1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. Rallin MM-sarja

Räikkösen piti haastaa Kankkunen Jyväskylässä, mutta rallilegendalle kaksinkamppailu on yhä mahdollinen – Seppo Räty seurasi tämän vuoden ajoa, vaikka Kalevan kisat käynnissä

Juha Kankkunen ajoi Harjulla torstaina ja uskoo Jyväskylässä Toyotan kolmoisvoittoon.

Juha Kankkunen on tuttu tyyppi näytösajoista vuosien varrelta. Kuva: Miika Wuorela

Kimi Räikkösen piti kisata tänä vuonna Juha Kankkusta vastaan Jyväskylän MM-rallissa. Rallin nelinkertainen maailmanmestari Kankkunen oli avaamassa Harjun erikoiskoetta torstai-iltana, mutta puhuttava kohtaaminen jäi näkemättä.

Ilta-Sanomat nimittäin kertoi viime syksynä (siirryt toiseen palveluun), että Kankkunen ja F1-tähti Räikkönen olivat sopineet vuonna 2017 Linnan juhlissa ajavansa toisiaan vastaan Jyväskylän MM-rallissa 2019. IS:n mukaan Räikkösen ura oli päättymässä viime kauteen, joten mahdollisuus ralliin oli avautumassa.

– Kimi väitti, että nyt hän jo voittaisi minut rallissa, koska olin kuulemma tulossa vanhaksi. No, ikää on tullut, mutta minä kuittasin Kimille takaisin, että älä poika unta näe! Formuloita en osaa ajaa, mutta lisäsin vielä, että rallissa et poika perkele mulle tämän elämäni aikana pärjää, Kankkunen sanoi.

Kankkunen kertoi Yle Urheilulle Jyväskylän MM-rallissa, että kaksinkamppailu on yhä auki.

– Meidän piti ajaa täällä, koska täytin 60 vuotta. Mutta Kimi ajaa vielä formuloissa. Voimme silti jotain ajaa, eikä sen tarvitse olla Jyväskylässä. Voimme ajaa Kimin kanssa jossain muualla jonkun pienen yhteenoton, Kankkunen kertoi.

– Ei tarvitse olla viikonlopun mittainen ralli, vaan vaikkapa joku testi tai muu juttu. Ajetaan samalla autolla yhdessä ja katsotaan, kumpi ajaa kovempaa.

Juha Kankkunen juhli voittoa Jyväskylän MM-rallissa kolmesti vuosina 1991, 1993 ja 1999. Kuva: Miika Wuorela

Kankkunen veti Harjulla vetonsa uuden sukupolven WRC-autolla Toyotalla. Kankkusen mukaan vuonna 2017 uusitut WRC-autot ovat nopeimmat, mitä hän on ajanut.

– Tuntui hienolta ajaa. Viikko sitten ajoin testiä kahdeksan kilometriä. Siellä se vasta hienolta tuntui. Ei malttanut lopettaa, vaikka on ikämies ja eläkkeellä.

Kankkunen ajoi yhdeksän vuotta sitten koko Jyväskylän MM-rallin, mutta samanlaista rutistusta ei enää tee mieli.

– Tällainen yksi pätkä on ihan kivaa. Katsotaan, josko 70 vuotta täyttää ja pääsee nostamatta kyytiin, voin silloin ajaa, Kankkunen veisteli.

Kankkusella oli myös selvästi Toyotan puolella torstai-iltana tämän vuoden MM-rallin lopputulosta veikatessaan.

– Toyota ottaa kolmoisvoiton, jos kaikki menee ok. (Ott) Tänak voittaa aivan varmasti.

– Kaikki Toyotan kuskit Jari-Matti Latvala, Tänak ja Kris Meeke ovat voittaneet Jyväskylässä. Tietenkään teknisille vioille ei mahda mitään, mutta muiden pitää repiä todella kovaa, jos he meinaavat voittaa Toyotat.

Keskiverto rallifani Seppo Räty paikan päällä

Kankkusen suoritusta ja Jyväskylän MM-rallia oli seuraamassa myös toisen urhelulajin legenda. Keihäänheiton ikoni Seppo Räty oli paikan päällä nautttimassa tunnelmasta.

– Olen sellainen keskiverto rallifani. Tulen käymään täällä aina, kun on mahdollisuus. Nyt olisi sopiva aika, että pääsi tänne. On mukava nähdä tällaisia herroja luonnossa, Räty sanaili.

Räty voitti keihäänheiton MM-kultaa Roomassa 1987. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Keihäänheittäjä siis ehti paikalle, vaikka torstaina olivat jo käynnissä yleisurheilun SM-kisat eli Kalevan kisat.

– Omana aktiiviaikana ei päässyt koskaan katsomaan. Nyt alkaa olla niin eläköitynyt, että tänne joutaa. On vapaus valita, kumpi kiinnostaa enemmän, Räty sanoi.

Keihäsjätti on kerran huvikseen ostanut etuvetoauton rallikisaan urheilija-urallaan 1990-luvulla. Se ei mennyt ihan nappiin.

– Joku toinen oli hitaampikin. Ainut ongelma oli, että tällä ruholla ei mahtunut sisälle kunnolla. Kokemus oli kuitenkin mukava ja irtaantuminen omasta harjoittelusta, Räty sanoo.

Rädyn viimeinen arvokisamitali tuli Atlantassa 1996. Kuva: Lehtikuva

Huipputason ralliauton kyydissä Räty ei ole kuitenkaan istunut.

Jos ensi vuonna Juha Kankkusella olisi Harjulla 60++ -ajo, lukisiko silloin nuottia Räty?

– Jos tarpeeksi hyvät jouset autosta löytyy, voi uskaltaa mennä kyytiin. Ja se kyyti olisi pehmyt, Räty heitti.

Päivitetty kello 8.53. Poistettu virheellinen osio ja Rädyn vastaus sihen, että Juha Kankkunen olisi valittu vuoden urhelijaksi vuonna 1991 ennen Kimmo Kinnusta. Oikeasti Kinnunen valittiin vuoden urheilijaksi vuonna 1991.

Lue myös:

Suomen alakuloiset rallitähdet hymyilevät nyt Jyväskylän MM-rallissa, mutta yksi nimi on liikaa – Latvala vertasi kuusinkertaiseen mestariin: "Vielä parempi"

Tommi Mäkinen tyytyväinen kolmoisjohdossa kaahaavien suojattiensa huippumenoon, keskinäistä kilvanajoa ei olla suitsimassa: "Ei sitä voi kontrolloida"

Lappi ja Latvala huippuvireessä, Toyotan ilmiömäinen ykköstykki painelemassa silti karkuun: "En ajatellut, että johtaisin tässä vaiheessa"

Latvala huippuviihdyttävän päivän päätteeksi kärjessä, Lappi tiukan sekuntikamppailun kolmantena – Yle seurasi Jyväskylän MM-rallin perjantain tapahtumia hetki hetkeltä