1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. alppihiihto

Urheilu-uran päättyminen sysäsi alppihiihtäjän "suoranaiseen helvettiin", jossa päivät kuluivat neljän seinän sisälle kätkeytyen tai juhlien – yksi puhelinsoitto pelasti kaiken

Victor Malmström joutui lopettamaan alppihiihtouransa 26-vuotiaana.

Loukkaantumisten siivittämän urheilu-uran päättäminen oli vaikea paikka Victor Malmströmille. Kuva: Magnus Eklöv / Yle

Tammikuu 2018. Alppimaajoukkue harjoittelee Itävallassa ennen reilun kuukauden päästä käynnistyviä Etelä-Korean talviolympialaisia.

Myös lukuisista loukkaantumisista urallaan kärsinyt Victor Malmström on mukana, vaikka myös tämän kauden alku on ollut loukkaantumisten siivittämä – ja vaikka kättä koristaa par'aikaakin kipsi.

Kuntokäyrä on kuitenkin osoittanut ylöspäin ja toiveita olympiapaikastakaan ei ole täysin haudattu.

Mutta sitten tapahtuu jotain tuttua. Yksi ensimmäisistä harjoituslaskuista päättyy polven antaessa myöten.

– Ajattelin heti, että perkele, nyt on laskut laskettu. En halunnut antaa periksi, joten purin hampaat yhteen ja yritin uudelleen. Mutta laskemisesta ei tullut mitään, Malmström muistelee reilun puolentoista vuoden takaisia tapahtumia.

Samu Torsti seisoi mäen alapuolella ja näki kaiken. Hän tuli luokseni eikä sanonut mitään, halasi vain. Hän tiesi, mitä on käynyt.

Lääkärin tuomio oli murskaava: lupaavasti alkanut ura oli ohi vain 26-vuotiaana.

Lopettamispäätöksen jälkeen synkäat ajatukset valtasivat Malmströmin mielen. Kuva: Magnus Eklöv / Yle

Malmströmistä povattiin Kalle Palanderin manttelinperijää. Nuorten MM-kilpailuissa 2010 Malmström sijoittui suurpujottelussa viidenneksi ja vuotta myöhemmin kymmenenneksi.

Paria vuotta myöhemmin Malmström menestyi myös Euroopan cupissa, jossa hän voitti muun muassa Levin kilpailun.

– Periksi antaminen ei koskaan ole ollut minulle vaihtoehto. Tietysti loukkaantumiset olivat todella turhauttavia, mutta tulin joka kerta takaisin todella nopeasti. Annoin kaikkeni 100-prosenttisesti enkä pelännyt ikinä uusia loukkaantumisia. Se oli ehkä ongelma.

Lopulta Itävallan leirin lasku osoittautui viimeiseksi niitiksi. Yhdeksän polvioperaatiota vain kuuden vuoden aikana oli liikaa. Victor Malmströmin kroppa ei kestänyt enää.

Identiteetti kateissa

Itse lopettamispäätös syntyi lopulta melko kivuttomasti. Niin monen vastoinkäymisen jälkeen oli aika kohdata totuus: keho ei enää kestänyt alppihiihdon vaateita.

Yritin turruttaa kaiken alkoholilla ja vain unohtaa kaiken. Koko identiteettini oli kateissa. En tiennyt, kuka olin tai mitä tekisin.

Victor Malmström

Totuus iski vasten kasvoja vasta, kun Malmström oli palannut koti-Suomeen.

– En käsittänyt lopettamista ennen kuin laskeuduin Helsinkiin pari päivää myöhemmin. Silloin iski shokki.

Huippu-urheilijan elämä oli tarkasti rytmitettyä, mutta yhtäkkiä Malmströmin kalenteri oli tyhjä. Malmström itse kuvailee aikaa suoranaiseksi helvetiksi. Hän eristäytyi asuntoonsa, missä hän vietti yksin suurimman osan ajasta. Viikonloppuja hallitsi juhliminen.

– Yritin turruttaa kaiken alkoholilla ja vain unohtaa kaiken. Koko identiteettini oli kateissa. En tiennyt, kuka olin tai mitä tekisin.

Nyt Victor Malmström valmentaa opintojen ohella. Kuva: Magnus Eklöv / Yle

Malmströmin haaveena oli pienestä pitäen ollut olympiakulta.

– Olin pettynyt itseeni. Itsetuntoni oli todella alhaalla. Tunsin itseni epäonnistuneeksi alppihiihtäjäksi, joka ei kyennyt voittamaan olympiakultaa.

Malmström eristäytyi yhä enemmän asuntoonsa perheen ja ystävien avusta huolimatta. Myös ajatukset muuttuivat yhä synkemmiksi.

Lopulta tilanne eskaloitui niin pitkälle, että Malmström otti yhteyttä terveysasemalle.

– Sanoin, että minun täytyy puhua jonkun kanssa. He kysyivät, onko minulla itsetuhoisia ajatuksia, ja vastasin, että on, mutta en ole aikeissa tehdä mitään, Malmström kertoo.

Luovuttaminen ei kuulunut Malmströmin luonteeseen, mutta haastava tilanne oli ajautunut siihen pisteeseen, että hän oli ajatellut pohtia, miksi edes elää.

Puhelinsoitto pelasti

Malmström tunsi, että pohja oli saavutettu. Käännös parempaan koitti erään kostean viikonlopun jälkeen, kun hän päätti, että asiat saavat nyt muuttua.

– Istuin tietokoneen eteen ja aloin etsiä tietoa eri kouluista.

Nykyään Malmströmin elämä hymyilee jälleen. Kuva: Magnus Eklöv

Hän päätti, että myös uusi ammatti löytyisi urheilun parista. Yhtäkkiä tilaisuus valkeni eteen kuin tarjottimelta.

– Yhdysvaltalaisesta yliopistosta soitettiin ja kysyttiin, haluaisinko tulla sinne opiskelemaan ja apuvalmentajaksi heidän alppihiihtäjilleen.

Malmströmin ei tarvinnut kauaa pohtia. Kahdeksan kuukautta urheilu-uran päättymisestä hän istui lentokoneessa matkalla kohti Salt Lake Cityä. Elämänilo oli palannut.

– Oli kyse sitten pelastuksesta tai ei, minulla on ollut todella tuuria, että sain tämän mahdollisuuden. Nyt saan tehdä sitä, mitä olen aina tehnyt, lajin parissa, jota rakastan. Voin nyt paljon paremmin.

Magnus Eklöv.

Sportliv sunnuntaina kello 19.48 Teema Femillä. Jakson voit katsoa Areenasta (siirryt toiseen palveluun) jo lauantaina 3.8.

Lue myös:

Alppihiihtäjä Victor Malmströmin ura ohi