Suora

  • Elävä arkisto esittää

Sveitsin korkein oikeus käänsi kelkkansa: Semenyan on käytettävä lääkitystä kisatakseen, hallitseva mestari jättää MM-kisat väliin

Juoksija Caster Semenya ei osallistu syys-lokakuussa käytäviin MM-kisoihin.

yleisurheilu
Caster Semenya
Caster Semenya ei lähde Dohan MM-kisoihin.Getty Images

Juoksija Caster Semenya, 28, ei osallistu syyskuun lopussa alkaviin Dohan MM-kisoihin. Asiasta medialle kertoi urheilijan edustaja.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on vaatinut Semenyaa käyttämään testosteronia alentavaa lääkitystä.

Semenya on kieltäytynyt lääkityksestä. Hän valitti IAAF:n päätöksestä aiemmin tänä vuonna urheilun kansainväliseen välimiestuomioistuimeen CASiin. Valitus ei kuitenkaan mennyt läpi.

Tämän jälkeen Semenya vei asian Sveitsin korkeimpaan oikeuteen, joka antoi juoksijalle kesäkuussa väliaikaisen luvan kilpailla ilman lääkitystä. IAAF valitti päätöksestä kahdesti. Jälkimmäinen IAAF:n valitus meni läpi tiistaina.

– Olen todella pettynyt, etten voi puolustaa kovalla työllä saavuttamaani mestaruutta, mutta tämä ei estä minua jatkamasta taisteluani naisurheilijoiden ihmisoikeuksien puolesta, Semenya kommentoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tiistaisen päätöksen vuoksi Semenya ei saa kilpailla ilman lääkitystä matkoilla, jotka ovat pituudeltaan 400 metristä mailiin.

Semenya on voittanut kolme MM-kultaa 800 metriltä. Hän on matkan hallitseva maailmanmestari. Edellisistä MM-kisoista Lontoosta Semenya voitti myös pronssia 1 500 metriltä.

Eteläafrikkalainen Semenya on napannut myös kaksi olympiakultaa 800 metriltä: Lontoosta vuonna 2012 ja Rio de Janeirosta vuonna 2016.

Lue myös:

Voittoputkeaan jatkanut Caster Semenya uhitteli: "Jos en juokse 800 metrillä, en juokse MM-kisoissa"

Semenya-tapauksesta tihkuu uusia syytöksiä – Kansainvälinen yleisurheiluliitto: "Semenya on biologisesti mies"

Sveitsiläisoikeus hylkäsi IAAF:n ensimmäisen valituksen – Semenya saa jatkaa kisaamista

Urheiluoikeuden asiantuntija ennakoi harvinaista päätöksentekoa IAAF:n ja Semenyan välisessä kiistassa: "Semenyalla voi olla mahdollisuus voittaa valituksensa"

Lähteet: Reuters, AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat