Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Rallin MM-sarjan kuuman kuskipelin suurin palanen harmitteli vaikeaa tilannettaan – Tommi Mäkiseltä vahva puheenvuoro Jari-Matti Latvalan puolesta

Ott Tänak kertoi Jyväskylän MM-rallin aattona, että hänellä on muutama sopimustarjous pöydällä ensi kaudeksi.

Rallin MM-sarja
Ott Tänak
Ott Tänak juhli viime vuonna Jyväskylän MM-rallin voittoa.Tomi Hänninen

JYVÄSKYLÄ. Jyväskylän MM-rallissa puhuttavat aina tuttuun tapaan tulevan kauden sopimustilanteet. Keskeisenä hahmona tilanteessa on pidetty MM-sarjaa johtavaa Toyotan virolaistähteä Ott Tänakia.

Tänakin nykyinen sopimus päättyy tähän kauteen, ja virolaistähti ilmoitti jo aiemmin kaudella haluavansa ratkaista sopimusasiat ennen Jyväskylän MM-rallia. Mutta rallin aattona päätöstä ei ollut vielä tullut.

– Tämä on vähän vaikeampaa kuin ajattelin. Ei ole helppoa tehdä päätöstä lyhyessä ajassa. Näyttää siltä, että menee vielä aikaa, Tänak sanoi.

Tänak kertoi, että hänellä on muutama sopimustarjous pöydällä.

– Rehellisesti sanottuna en tiedä, mitä tapahtuu. Tarjoukset ovat samanlaisia. Yritin tehdä päätöksen aiemmin, Tänak sanoi.

Ott Tänak, Suomen MM-ralli 2019.
Ott Tänakin ensi kauden tilanne on vielä auki.Tomi Hänninen

M-Sportilla tulevat vastaan resurssit

Ei ole vaikeaa päätellä, että sopimustarjouksia olisi ainakin pöydällä Toyotalta ja Tänakin vanhalta tallilta M-Sportilta. Fordeillla ajavan tallin pomot Malcolm Wilson ja Richard Millener ovat kauden mittaan kertoneet halustaan saada Tänak takaisin talliin.

Millener kertoi Jyväskylässä Yle Urheilulle, että tallin perustaja ja nokkamies Wilson juttelee ahkerasti Tänakille. Millener viittasi kuitenkin M-Sportin rajallisiin resursseihin verrattuna vahvalla automerkin tuella toimivaan Toyotaan.

– Voimme tarjota vain tiettyjä asioita. Meillä on hyvä auto ja tiimi. Meidän autollamme on voitettu maailmanmestaruus kaksi vuotta putkeen. Meillä on siis tarvittava, Millener sanoo.

– Mutta asia ratkeaa siihen, mitä Ott itse haluaa tehdä. Hän on hyvässä tallissa Toyotalla. Hän voi tehdä siellä aika lailla kaikkea, mitä vain haluaa. Talli on rakennettu Ottin ympärille. Olisi kova juttu siirtyä muualle. Mutta jos hän haluaa tehdä sen, olemme totta kai valmiita auttamaan hänet takaisin Fordin rattiin.

Mäkisen vastaus Tänäkin jatkoa koskeviin uteluihin oli hyvin ympäripyöreä.

– Neuvotteluita ei käyty niin paljoa kuin oli alun perin ajatus. Kohtuullisen piakkoin varmaan katsomme, mitä tapahtuu. Neuvotteluita on viety aika pitkälle, Mäkinen muotoili.

Latvalan asema vahva

Toyota-pomo antoi kuitenkin vahvan tuen Jari-Matti Latvalalle. Toyotan suomalaiskonkarin kausi lähti liikkeelle hyvin vaisusti. Mestaruushaaveiden mentyä alkoi jälleen puhe Latvalan jäämistä ilman sopimusta tulevalle kaudelle.

Toistaiseksi Latvalan parhaat sijoitukset ovat tältä kaudelta Monte Carlon ja Argentiinan rallien 5. sijat. Mäkinen ei allekirjoita väitettä siitä, että Jyväskylän MM-ralli olisi Latvalalle kohtalonkisa uran jatkoa ajatellen.

– Minusta yksi kisa ei ratkaise tulevaisuutta millään muotoa. Katsomme kokonaisuutta, ja se on erinäköinen, Mäkinen sanoo.

Jari-Matti Latvala
Tommi Mäkinen kehuu Jari-Matti Latvalaa.Tomi Hänninen

Mäkinen korostaa, että Latvala ei ole voinut itse vaikuttaa heikkoihin tuloksiinsa täysin. Meksikossa Toyotan sähköt pimenivät, Portugalissa kohtaloksi koitui vika iskunvaimentimissa. Sardiniassa Latvalan kisan pilasi lopullisesti sama vika alihankkijan toimittamassa ohjauksessa, joka vei Ott Tänakilta varman voiton päätöspätkällä.

– Jari-Matilla on ollut vähän huonoa tuuria. On käsittämätöntä, miten paljon tekniset asiat ovat osuneet Jari-Matille. Argentiinasta tähän saakka Jari-Matti on ajanut minusta ihan hyvin. Hän on vauhdillisesti tullut hyvin joka paikassa, Mäkinen sanoo.

Mäkinen sanookin, että Latvalan asema on vahva Toyotalla.

– Hän on ollut alusta asti tallissa mukana. Koko tiimi varmasti tykkää Jari-Matista. Japanin Toyotan pää tykkää kanssa. Seurataan ja katsotaan tilannetta. Emme ole vielä päässeet niin pitkälle, että olisimme suunnitelleet tosissamme ensi kautta, Mäkinen pohti Latvalan tilannetta.

Yle seuraa Jyväskylän MM-rallia laajemmin kuin koskaan. Ralliradion lähetykset alkavat testi-ek:lla torstaina kello 8.30. TV2:ssa lähetys kisan avaavalta Harjun erikoiskokeelta käynnistyy kello 19.30. Uutuutena tarjonnassa on myös Yle Areenassa Ralliradio Plus, joka käynnistyy perjantaina liikkuvan kuvan kera.

Kaikki MM-rallista löytyy osoitteesta yle.fi/mmralli (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Löytyykö Tänakille pysäyttäjää, mihin yltää suomalaisten suurin toivo Suninen? – tässä ovat Suomen MM-rallin kuumimmat voittajasuosikit

Ott Tänak on Suomen MM-rallin yksinäinen ennakkosuosikki – virolainen kertoi suoraan, miksi ei ole vielä tehnyt uutta sopimusta: "Haluan varmistaa, että olen ensi vuonna oikeassa tallissa"

Jari-Matti Latvalan kuiva kausi on kestänyt pidempään kuin koskaan – yksinkertainen oivallus saattoi pelastaa koko uran: "Näin ei voi jatkaa"

Rovanperän manageri haluaa suojattinsa siirtyvän WRC-tasolle – sopimus riippuu Tänakin päätöksestä: "Pääsisimme aika varmasti Toyotalle"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat