Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Ykkösen pelit ovat opettaneet PK-35 Vantaalle rohkeutta ja uusia kikkoja – nyt ne testataan Mestarien liigan karsinnassa Tallinnassa: "Meillä on pieni, mutta tehokas rinki"

PK-35 Vantaa pelaa turnausmuotoisen karsinnan Virossa. Osa pelaajista käy reilun viikon mittaisen turnauksen välipäivinä koti-Suomessa töissä.

jalkapallo
Jari Väisänen
Jari Väisänen luottaa pelaajiensa kuntoon, vaikka kovat pelit ovat olleet vähissä. Kristofer Andersson Ruotsalo / Yle

Naisten Ykkösessä pelaava PK-35 Vantaa tavoittelee jatkopelipaikkaa jalkapallon naisten Mestarien liigan karsinnasta. Oman mielenkiintonsa karsintaan tekevät paitsi sen turnausmuotoisuus, myös sijainti Tallinnassa ja siellä pelikenttänä toimiva luonnonnurmi.

Reilun viikon mittaista ulkomaan turnausmatkaa sävyttävät myös arkiset asiat: osa pelaajista matkaa välipäivinä takaisin Suomeen töiden pariin.

Hallitseva Suomen mestari PK-35 Vantaa on harjoitellut hyvin, mutta kansainvälisiin otteluihin valmistavat kovat pelit ovat jääneet toiseksi korkeimmalla sarjatasolla vähiin. Päävalmentaja Jari Väisänen on silti luottavaisin mielin.

– Yhtä loukkaantumista lukuun ottamatta kaikki pelaajat pääsevät mukaan, ja siinä mielessä meillä on ihan varmasti se terävin kärki mukana. Pelaajat on saatu suhteelliseen hyvään kuntoon, myös fyysisesti. Meillä on pieni, mutta tehokas rinki, Väisänen kertoo Yle Urheilun haastattelussa.

Mestarien liigan karsinta pelataan Tallinnassa, Virossa turnausmuotoisesti neljän joukkueen kesken 7.–13. elokuuta. Turnauksen voittaja etenee Mestarien liigassa 32 parhaan joukkoon.

Seitsemättä kertaa karsintavaiheessa olevan PK-35 Vantaan kanssa karsintaturnauksessa pelaavat virolainen FC Flora, färsaarelainen EBS/Skala ja kazakstanilainen BIIK Kazygurt.

PK-35 vantaa
PK-35 Vantaa on pelannut viimeisen viikon ajan luonnonnurmella tekonurmen sijaan totutellakseen karsintaturnauksen pelialustaan.Kristofer Andersson Ruotsalo / Yle

Virolaisten hulluus on voitettavissa

Ennakkoon vantaalaisten mahdollisuudet virolais- ja färsaarelaisjoukkueita vastaan ovat hyvät. Turnausta emännöivä FC Flora on Mestarien liigassa mukana vasta ensimmäistä kertaa, ja vaikka joukkueen tahto ja hulluus ovat Väisäsen mukaan kadehdittavia, ei joukkue pelillisesti kenties ole vielä valmis. Färsaarelaisilla kotimaan sarja on puolestaan kulkennut takkuillen.

Erityisen suurennuslasin alla päävalmentajalla on kazakstanislaisjoukkue, joka on rankattu nelikon kovimmaksi. Kazygurt on täysammattimainen europelijoukkue, mutta muuten siitä tihkuu tietoa niukasti. Juuri siksi Väisänen matkusti turnauksen alla tutkimaan vantaalaisten kovinta vastusta Liettuaan.

– Kazakstanilaisjoukkueesta on aika vaikea saada ihan täyttä faktaa. Tiedämme noin 70 prosenttia heidän kokoonpanostaan, mutta tiedämme myös, että he hankkivat yleensä pelaajia juuri ennen turnausta.

Scouttausmatkallaan Väisänen seurasi erityisesti yksilöitä, joukkueen pelitapaa ja erikoistilanteita.

– Taso on Euroopassa noussut koko ajan, se on fakta. Kaikissa asioissa emme Suomessa ole vielä sillä tasolla, millä Euroopassa joukkueet menevät. Yhdestä pelistä ei välttämättä hirveästi saa irti, mutta kaikki otetaan, mitä saadaan, Väisänen kertoi ennen lähtöään Liettuaan.

Välipäivinä osa lepää ja osa matkaa Suomeen töihin

Seitsemän päivän aikana vantaalaiset pelaavat kolme ottelua, eikä turnausväsymykseltä ole helppo välttyä. Turnausmuotoinen karsinta ulkomailla ei ole pelaajille helppo nakki, mutta siinä on myös hyvät puolensa. Kaiken väliajan voi käyttää hyvällä omallatunnolla peleistä palautumiseen.

– Se on tiukka rupeama, mutta toisaalta arkiset asiat jäävät Suomeen. Kotona voisi olla kouluhommia tai töitä, mutta Virossa on enemmän aikaa kropalla ja päällä palautua, kertoo hyökkääjä Netta Koso Yle Urheilulle.

Netta Koso
Hyökkääjä Netta Koso aikoo viettää karsintaturnauksen välipäivätkin Virossa.Kristofer Andersson Ruotsalo / Yle

Erikoisen Tallinnan-turnauksesta tekee, että muutama vantaalaispelaaja käy otteluiden välipäivinä koti-Suomessa töissä. Päävalmentaja Väisäsen mukaan sillä ei kuitenkaan ole suurta merkitystä, ja matkatkin on suunniteltu niin, että niistä olisi mahdollisimman vähän haittaa joukkueelle.

– Se on vain tätä realiteettia, jota tässä joutuu tekemään. Mutta melkein kaikki pelaajat siellä kuitenkin ovat, yksi tai kaksi pelaajaa joutuu poistumaan, Väisänen selventää.

Viimeisen viikon ajan vantaalaiset treenasivat luonnonnurmilla, sillä liigassa ja Ykkösessä totuttuja keinonurmia ei Tallinnan-turnauksessa ole. Totuttelua luonnonnurmi vaatii, mutta ainakin Kosolle ja maalivahti Velma Oikariselle se on silti mieluisa alusta.

– Totta kai se on erilainen kuin tuo meidän kenttä, mutta en usko, että se tuo ongelmaa. Toivotaan, että nurmet ovat hyvässä kunnossa, niin pallonhallintapeli sujuu mallikkaasti, tällä kaudella vain kolme kertaa pallon taakseen Ykkösessä päästänyt maalivahti Oikarinen hymyilee.

Ykkönen on tuonut peliin rohkeutta

Taloussotkujen takia täksi kaudeksi Naisten Liigasta sarjaporrasta alemmaksi tiputettu PK-35 Vantaa on voittanut kaikki pelaamansa sarjaottelut. Vaikka Ykkösen pelit ovat olleet päävalmentaja Väisäsen mukaan hyviä, ei kovien pelien puuttumista voi silti olla huomioimatta.

– On pelejä, joissa olemme olleet liian hallitseva osapuoli, ja se ei palvele tällaista turnausta, Väisänen kertoo.

Velma Oikarinen
Maalivahti Velma Oikarinen on päästänyt pallon selkänsä taakse tällä kaudella Ykkösessä vain kolmesti.Kristofer Andersson Ruotsalo / Yle

– Ykkösen pelit ovat vähän erilaisia kuin liigassa. Vähän vielä innokkaammin olen odottanut näitä europelejä, kun pääsee oikeasti mittaamaan tason myös tällä kaudella. Hienoa lähteä sinne, Oikarinen säestää.

Ykkösen peleissä vantaalaiset ovat saaneet hyvää harjoitusta murtautumisesta ja hyökkäämisestä, mutta vastahyökkäyksiin valmistautuminen on jäänyt vähemmälle. Liigapelien puuttumista on korvattu poikia vastaan pelatuilla harjoitusotteluilla.

Voittoja karsintaturnauksessa haetaan oman pään puolustukseen, pallonhallintaan ja pallottomien liikkeeseen perustuvalla omalla pelillä.

– Ykkösessä pystyy kokeilemaan vähän erilaisia juttuja ja haastamaan erilaisissa tilanteissa hyökkäyspäässä. Rohkeutta on tullut jokaiselle lisää ja se on näkynyt koko joukkueen tekemisessä. Uskon, että omalla pelillä pärjäämme ja hoidamme voitot kotiin, Koso summaa.

Lue myös:

PK-35 Vantaan karsintalohko Mestarien liigaan on selvillä

Illan MM-futistähdet hakivat murskavoiton vantaalaiselta yleisurheilukentältä – suomalaispelaaja ja nykyinen tv-kommentaattori muistaa ainutlaatuisen kokemuksen seitsemän vuoden takaa

Näin PK-35 Vantaan hegemonia mureni pala palalta – Yle Sporten kävi läpi ketjun, jossa Suomen mestari menetti liigalisenssin, valahti Ykköseen ja joutui luopumaan tähtipelaajistaan

Gentjana Rochi riiteli viikkokausia PK-35 Vantaan kanssa sopimuksensa purkamisesta: "He tekivät asioista vaikeita"

Jalkapallon Pelaajayhdistys: Kuutta pelaajaa on yritetty estää lähtemästä PK-35 Vantaasta – liigalisenssin menettänyt naisten mestariseura kommentoi kiistoja

Erikoinen tilanne: PK-35 Vantaa pelaa ensi kaudella Naisten Ykköstä ja Mestarien liigaa – KuPS sai liigapaikan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat