Suora

  • Elävä arkisto esittää

Seitsenkertainen Jyväskylän valtias Marcus Grönholm penää suomalaiskuskeilta rohkeutta kotikisassa: “Pitää pystyä taistelemaan voitosta, pulinat pois”

Ylen torstai-illan rallilähetyksessä vieraillut Marcus Grönholm ei kaipaa enää Keski-Suomen sorateille. Lähetyksen voi katsoa uusintana klikkaamalla pääkuvan videota.

Rallin MM-sarja
Marcus Grönholm Jyväskylässä 2019.

Rallin kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm on myös paikalla Jyväskylän MM-rallissa. Kisan voittoennätystä seitsemällä ykköspaikallaan yhdessä Hannu Mikkolan kanssa jakava inkoolainen toivoo, että suomalaiskuskit Jari-Matti Latvala, Teemu Suninen ja Esapekka Lappi lähtisivät rohkeasti hakemaan voittoa kotikisassaan.

– Ajattelen ihan rehellisesti sanottuna, että kyllä suomalaisen pitää täällä voittaa tai pystyä taistelemaan voitosta. Ennen rallia puhuttiin, että tämä on (Ott) Tänakin ralli, mutta ei se niin ole. Kaikki suomalaisista pystyvät voittamaan tämän rallin. Sinne vaan heti mukaan ja pulinat pois, Grönholm kannusti Ylen eilisiltaisessa rallilähetyksessä Harjun erikoiskokeen jälkeen.

– Toivottavasti joku suomalaisista pystyisi voittamaan, mutta kyllä sekin täytyy sanoa, että Tänak on vahva.

Grönholm juhli voittoa vuosina 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006 ja 2007. Suomalaisen putken onnistui katkaisemaan vain Viron Markko Märtin 2003. Alla olevassa klipissä on juttu vuoden 2006 voitosta.

“Bosse” tietää, miten kisa voitetaan.

– Heti aamulla täytyy olla hereillä ja aloittaa kovaa. Lauantaina pitää pystyä vielä sitten kiristämään lisää.

Grönholm ajoi 50-vuotisjuhlarallinsa Toyotan WRC-tykin puikoissa helmikuussa Ruotsissa yhdessä tutun kartanlukijan Timo Rautiaisen kanssa. Harjun pätkän hän kävi ajamassa eilen näytöshengessä, mutta tosimielellä Keski-Suomessa hän ei aio enää kilpaa ajaa.

– Kyllähän siellä on paljon hyviä muistoja ja mukavia hetkiä, mutta en aja enää Jyväskylää koskaan. Muistot ovat niin hyviä, etten tiedä, miksi tulisin tänne. Jollain pätkällä voisi tulla hyvä aika, mutta muuten jäisi vain paha mieli.

Poikansa Niclas Grönholmin rallicrosstallia pyörittävä Grönholm on toiminut muun muassa Jari Huttusen ja Emil Lindholmin taustavaikuttajana. Hyundain WRC-autoa SM-ralleissa ajanut Huttunen ajaa heikkotasoisella Hyundain R5-autolla Jyväskylässä, ja tulevaisuus on vielä auki.

– Jari on kytketty sinne, mutta auto ei riitä kärkikamppailuihin. Sitä ei ole kehitetty juuri ollenkaan, ja hän saa ajaa hiki hatussa, jos meinaa pärjätä. On paljon nuoria kuskeja, jotka haluavat päästä eteenpäin. Täytyy tehdä jotain erikoista ja näkyä.

– Jarihan voitti Ruotsissa yhden yleiskilpailun pätkänkin R5-autolla, mutta ajamaan täytyisi päästä.

Lähetyksessä muisteltiin myös muun muassa Vellipohjan legendaarista erikoiskoetta vuodelta 2005, kun kartturi Rautiainen satutti selkänsä ja Grönholm paineli ilman nuotteja pätkävoittoon. Koko haastattelun ja lähetyksen voi katsoa pääkuvan videota klikkaamalla.

Yle seuraa Jyväskylän MM-rallia laajemmin kuin koskaan. Ralliradion lähetys perjantaiaamuna käynnistyy klo 7.30. Oittila pääsee vauhtiin klo 8.18. Uutuutena tarjonnassa on myös Yle Areenassa Ralliradio Plus, joka käynnistyy perjantaina liikkuvan kuvan kera samaan aikaan kuin Ralliradio.

Perjantaina TV2:ssa näytetään suorana Päivähuolto-lähetys kello 13.45 ja illalla toiseen kertaan ajettava Harju. Suora lähetys Harjulta alkaa kello 20.

Kaikki MM-rallista löytyy osoitteesta yle.fi/mmralli.

Lue myös:

Suomen MM-rallissa on paljon pelissä heti vaisuhkon Harjun jälkeen: “Kaikista tärkein paikka hyökätä”

Thierry Neuville tykitti ykköseksi Harjulla – suomalaiset eivät yltäneet kärkisijoille

Neuvillen raikas startti toi pohja-ajan – Yle seurasi Harjun erikoiskokeen tapahtumat hetki hetkeltä

Katso video Jyväskylän MM-rallin vaaratilanteesta: Katsoja käveli tiellä, kuski paahtoi hurjaa vauhtia täpärästi ohi – kisapomo ärähti: "Ei kannata yhtään leikkiä"

Sebastien Ogier vahvisti ralliuransa lopettamisen – golf ja ympäristöasiat pyörivät jo moninkertaisen maailmanmestarin mielessä

Ralliradion studiosta tänä vuonna nähtävillä myös live-kuvaa – Ralliradio Plus tuo videot mukaan perinteiseen lähetykseen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat