Suora

  • Leluja ja lentopalloa

Kovat odotukset ylittänyt slovenialaistykki kylvää tuhoa ennätystahdissa – kiinnostus ulkomailta kuitenkin uhkaa maalikuninkuutta ja mestaruushaaveita

Filip Valencic on tehnyt Veikkausliigassa mitä haluaa. Hurjat maalimäärät ovat tuoneet mukanaan uusia kosiskelijoita.

Veikkausliiga
Valencic.
Filip Valencic on johdattamassa Interiä menestykseen.Jaakko Stenroos

Filip Valencic ei aivan tarkalleen tiedä, mikä on Veikkausliigan yhden kauden maaliennätys.

– Luulen, että 21 tai 22? Klauss pääsi viime vuonna kai aika lähelle.

HJK:ta edustanut Klauss iski väkevät 22 osumaa, mutta sekään ei vielä riittänyt.

Valeri Popovitš ja Kimmo Tarkkio jakavat nykyisen ennätyksen, joka on jo 30 vuoden takaa. Molemmat maalasivat 1990-luvulla 23 kertaa yhden kauden aikana.

Nyt heillä on kuitenkin varteenotettava haastaja, sillä FC Interin hyökkääjä on ollut lähes pitelemätön.

18 ottelun jälkeen Valencic on mättänyt pallon reppuun jo 14 kertaa.

– En varsinaisesti suunnitellut tekeväni ihan näin paljon maaleja. Kun niitä alkoi tulla, niitä vain tuli lisää, lisää ja lisää, Valencic hämmästelee.

– Nyt niitä onkin aika paljon.

Niin paljon, että Inter taistelee tällä kaudella mitaleista.

Kun niitä alkoi tulla, niitä vain tuli lisää, lisää ja lisää

Filip Valencic

Turkulaisseura on ollut koko kauden ajan mukana Veikkausliigan kärkikamppailussa. Onnistujia on monta, mutta heistä kaikkein suurin on Valencic.

Hän on kentällä alituinen uhka, joka voi rokottaa niin maalin edestä kuin rangaistusalueen ulkopuoleltakin. Hyökkääjä löytää tiensä oikeille alueille ja tarvittaessa etsii tilan vaikka väkisin.

Puolustuksen uinahdus yhden sekunnin ajaksi tai kahden metrin alueella voi riittää.

– Minulle ei ole merkitystä sillä, onko paikka viidestä vai 20 metristä. Jos näen tilaisuuden, yritän tehdä maalin kaikkialta, Valencic sanoo.

Valencic
Valencic on iskenyt maaleja läheltä ja kaukaa.Jaakko Stenroos

Hyvä suhde valmentajaan

Valencic teki jo kahtena viime vuonna selväksi, millaiseen maali-iloitteluun hän voisi pystyä. Vuonna 2017 Veikkausliigaa dominoinut pelaaja teki PS Kemin ja HJK:n paidassa yhteensä 15 maalia.

HJK-pesti päättyi lopulta kohun saattelemana kesken viime kauden ja Valencic sai ongelmapelaajan leiman. Eripuraa päävalmentaja Mika Lehkosuon kanssa puitiin julkisuudessa vielä pitkälle tämän kauden puolellekin.

Valencic pakkasi lopulta laukkunsa ja lähti norjalaiseen Stabäkiin.

Interiä valmentava José Riveiro tuli tutuksi jo Helsingissä, missä hän toimi Lehkosuon apuvalmentajana. Turussa hän toimii ensimmäistä kertaa päävalmentajana, mutta on pystynyt saamaan Interin pelin parempaan kuosiin kuin kukaan edeltäjänsä pitkään aikaan.

– Kokoonnumme pelkän hyökkäyksen kesken ja katsomme vain vastustajan puolustuspelaamista. Sen perusteella harjoittelemme sitä puolustusta vastaan ja yritämme murtaa heidän pelinsä, Valencic sanoo.

Valencic
Filip Valencic teki kovaa jälkeä jo HJK:ssa.Matti Raivio

Hänelle Riveiro on sopinut valmentajana erinomaisesti. Valencic saa liikkua kentällä siellä täällä ja hakee monesti palloa syvältäkin keskikentältä. Moni Interin maaleista on syntynyt hänen oivaltavan pelintekemisensä kautta.

Juuri siksi Valencic yrittää osallistua peliin koko ajan, eikä vain tyydy odottelemaan vastustajan puolustuslinjan tuntumassa. Jossain määrin hän pelaa jopa pelinrakentajan tavoin, vaikka onkin joukkueen vaarallisin viimeistelijä.

– Ihan vain, jotta saan kosketuksen ja tuntumaa.

– Minulle on todella tärkeää tehdä pelissä maali, tai ainakin syöttää. Se on kaikkein tärkeintä. Parin ensimmäisen maalin jälkeen tuntuu siltä, että niitä tulee kuin itsestään. Tunne maalin jälkeen on niin erilainen, se saa seuraavan maalin tulemaan luonnostaan.

Harvinaisen vaikean pideltävän Valencicista tekeekin juuri se, että maalit eivät synny vain yhdellä tavalla.

– En myöskään ole yksiulotteinen pelaaja. Tykkään liikkua kentällä vapaasti. Joukkue pelaa muutenkin hyvin hyökkäysvoittoisesti. Sen vuoksi todella moni pelaaja on tehnyt tällä kaudella maaleja.

Siirto eteenpäin houkuttelee

Stabäk ei missään kohtaa näyttänyt pitävän Valencicia erityisen suuressa arvossa. Hän sai hädin tuskin peliaikaa ja kävi hakemassa vauhtia seuran kakkosjoukkueesta.

Vain muutaman pääsarjaottelun jälkeen avautui mahdollisuus lähteä johonkin muualle lainalle. Viimeistään Riveiron soittaessa Valencic oli varma suunnastaan.

– Nyt näyttää siltä, että tein oikean ratkaisun.

Onnistumisten ansiosta norjalaisiakin on alkanut taas kiinnostaa.

– On sieltä tullut soittoja. He ovat onnitelleet, mutta emme ole puhuneet muusta.

Valencic.
Valencic on ykkösehdokas Veikkausliigan maalikuninkaaksi.Jaakko Stenroos

Valencicin lainasopimuksen mukaan hän pelaa Interissä kauden loppuun, eikä Stabäk voi myydä häntä omin päin, ilman Interin hyväksyntää.

Tämän hetken tehokkuudellaan 27-vuotias on kuitenkin väistämättä monien kiikareissa, eikä edes paluu Norjaan tunnu mahdottomuudelta.

– Eivät he maininneet sitä minulle, mutta onhan se mahdollista.

Euroopan siirtoikkuna sulkeutuu elokuun päättyessä. Samoihin aikoihin Veikkausliigassa alkavat loppusarjat, joten slovenialaisen kohtalo aiheuttanee Inter-kannattajien keskuudessa jännitystä vielä pitkään.

Valencic yrittää pitää päänsä Kupittaalla ja antaa agenttinsa pyörittää puhelinrallia. Helppoa se ei kuitenkaan ole.

– Eikä olisi helppoa lähteä kesken kaiken. Pitää kuitenkin ymmärtää, että minun iässäni ei ole enää kovinkaan montaa mahdollista siirtoa, hän toteaa.

– Suunnittelen vaihtavani seuraa vielä ehkä kahdesti tai kolmesti, ja tietysti haluaisin kivuta niin korkealle kuin mahdollista. Nyt olen parhaassa peli-iässä, joten miksi en yrittäisi eteenpäin, jos se on mahdollista? Jonnekin, missä on parempi liiga, kovempaa kilpailua ja korkeampi tempo.

"Eletään ja kuollaan Filipin kautta"

Pelikaverit Interissä ovat kehuneet Valencicia vuoronperään. Mika Ojala epäili slovenialaista sarjan parhaaksi pelaajaksi, kapteeni Timo Furuholm liittyi kuoroon.

Ylistys on myös perusteltua. Inter on tehnyt enemmän maaleja kuin mikään muu joukkue Veikkausliigassa, ja peräti kymmenen pelaajaa on tehnyt vähintään yhden maalin.

Silti Valencic yksin on tehnyt 33 osumasta lähes puolet.

– Usein eletään ja kuollaan Filipin kautta. Siinä juoksee itsekin mielellään muutaman ylimääräisen metrin, kun kaveri on pelkkää liekkiä koko ajan, Furuholm hehkutti heinäkuussa.

Valencic
Valencic on ollut tällä kaudella vaikea pideltävä.Matti Raivio

Jokainen Interissä tietää, miten tärkeä Valencic on joukkueen menestykselle. Senkin vuoksi häntä ympäröiviä huhuja seurataan tarkoin kaikissa sidosryhmissä.

Mitään syytä lähteä Interistä ei varsinaisesti ole. Hyökkääjä viihtyy Turussa, ainakin näin kesäaikaan. Myös Inter seurana on vastannut odotuksia ja tukenut onnistumista resursseineen.

– Hierojat ovat käytössä lähes koko ajan, meillä on oma sali, jonne voi mennä melkein koska tahansa, saamme joka päivä ruoan ennen harjoituksia ja niiden jälkeen. Ne ovat todella tärkeitä asioita pelaajille, Valencic iloitsee.

Slovenialainen on Suomessa supertähti, joka valittiin Veikkausliigan kuukauden pelaajaksi toukokuussa, kesäkuussa ja heinäkuussa. Palkintoa ei ole tällä kaudella päässyt pokkaamaan vielä kukaan muu.

Olen parhaassa peli-iässä, joten miksi en yrittäisi eteenpäin, jos se on mahdollista?

Filip Valencic

Missä tahansa on lopulta helppo viihtyä, kun saa näin paljon vastuuta ja joukkue taistelee jopa mestaruudesta. Samalla Valencic kuitenkin irvistelee pohdiskellessaan sarjataulukon tiivistä kärkipäätä.

– Yhdellä voitolla tai tappiolla voi olla ensimmäinen tai kuudes. Tässä kohtaa mikään ei siis ole varmaa. Vasta ennen muutamaa viimeistä peliä uskaltaa pysähtyä katsomaan, missä menemme ja mitä voimme saavuttaa.

Ainakin se on silti varmaa, että Valencicille kausi on ollut suuri onnistuminen. Hän palasi Suomeen kovin odotuksin ja selvin tulospainein. Valencic on pystynyt jopa ylittämään ne.

Täydellä ottelumäärällä Popovitšin ja Tarkkion lukemat voivat olla saavutettavissa, mutta aivan vielä Valencic ei uskalla sanoa pelaavansa elämänsä parasta jalkapalloa.

– Aletaan kyllä olla lähellä.

– No, HJK:ssa tein 15 maalia. Nyt niitä on 14. Eli kaksi vielä lisää, sitten voin sanoa niin.

Lue myös:

Rankka uupumus opetti Mika Ojalan hidastamaan ja kuuntelemaan itseään: "Tällaisessa maailmassa se on hirveän vaikeaa" – nyt Inter-ikoni on jälleen Veikkausliigan vaarallisimpia pelaajia

Hehkutettu maalitykki ahdistui HJK:ssa niin, että kutsui vanhemmat apuun – nyt jääräpäinen tähtihyökkääjä haluaa nostaa kompuroineen Interin huipulle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat