Keihäänheiton Suomen mestari jätettiin tylysti rannalle maajoukkueesta – Heli Rantanen raivona: "Tämä on törkeää ja oikeusmurha"

SM-finaalissa kuudenneksi heittänyt Jenni Kangas edustaa Suomea ensi viikolla Superliigassa.

Heidi Nokelainen voitti SM-kultaa lauantaina. Kuva: Minna Raitavuo / Lehtikuva

LAPPEENRANTA. Suomen mestari ja kauden kotimaisen kärkituloksen haltija Heidi Nokelainen ei edusta Suomea ensi viikolla Euroopan joukkuemestaruuskilpailuiden Superliigassa.

Heidi Nokelainen on pitänyt kauden kotimaista kärkitulosta hallussaan kauden alussa heitetystä Kultainen keihäs -kilpailusta saakka.

Lauantaina Lappeenrannassa Nokelainen heitti Suomen mestariksi tuloksella 58,70. Nokelaista ei kuitenkaan valittu Superliigaan, jonka joukkue päätettiin jo ennen Kalevan Kisoja.

– Tämä on törkeää ja oikeusmurha. Monessa lajissa pelisäännöt on sovittu etukäteen tai on sovittu, että kotimainen kärkiurheilija edustaa Suomea. Nyt on joku muu kisa ollut valinnan perusteena, mutta me emme tiedä mikä kisa, kommentoi Heli Rantanen, joka valmentaa Nokelaista yhdessä Leo Pusan kanssa.

Vuoden 1996 olympiavoittaja Heli Rantanen (vas.) valmentaa Heidi Nokelaista. Kuva: Tapio Nevalainen/SUL

Rantanen ihmettelee etenkin sitä, miksi valintaa ei tehdä Kalevan kisojen jälkeen.

– Oikeusmurha tämä on senkin takia, että Superliiga on urheilijalle itselleen tärkeä kisa. Kun kyseessä on urheilija, jolla ei ole taustalla paljon isoja kisoja, juuri tämä olisi ollut tärkeä myös ensi vuoden Tokion olympialaisia ja rankingpisteiden hankintaa ajatellen, Rantanen lisää.

Suomea edustaa ensi viikolla Superliigassa Jenni Kangas, joka heitti Kalevan Kisoissa Lappeenrannan illassa lauantaina tuloksen 50,89. Kangas oli keihäsfinaalissa kuudes.

Jenni Kangas oli Heidi Nokelaista parempi viime viikon Joensuun GP-kisassa. Kuva: Minna Raitavuo / Lehtikuva

Nokelaiselle ja Rantaselle ei ollut etukäteen selvää, millä perusteella valinta tehtiin.

– Joukkue piti ilmoittaa ennen Kalevan kisoja, mikä oli erittäin huono juttu. Katsoimme senhetkistä tilannetta, mitkä ovat urheiljoiden keskinäiset kisat ja tulokset, valinta tehtiin niiden perusteella silloin Jenni Kankaan eduksi, SUL:n keihään lajivalmentaja Petteri Piironen sanoo.

– Harmittaa, että nimeämiset piti tehdä ennen Lappeenrantaa. Tosi kurja juttu. Sama oli kuitenkin edessä monessa lajissa. Kävimme paljon keskusteluja ja silloin tilanne oli Jennin eduksi. Vaikea paikka, kun oli pakotettu näillä perusteilla tehtäväksi.

Heli Rantanen ei Piirosen vastausta purematta niele.

– Esimerkiksi pituushypyssä oli selvää, että kauden kotimaisen kärkituloksen haltija valitaan Superliigaan. Ihmettelen, miksi keihäänheitossa on tällainen keskinäinen vertailu. Haluaisin myös tietää, miksi näistä ei ole kerrottu etukäteen, Rantanen sanoo.

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola oli samoilla linjoilla Piiroisen kanssa ja sanoi, että valinnat tehtiin senhetkisen tilanteen perusteella. Valinnoista oli Niemi-Nikkolan mukaan ilmoitettava elokuun ensimmäiseen päivään mennessä.

– Lajeittain ei varmaan ollut ihan samanlaisia kriteerejä, mutta lajivalmentajan esityksestä me valinnat teimme. Niitä puitiin kaksi pitkää iltapäivää. Valinnat on huolella tehty, Niemi-Nikkola sanoi Yle urheilulle.

Lue myös: