi olla tyytyväinen, vaikkei aina voittaisikaan.

– Tämän ymmärryksen avulla minun on helpompi käsitellä uralleni osuneita vastoinkäymisiä.

Ystävät ykkösenä

Terveen itseluottamuksen lisäksi Mäkelä saa voimaa myös ystävistä aivan kuten lapsuudessakin. Vanhimmat kaverisuhteet ovat pysyneet läpi vuosikymmenten aina päiväkodista asti.

Tärkeä lapsuudenystävä Sohvi Väänänen muistaa hyvin, millainen Mäkelä oli nuorempana. Vaikka urheilija itse pitää nykyistä ammattiaan itselleen yllättävänä, näki Väänänen ystävänsä liikunnallisen lahjakkuuden jo varhain.

– Muistan Kristiinan olleen aina todella hyvä ihan kaikissa urheilulajeissa. Oikeastaan koko heidän perheensä oli sellainen sporttinen. En ihmettele yhtään hänen menestystään.

Kristiinalla on todella raaka duuni, johon liittyy paljon yksinäisyyttä ja paineita

Mäkelä on saavuttanut urheilu-urallaan paljon, mutta on Väänänen nähnyt läheltä myös menestyksen kääntöpuolen.

– Olen miettinyt monesti, että Kristiinalla on todella raaka duuni, johon liittyy paljon yksinäisyyttä ja paineita. Olen ollut hänestä huolissani, jos mediassa on ollut jotain ei niin mukavia juttuja, kertoo Väänänen.

Pakkosuorituksia ja helpotuksen kyyneliä

Mäkelä vakuuttaa pärjäävänsä nykyään tilanteessa kuin tilanteessa, mutta varsinkin nuorempana asiat olivat toisin.

– Olin teininä lähes fanaattinen suorittaja, joka halusi kaiken menevän täydellisesti. Urheilin toisille enkä itselleni ja itkin monesti onnistumisten jälkeen helpotuksesta, kun ajattelin selvinneeni jostain, mitä muut minulta odottivat.

Loikkaaja kärsi vuonna 2013 vaikeasta selkävaivasta, jonka vuoksi koko kausi jäi väliin. Tauon aikana Mäkelä oivalsi, että jatkossa menestyäkseen hänen on alettava nauttimaan harjoittelusta ja urheiltava ensisijaisesti itselleen.

Kristiina Mäkelä on terveellä tavalla itsekäs. Kuva: Tomi Hänninen

Nykyään Mäkelän ympärillä on laaja ammattilaistiimi, johon kuuluvat valmentajan, fysioterapeutin ja lääkärin lisäksi esimerkiksi unispesialisti ja ravintoasiantuntija. Myöskään psyykkistä puolta ei ole unohdettu.

– Nyt kaikki toimii hyvin, enkä toivoisi ympärilleni muuta kuin pitkille treenimatkoille mukaan muutaman ystävän, Mäkelä toteaa.

– Olen ymmärtänyt, että jos haluaa menestyä urheilijana, on osattava olla terveellä tavalla itsekäs. Ei saa välittää siitä, mitä joku muu ajattelee, vaan on toimittava siten, että voi parhaiten edistää omaa päämäärää.

Olen itsekin ollut joskus kisa-asua katsoessani ihan, että apua, noissako pitäisi hypätä?

Esimerkkinä Mäkelän kokonaisvaltaisesta omistautumisesta urheilu-uraan kertoo se, miten suurella intohimolla hän suhtautuu kaikkeen, minkä hän uskoo auttavan matkalla kohti yhä suurempaa menestystä. Kyse ei ole vain harjoittelusta tai kilpailusuorituksista, vaan Mäkelä on optimoinut elämän kaikki osa-alueet tukemaan hänen tavoitteitaan.

Matkoilla mukana kulkee muun muassa iso määrä palautumista edistäviä apuvälineitä sekä ruokia ja ravintolisiä. Jos joku hämmästelee laukkujen paljoutta, ei Mäkelä pitkistä katseista välitä.

Varmasti kaikki nuoret urheilijat kokevat ainakin jossain vaiheessa jonkinlaisia ulkonäköpaineita

Vaikka kolmiloikkaaja huokuu nykyään itsevarmuutta, hän myöntää kokeneensa varsinkin nuorempana paineita menestymisen lisäksi esimerkiksi ulkonäöstä. Asiaa ei helpottanut pitkänhuiskea vartalo yhdistettynä pikkuruisiin kilpailuasuihin.

– Varmasti kaikki nuoret urheilijat kokevat ainakin jossain vaiheessa jonkinlaisia ulkonäköpaineita. Olen itsekin ollut joskus kisa-asua katsoessani ihan, että apua, noissako pitäisi hypätä? Yleisesti kuitenkin olen vain toivonut ja toivon yhä, että saisin päälleni edes jotain, mikä istuisi edes jotenkin näin pitkälle naiselle, summaa 185-senttinen urheilija.

Epävarma, mutta onnellinen

Kristiina Mäkelä on totuttu näkemään julkisuudessa usein silloin, kun urheilijoilta on toivottu lausuntoja erilaisiin yhteiskunnallisiin asioihin, liiton toimintaan tai asioihin, joihin moni muu ei halua tai osaa ottaa kantaa.

Mäkelä korostaa, ettei tuo asioita useinkaan esille siksi, että hän toivoisi apua itselleen. Mielessä on jo seuraava sukupolvi.

– Tiedostan, etteivät asiat muutu silmänräpäyksessä. Ne eivät kuitenkaan muutu koskaan, jos kukaan ei nosta ongelmia esille. Jos omalla toiminnallani voin edistää asioita niin, että joku muu urheilija pääsisi tulevaisuudessa helpommalla ja omasta urastani olisi ollut näin jotain laajempaa hyötyä, niin ilman muuta teen sen.

Yksi Mäkelän esille nostamista asioita on huippu-urheilijoiden eläkejärjestelmä. Tai oikeastaan sen puute.

– Jos minä esimerkiksi urheilen vaikka 32-vuotiaaksi, saatan sitten opinnot loppuun ja hankin ne toivomani lapset, olen helposti lähemmäs 40-vuotias ennen kuin olen työelämässä.

– Olemme muiden urheilijoiden kanssa todenneet kauhulla olevamme silloin lähes parikymmentä vuotta jäljessä muiden ikäistemme eläkekertymästä.

Kristiina Mäkelä on kilpaillut tänä kesänä vain kerran: Paavo Nurmen kisoissa Turussa lähes kaksi kuukautta sitten. Kuva: Tomi Hänninen

Vaikka urheilun jälkeinen tulevaisuus hieman huolettaa, huomauttaa alkuvuodesta uuden sisäratojen Suomen ennätyksen loikkinut ja keväällä Dohan MM-joukkueeseen nimetty Mäkelä olevansa kuitenkin pääasiassa erittäin tyytyväinen kaikkeen.

– Vaikka nuorena ajattelin elämäni olevan tässä iässä aivan toisenlaista kuin mitä se nyt on, olen silti todella tyytyväinen arkeeni urheilijana. Oikeastaan tarkemmin ajateltuna en edes haaveile muusta, sillä tiedän niiden muiden asioiden ajan koittavan sitten joskus myöhemmin. Nyt elän näin ja se riittää minulle hyvin.

Mäkelä kilpailee pitkän harjoitustauon jälkeen ensi kertaa torstaina alkavissa Lappeenrannan Kalevan kisoissa. Yle näyttää kisat suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa. Kisoja voi kuunnella myös Yle Puheesta.

Lue myös: