Suora

  • Dota 2: The International -loppuottelu
  • Rallin MM, Saksa, Power Stage - live
  • Tulosten takana: minä Antti Ruuskanen
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: esteratsastus
  • Annimari Korte haluaa näyttää epäilijöille että he ovat väärässä. Hänelle mikään ei ole mahdotonta
  • Topi Raitanen - suunnistuslupaus joka vaihtoi lajia yleisurheiluun
  • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 25.8. osa 1

Neea Berg panosti ammattilaisuuden sijasta koulutukseen – kuusitoista vuotta pääsarjassa arjen ohessa eivät ole verottaneet rakkautta lajiin: ”Minulle se on ollut itsestäänselvyys”

Jalkapallo vaatii koko ajan enemmän, mutta KuPS-kapteeni jaksaa yhä yhdistää urheilijan arjen ja siviilielämän kiireet.

jalkapallo
Neea Berg
Neea Berg on pelannut Naisten liigassa jo kuudentoista vuoden ajan.Tomi Hänninen

Yhdeksäsluokkalaista Neea Bergiä ei haitannut, että pallon perässä pitäisi suihkia hiekkakentällä hallihousut jalassa.

Hän oli 15-vuotias noustessaan naisten pääsarjaan. Olosuhteet eivät olleet lähelläkään sitä, mitä esikuvilla maailmalla, mutta se oli sivuseikka.

– Kaikkea katseli silloin vähän toisenlaisin silmin, enkä edes tiennyt kauheasti asioista. Muistan kuitenkin olleeni ihan yhtä ylpeä siitä, että olen päässyt pelaamaan liigassa.

Berg muistelee vuotta 2003 pilke silmäkulmassa. Kuusitoista vuotta myöhemmin moni asia on muuttunut.

Kuopiossa ei enää tarvitse pelata hiekalla. Enää ei tarvitse taitella otteluohjelmaa talkoovoimin kotona. Seuratkin ovat vaihtuneet pari kertaa, Kuopion MimmiFutiksesta Pallokissojen kautta KuPSiin.

– Kyllä siinä ajassa pitääkin tapahtua paljon! Vauhti voisi olla nopeampaakin. Emme ehkä ole samassa tahdissa kuin joissain muissa Euroopan maissa. Eteenpäin on silti päästy, isoinkin harppauksin. Nyt ollaan parhaassa tilanteessa oman urani aikana.

Berg edusti aiemmin Kuopion Pallokissoja.
Yle

Pelit pääsarjatasolla jatkuvat edelleen. Berg ei itsekään tiedä pelaamiensa otteluiden tarkkaa määrää, sillä verkosta lyötyvät tilastot eivät kata uran neljää ensimmäistä vuotta.

Todennäköisesti ollaan kuitenkin jossain kolmensadan pääsarjaottelun tietämillä.

Lähtö ulkomaille houkutteli

Bergin perheessä elämä on aina edennyt jalkapallon tahdissa.

Isä Teppo Berg pelasi, valmensi ja toimi pitkään KMF:n johdossa. Äiti on viihtynyt pelikentillä kymmenisen vuotta ja kaikki seitsemän lastakin ovat pelanneet.

Sen myötä nuorempanakin vapaa-aika tarkoitti käytännössä jonkun muun harjoitusten tai pelien seuraamista.

– Joku miettii, mitä kaikkea uhraa istumalla kauden mittaan niin monta tuntia bussissa, mutta minä en näe sitä uhrauksena. Enemmänkin valintana. Minulle se on ollut itsestäänselvyys ja siihen on ollut helppo sitoutua, Neea Berg sanoo.

Yritin yhdistellä useampaa unelmaa rinnakkain ja niiden valintojen myötä olen tässä.

Neea Berg

Vanhempi sisko Nelli sai vuonna 2007 mahdollisuuden lähteä ammattilaiseksi Italiaan. Silloin myös Neealla olisi voinut olla tilaisuus siirtyä Eurooppaan.

Lähtö ei kuitenkaan koskaan toteutunut.

– Työntämällä sitä ovea se olisi saattanut aueta itsellenikin. Muistan kirjoittaneeni ammattilaisurasta aika moneen kaverikirjaan. Siitä, miten hienoa olisi päästä pelaamaan ulkomailla, hän muistelee.

– Samaan aikaan tajusin, että jalkapallon rinnalla pitää olla jotain muutakin. Pidin koulutusta niin tärkeänä ja suhtauduin siihenkin niin tavoitteellisesti, että elin sen ehdoilla. Kun pääsin johonkin kouluun, halusin panostaa siihen. Yritin yhdistellä useampaa unelmaa rinnakkain ja niiden valintojen myötä olen tässä.

Nykyisin Berg, 32, työskentelee liikunnanopettajana. Siinä ohessa hän toimii KuPSin kapteenina ja keskikentän työmyyränä.

Unelma ulkomaista toteutui lopulta isosiskon kautta. Siinä missä nykyisin maailmalla pelaa jo lukuisia suomalaisnaisia Juventuksen, PSG:n ja Chelsean kaltaisissa jättiseuroissa, reilut kymmenen vuotta sitten tilanne oli vielä toinen.

Nelli Berg palasi AC Reggiana Femminilen riveistä vuonna 2008 KMF:n paitaan.

– Se ikkuna ei ehkä vielä silloin ollut aivan yhtä houkutteleva ja valmis polku. Nyt siihen tarttuisi varmasti ihan jokainen parikymppinen pelaaja. Olen tosi ylpeä siitä, että Nelli uskalsi lähteä kokeilemaan. Kyllähän niitä ensimmäisiä pelaajia pitää olla, jotta joku avaa polut.

Paula Auvinen, Petteri Pennanen ja Neea Berg.
Berg (oik.) on KuPSin kapteeni tällä kaudella.Jukka Eskanen / Yle

Berg itse toimii jonkinlaisena tienraivaajana Suomessa.

Hän on ollut kehittämässä naisten jalkapalloa kotimaassa jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan ja toivoo, että joskus tulevaisuudessa se ei enää vaatisi jatkuvaa tasapainottelua toimeentulon ja intohimon välillä.

– Sitä askelta ei oteta ihan hetkessä, mutta toivon, että nuoremmat siskoni pääsisivät kokemaan sen. Euroopassa mennään aika vauhtia ja toivottavasti kehitys täällä ei olisi ihan niin hidasta kuin edellisten 16 vuoden aikana.

KuPS saavutti jo minimitavoitteensa

Kuopiossa naisten jalkapallo voi tällä hetkellä varsin hyvin. Pitkään jatkuneiden neuvottelujen jälkeen Pallokissat yhdistyi KuPSiin, joka sitoutui kehittämään naisten toimintaa.

Aluksi tarkoituksena oli pelata toisella sarjatasolla, mutta lopulta liigapaikan saanut joukkue on onnistunut pääsarjatasolla hienosti. Lähtökohtana oli säilyttää sarjapaikka, nyt saavutettavissa voi olla jopa mitali.

– Tavoite asetettiin tammikuussa, jolloin joukkue oli rakennettu ykkösdivaria varten. Sitten tapahtui paljon ja nopeasti, mutta emme lähteneet muuttamaan minimitavoitetta, Berg sanoo.

Urheiluarki menee hurjasti eteenpäin, mutta oma arki on samanlaista. Töitä ei ole vähemmän, eikä asuntolaina ole pienempi.

Neea Berg

KuPSin kaltaisen toimijan sitoutuminen naisten toiminnan kehittämiseen luo hyvät edellytykset jatkoa ajatellen. Yhteistyön sujuvuus miellyttää pitkäaikaista pelaajaa.

– Muutosta varmasti myös kaivattiin viime vuoteen, mutta tulikin todella isoja muutoksia. Meidän kannaltamme monta palaa kuitenkin loksahti kohdilleen ja lähdimme rakentamaan puhtaalta pöydältä.

Sitoutuminen molempiin suuntiin hyödyttää sekä seuraa että pelaajia.

– Kaikki voittavat ja pelaajatkin uskaltavat tehdä pidempiä sopimuksia. Eikä tarvitse joka marraskuussa kartoittaa resursseja, kasata joukkuetta tyhjästä ja asettaa taas tavoitetta kaudeksi kerrallaan. Tässä on niin paljon mahdollisuuksia, että kaikkea ei varmasti ole vielä edes ymmärretty hyödyntää. Ensimmäisen kauden anti on huomata, miten hyvin asiat pystytään hoitamaan, Berg toteaa.

16 vuotta "siinä sivussa"

KuPSin alaisuudessa joukkueen taustalla on entistä enemmän päätoimisia työntekijöitä. Samalla naisten toimintaedellytykset ovat paremmalla pohjalla ja urheilijoiden vastuu painottuu selvästi nimenomaan kentälle.

Myös vaatimustaso nousee koko ajan ja pakottaa Bergin kaltaiset pelaajat repimään itsestään irti yhä enemmän. Hän kertoo asettavansa henkilökohtaisen vaatimustasonsa niin korkealle, että vaillinaisille suorituksille ei edes jää sijaa.

KuPS naiset
Naispelaajan arki on ammattilaistunut vuosien saatossa roimasti.Kimmo Porttila/YLE

Pääsarjatason pelaajan status pysyy mielessä myös vapaa-ajan valinnoissa, eikä ylimääräistä lepoaikaa juurikaan jää.

Jos harjoituksista pääsi joskus puolentoista tunnin kuluessa kotiin asti, nyt saattaa mennä kolme tai neljäkin tuntia.

– Urheiluarki menee niin hurjasti eteenpäin, mutta oma arki on samanlaista. Töitä ei ole vähemmän, eikä asuntolaina ole pienempi.

– Ne eivät siis kulje käsi kädessä, joten joudun joka vuosi miettimään, pystynkö taas antamaan kaikkeni myös urheilun puolella.

Opiskelijana ja varsinkin lukioikäisenä siviili- ja jalkapalloelämän yhteensovittaminen oli helpompaa. Silloin Berg pystyi joustamaan tarpeen mukaan ja priorisoimaan ajankäyttöään.

Aikuisiällä tilanne on jo paljon haastavampi. Nykyistä yhdistelmää hän kuvailee kaikkein vaikeimmaksi.

– Joudun tekemään paljon kompromisseja ja nimenomaan jalkapallon kustannuksella. Se on ollut kova pala purtavaksi. Olen sen henkinen, että haluan antaa treeneissä satakymmenen prosenttia. Jos en pysty siihen, se on minulle itselleni vaikea paikka.

– Nyt on menty 16 vuotta pääsarjatasolla ”siinä sivussa”, amatöörinä. Toivottavasti joskus liigassa olisi vähintään puoliammattilaisia ja työntekoa voisi vähentää. Olisi mahdollisuus mennä aamutreeneihin, syödä ja levätä hyvin. Ei tarvitsisi mennä suoraan töistä kahdeksan tunnin jälkeen harjoittelemaan parilla banaanilla.

Lue myös:

KuPS hankki maajoukkuejalkapalloilija Katarina Naumasen

Uefa murtaa viimein lasikattonsa – Stephanie Frappart tekee erotuomarihistoriaa jalkapallon Super Cupissa

Kokenut maalivahti Paula Myllyoja siirtyy Italian pääsarjaan – Åland Unitedille historian ensimmäinen pelaajakauppa: "Symbolinen summa"

Lisää suomalaisnaisia Italian jalkapalloliigaan – maajoukkuepuolustaja Anna Auvinen siirtyy Interiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat