Suomen miesten moukarinheitto on hyvää eurooppalaista keskitasoa, mutta riittävätkö paukut Dohan koneeseen? ”Yli 75 metriä on haastava, mutta ei se mitään ufoja vaadi”

Kotimaisessa moukarinheitossa ei ole pitkään aikaan ollut näin tasaista kärkeä, mutta Dohan MM-kisoihin oikeuttavista tuloksista puuttuu vielä muutama metri. Suomen mestaruuden voittanut Henri Liipola uskoo että ainakin 75-metrinen on tuloillaan.

Henri Liipola voitti perjantaina Suomen mestaruuden. Kuva: Pekka Sipola/AOP.

SE-mies Olli-Pekka Karjalainen voitti aikoinaan Kalevan kisat 15 kertaa peräkkäin, joten hän jos joku tietää paljon Suomen mestaruuden voittamisesta.

– Kyllä siinä kultaa monelle tyrkytettiin. Mutta useammalla miehellä oli liikaa puristusta. Se on tuttu ilmiö, että tulee yliyrittämistä, kun on Suomen mestaruus otettavissa, analysoi Karjalainen, joka katseli Kalevan kisojen moukarifinaalin kotisohvalta.

– Siinä on useampia miehiä, jotka odottavat sitä seuraavaa steppiä. Mutta kuka sen ottaa?

Euroopan tilastossa vain kaksi puolalaista on tällä kaudella heittänyt yli 80 metriä.

– Euroopan taso kärjen alapuolella ei ole enää sitä, mitä se oli joskus. Onhan siinä ukkoa 75 ja 80 metrin välissä, mutta sellainen 75 plus tulos on nykyään aika kova arvokisafinaalissa, tietää Karjalainen.

Suomen mestari heitti mikrofonin kumoon

– Suomen kansallinen taso on tosi hyvä. Lisäksi Seppänen on ainoa vähän vanhempi heittäjä. Liipola, Kangas, Jaakkola, ja Remes ovat kaikki nuoria, sanoi nykyinen moukarivalmentaja Harri Huhtala, joka voitti itse Kalevan kisat Lappeenrannassa vuonna 1980 silloisella SE-tuloksella 75,28.

Moninkertainen arvokisakonkari David Söderberg ei ollut mukana Kalevan kisoissa, eikä ole vielä avannut kisakauttaan.

Nykymaajoukkueen moukarimiehet ovat leireilleet paljon yhdessä ja se on osaltaan kannustanut hyvään tekemiseen.

– Kova kilpailu vie kaikkia eteenpäin, toteaa päivän hopeamitalisti Aaron Kangas ja pronssimies Tuomas Seppänen säestää häntä taustalla.

Euroopan tilastossa ainoastaan Valko-Venäjällä on enemmän heittäjiä 50 parhaan joukossa kuin Suomella. Unkarilla ja Iso-Britannialla heitä on saman verran kuin Suomella.

Mutta Suomelta puuttuu selkeä kärkiheittäjä, sillä kaikki neljä suomalaista, Kangas, Liipola, Jaakkola ja Seppänen, ovat Euroopan tilastossa tiiviissä nipussa 72 sentin sisällä. Kangas on parhaana tilastosijalla 30, tuloksella 73,95. Mutta se ei vielä riitä, ainakaan Dohaan.

– Seiskavitonen on tuloillaan, mutta en ota siitä stressiä. Tällä hetkellä 74–75 metriä taitaa riittää Dohaan, mutta kyllä haluaisin heittää sen rajan yli, kertoo tuore Suomen mestari Henri Liipola, joka Kalevan Kisojen neljännellä heitollaan täräytti 7,26-kiloisen moukarin suoraan kenttämikrofoniin.

– Hyvä kun osuu välillä rekvisiittaan. Yleisö tykkää kun tapahtuu jotain erikoista, naurattaa showmies Liipola.

Liipolan mestaruusheitto oli lähtenyt jo kolmannella yrityksellä ja lentänyt lukemiin 73,29.

Suomalaisilta puuttuu rentous

Miten suomalaiset sitten saataisiin heittämään muutaman metrin pidemmälle?

– Kilpailurutiini pitäisi saada paremmaksi. Muutaman heittäjän pitäisi kilpailussa heittää paremmin kuin harjoituksissa, analysoi Huhtala.

– En ole treeneissä heittänyt pidemmälle kuin kisassa. Nyt lataus oli hyvä, mutta kunnon ajoitus epäonnistui. Olen fyysisesti varmaan paremmassa kunnossa kuin ennätysvuonna, sanoo päivän kisan pronssimies Tuomas Seppänen, jonka ennätys on 76,20.

Miten tasaisen porukan tasoa sitten nostetaan, jotta saataisiin miehiä MM-kisoihin?

– Moukari on herkkä laji. Jos kahdella ekalla pyrähdyksellä menee pieleen, niin sillä mennään. Pitäisi osata ottaa rennosti. Se on meidän kaikkien murheenkryyni, analysoi Liipola.

– Kaikilta puuttuu se paras laaki, tietää Seppänen ja lisää että tällä kaudella on vielä hyviä kisoja jäljellä.

Kuva: AOP

SE-mies Karjalainen uskoo seiskavitoseen tällä kaudella

Onko arvokisamitalisti Karjalaisella keinoja siihen miten kärkimiesten kokonaistasoa saadaan nostettua?

– En ole mukana kavereiden arjessa, mutta yleisellä tasolla voin sanoa, että sitten kun aletaan lähestyä kärkimetrejä, niin harjoittelussa laatu on tärkeää. Pitää tehdä oikeita asioita fiksusti, eikä se kärsi yhtään kompromissejä, lataa Karjalainen.

– Joka metri yli 75:n on haastava, mutta ei se loppujen lopuksi mitään ufoja vaadi.

Karjalainen miettii myös tukeeko heittäjien siviilielämä urheilua.

– Jos harjoittelu on kohdallaan, niin silloin ehkä kannattaa miettiä mitä voi muuttaa muussa elämässä, niin että kaikki palvelisi sitä tuloksen tekoa.

Vuoden 2006 EM-kultamitalisti uskoo, että joku suomalainen moukarimies voi vielä päästä jopa Dohaan.

– Kun on sopivat olosuhteet, niin kyllä näkisin, että sellainen 75 metriä on mahdollista heittää.

Dohan tulosraja on 76,00 metriä, mutta rankingin perusteella reilusti 75 päälle menevä heitto voisi riittää kisalippuun.

Lue myös: