Naisten pika-aidoissa luvassa kaikkien aikojen mestaruustaistelu – nähdäänkö miesten keihäässä yllätys? Seuraa näitä lajeja Kalevan kisoissa

Lappeenrannan Kalevan kisojen ensimmäiset mitalit jaetaan jo tänään torstaina. Yle Urheilu listasi kisojen etukäteen kiinnostavimmat lajit.

Reetta Hurske (vas.) ja Annimari Korte.
Katso Urheiluruudun (la 27.7.) ennakkopaketti Kalevan kisoista

Torstai 1.8.

Kalevan kisat alkavat Kimpisen kentällä jo kello 14. Aluksi ohjelmassa on karsintakisoja, mutta illemmalla SM-mitalit jaetaan kolmessa lajissa. Stadionilla ilta huipentuu miesten 10 000 metrin finaaliin kello 18.

Lappeenrannan satamassa käydään sen jälkeen vielä naisten 10 kilometrin ja miesten 20 kilometrin kävelykilpailut. Molemmissa kisoissa on mukana vahvasti paikallisväriä, kun Lappeenrannan Urheilu-Miesten Veli-Matti "Aku" Partanen ja Elisa Neuvonen puolustavat mestaruuksiaan.

Aku Partanen lähtee uusimaan viime vuoden Suomen mestaruutta. Kuva: Tomi Hänninen

Partasen kanssa voitosta kamppailevat viime vuosilta tutut vastustajat Aleksi Ojala (Urjalan Urheilijat) ja Jarkko Kinnunen (Jalasjärven Jalas). Neuvosen kovimpia haastajia ovat Enni Nurmi (Espoon Tapiot), Tiia Kuikka (Lappeenrannan Urheilu-Miehet).

Miesten 20 kilometrin kävely alkaa kello 19.30 ja naisten 10 kilometrin kävely kello 19.45.

Perjantai 2.8. TV2, Yle Puhe klo 17.00

Kenttälajeista perjantain ehdoton ykkönen on naisten korkeushyppy, jossa kaksi kertaa tänä kesänä Suomen ennätyksen rikkonut Ella Junnila yrittää jälleen päästä lähemmäs kahden metrin haamurajaa. Junnilan (Tampereen Pyrintö) Suomen ennätys on nyt 195.

Junnilaa kirittävät Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä (kauden paras 190) ja Lahden Ahkeran Heta Tuuri (188) edellistä SE-naista Linda Sandblomia (184) unohtamatta. Naisten korkeus on ohjelmassa kello 18.15 alkaen.

Naisten pika-aitoja pitkään hallinneella Nooralotta Nezirillä on nyt uusi tilanne, kun hän lähtee Kalevan kisoihin tilastokolmosena. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Juoksuradalla illan huipentaa naisten sadan metrin aitajuoksu, joka on ollut kesän ehdoton ykköslaji Suomessa. Seitsemän viime vuoden aikana kuusi SM-kultaa voittanut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Nooralotta Neziri on tällä kertaa kotimaan tilastossa vasta kolmantena.

Uuden Suomen ennätyksen (12,72) aitonut HIFK:n Annimari Korte lähtee kilpailuun suosikkina, mutta kuusi kertaa kesän aikana ennätystään parantanut Tampereen Pyrinnön Reetta Hurske (12,78) on vahva vaihtoehto mestariksi. Naisten sadan metrin aitajuoksun loppukilpailu on ohjelmassa kello 19.45.

Lauantai 3.8. Areena klo 16.15, Yle Puhe klo 18.00, TV2 klo 18.15

Naisten seitsenottelun ratkaisuhetket ovat lauantaina käynnissä aamusta lähtien. Ottelua toki kannattaa seurata jo perjantain aikana. Tampereen Pyrinnön seurakaverit Miia Sillman (6209) ja Maria Huntington (6053) taistelevat Suomen mestaruudesta. Molemmat ovat otelleet tänä kesänä ennätyspisteensä ja rikkoneet 6000 pisteen rajan urallaan ensimmäistä kertaa. Dohan MM-tulosraja 6300 ei ole kummallekaan mahdottomuus, mutta onko kaksikon paras vire tältä kesältä jo nähty?

Takareisi on vaivannut Huntingtonia, joka joutui jättämään vamman takia ottelun kesken nuorten EM-kisoissa. Sillmanin kauden päätavoite oli universiadit Napolissa, jossa hän juhli kultaa. Valmentaja Mika Vakkurin mukaan kaikki tekeminen tähtää jo ensi kesään, jolloin ohjelmassa ovat Pariisin EM-kisat ja Tokion olympialaiset.

Seitsenottelijat Maria Huntington ja Miia Sillman Paavo Nurmen kisoissa viime kesänä. Kuva: Anssi Mäkinen / SUL

Edellä mainitun kaksikon lisäksi seitsenottelussa kannattaa seurata Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla kultaa otelleen Saga Vannisen (Tampereen Pyrintö) tekemisiä. Vasta 16-vuotiaan lahjakkuuden ennätykset ovat paukkuneet tänä kesänä monessa lajissa. Lauantaina seitsenottelussa kisataan pituushypyssä (klo 13.05), keihäänheitossa (klo 14.45) ja 800 metrillä (klo 19.40).

Lauantai-illan huipentaa miesten 3 000 metrin estejuoksu. Mestarisuosikki Topi Raitanen on rikkonut tänä kesänä sekä Dohan MM-rajan ja Tokion olympiarajan. Helsingin Kisa-Veikkoja edustavan Raitasen ennätys kirjataan nyt luvuin 8.21,47.

Raitasen valmentajan Jukka Keskisalon Suomen ennätys on 8.10,67. Raitasella on ominaisuuksia SE:n rikkomiseen, mutta sellaista hirmusuoritusta nähdään tuskin vielä Kalevan kisoissa. Raitanen on joka tapauksessa sellaisessa iskussa, että joka kerta kun hän lyö numerolapun rintaansa, tapahtuu jotain mielenkiintoista. Miesten 3 000 metrin estejuoksun loppukilpailu on ohjelmassa kello 20.20.

Sunnuntai 4.8. TV2, Yle Puhe klo 14.30

Kalevan kisojen päätöspäivän vetonaulana on miesten keihäänheiton loppukilpailu, joka alkaa kello 16.55.

Suomalaisesta keihäänheitosta on kuulunut tänä kesänä sekä hyviä että huonoja uutisia. Kuortaneen Kunnon Toni Kuusela nousi alkukesästä uutena miehenä 80 metrin kerhoon ja rikkoi Dohan MM-tulosrajan 83,00. Viime aikoina Kuuselalla on ollut tahmeampaa. Edellinen 80-metrinen heitto on Tampereen GP-kilpailusta heinäkuun alusta. Pielaveden Sampoa edustava kokenut Antti Ruuskanen aloitti kauden väkevästi 85-metrisellä, mutta sen jälkeen hänen tulostasonsa on ollut laskusuunnassa. Pystyykö Kuusela tai Ruuskanen venymään alkukesän vireeseen SM-finaalissa?

Lassi Etelätalo jahtaa Dohan MM-rajaa 83,00. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen kärkiheittäjistä sivussa ovat vammojen kanssa kamppailevat Oliver Helander ja Tero Pitkämäki. Joensuun Katajan Lassi Etelätalo (kauden paras 81,95) voisi olla jonkinlainen yllättäjä Kalevan kisojen finaalissa. Jos kaikki menee nappiin, Etelätalo voi jopa tulla mukaan sekoittamaan MM-kisojen valintakuvioita.

Juoksuradalla yksi päätöspäivän mielenkiintoisimmista tapahtumista on miesten 110 metrin aitajuoksun loppukilpailu. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Elmo Lakka on tänä kesänä aitonut vain kolmen sadasosan päähän Dohan MM-tulosrajasta 13,46. Lappeenrannassa tulostasoa saattaa tosin laskea kolea keli. Sunnuntaille on luvattu korkeimmillaan 14 asteen lämpötilaa. Miesten 110 metrin aitajuoksun loppukilpailu on ohjelmassa kello 17.10 alkaen.

Lue myös: