Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

F1-alkukauden topit ja flopit: Verstappenin nousu kärkikastiin on paikannut Ferrarin kauhistuttavaa sukellusta – "Hän on Red Bullilla kuningas"

Formula 1 -kausi jäi Unkarin GP:n jälkeen kuukauden mittaiselle kesätauolle. Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh niputti yhteen alkukauden pahimmat flopit ja iloisimmat yllätykset.

Formula 1
Max Verstappen
Max Verstappen on noussut siihen haastajan asemaan, jota on odotettu tällä kaudella Sebastian Vetteliltä.Mark Thompson/Getty Images

F1-kausi on ylittänyt puolivälinsä. Viikonloppuisen Unkarin GP-kilpailun jälkeen sarjassa on kuukauden tauko, jonka jälkeen ajetaan vielä yhdeksän kisaa.

Suurin floppi tällä kaudella on eittämättä ollut Ferrari ja etenkin Sebastian Vettelin suoritukset.

Viime kaudella Vettel sijoittui MM-sarjassa toiseksi. Hän jäi lopulta 88 pistettä mestaruuden voittaneesta Lewis Hamiltonista.

Tästä kaudesta odotettiin uutta Vettel vastaan Hamilton -taistelua, ja testit antoivat odottaa, että Ferrari pystyisi haastamaan Mercedestä tosissaan.

12 osakilpailun jälkeen Vettel on MM-sarjassa vasta neljäntenä 156 pisteellään. Ferrari puolestaan joutuu taistelemaan valmistajien sarjassa kakkospaikasta vielä tosissaan Red Bullin kanssa, joka kyttää jo 44 pisteen päässä.

Kisoissa Ferrarilta on lisäksi nähty ihmeellisiä möhlimisiä.

– Laskin itse ennen kauden alkua aika paljon sen varaan, että Sebastian Vettelistä tulee kova vastus kärjessä. Koko Ferrarin toiminta on ollut aikamoinen floppi. Ferrarin notkahtaminen on kauden suurin yllätys, Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh sanoo.

Verstappen huikeassa vedossa

Red Bullin vasta 21-vuotias kuljettaja Max Verstappen on ollut yksi kauden iloisimpia yllätyksiä. Nuorukainen on ajanut koko kauden tasaisesti.

Heikoin sijoitus tähän mennessä on viides sija. Palkintokorokkeelle Verstappen on kivunnut viidesti, joista kahdesti korkeimmalle paikalle.

Max Verstappen
Max Verstappen on upeilla kisoilla vain seitsemän pisteen päähän Valtteri Bottaksesta. Verstappen on siten ilmoittautunut mukaan kisaan vähintään MM-sarjan kakkospaikasta.Lars Baron/Getty Images

Kuin varkain Verstappen on noussut MM-sarjassa jo kolmanneksi, vain seitsemän pisteen päähän huikeat ensimmäiset kisat ajaneesta Valtteri Bottaksesta.

Vielä kertaakaan Verstappen ei ole sijoittunut kolmen parhaan joukkoon formuloiden MM-pisteissä. Tällä kaudella hän voi hyvin nousta ainakin toiseksi.

– Nyt näyttää siltä, että Max Verstappenilla ei ole mitään syytä vilkuilla mihinkään muuhun talliin kuin jäädä vain Red Bullille. Siellä hän pystyy rakentamaan uraansa. Hän on Red Bullilla kuningas ja on sitä pitkään. Hän on ollut yksi tämän kauden piristävistä asioista, Mildh perustelee.

Red Bull -tallin hienot otteet ylipäätään ovat tuoneet hyvää väriä F1-sarjaan tällä kaudella.

– Red Bullin kehitys on todella järjestelmällistä. Talli vain paranee, paranee ja paranee koko ajan.

Tasoittunut sarja

Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Unkari 2019
Vaikka Lewis Hamilton (valkoisessa ajoasussa) johtaa MM-sarjaa ylivoimaisesti edelleen, ovat Red Bull ja Ferrari pystyneet lyömään kiilaa Mercedeksen huikeaa menestysputkeen ensimmäisten kisojen jälkeen.Mark Thompson/Getty Images

Pitkään kauden alussa näytti siltä, ettei Mercedekselle löydy pysäyttäjää F1-sarjasta. Hopeanuolet ottivat kaksoisvoiton kauden viidestä ensimmäisestä osakilpailusta.

Nyt viidessä GP-kilpailussa on nähty vähintään toisella korkeimmista palkintokorokkeista joku muu kuin Mercedeksen kuljettaja. 11:nnessä osakilpailussa Saksassa Mercedekset jätettiin tyystin ulos palkintosijoilta.

Muutos on tapahtunut nimenomaan siinä, että muut autot ovat saaneet autojen kehityksellä kärkitallia pienin askelin kiinni.

– Kauden kilpailua, mestaruustaistoa ja kokonaiskuvaa ajatellen on hyvä, että pakka pikkuisen sekoittuu ja ero Mersuun pienenee. Mercedes on silti edelleen ylivoimainen tiimi kokonaiskuvassa.

Kimiltä upeita onnistumisia

Yksi F1-kauden valopilkuista on ollut Alfa Romeolle siirtynyt Kimi Räikkönen. Konkarikuljettaja on ajanut koko kauden ajan tasaisesti. 12 kilpailun jälkeen Räikkönen on MM-sarjassa peräti kahdeksantena.

– Se on aika hyvä suoritus olosuhteisiin nähden, ja koko ajan mennään eteenpäin. Käyrä on odotetun nouseva koko ajan. Kimi pystyy tekemään varmoja ratkaisuja. Hän on yksi parhaista kuskeista, kun puhutaan kisan läpiviennistä varmasti.

Kimi Räikkönen
Kimi Räikkönen on ollut tervetullut piristysruiske Alfa Romeolle. Lars Baron/Getty Images

Hieman vaikeamman vaiheen jälkeen näyttää siltä, että Alfa Romeo on saanut menopeliinsä lisää vauhtia ja kehitettyä ominaisuuksia haluttuun suuntaan. Räikkösellä on ollut tässä kehitystyössä merkittävä osa.

Mildhin mukaan kausi on mennyt Alfa Romeolla juuri niin hyvin kuin on voinut etukäteen odottaa.

– Toki siellä oli pientä miettimistä varikkokäyntien kanssa, mutta se kuuluu kehitystyöhön Alfalla. Auto näyttää toimivan hienosti, ja pikkuhiljaa se alkaa nopeutua. Unkarin rata oli hyvä heille. Nyt odotetaan, että autoon saadaan riittävästi tehoa käyttöön Ferrarin moottorista, jotta auton vauhti alkaisi näkyä myös nopeilla radoilla.

Bottakselta odotetaan parempaa

Valtteri Bottas pysyi aivan kauden alun ajan hyvin tallikaverinsa Lewis Hamiltonin kyydissä ja haastoi häntä tosissaan MM-sarjan voitosta. Nyt suomalaisen kurssi on kuitenkin ollut pahassa laskussa.

Bottaksella on Hamiltoniin matkaa peräti 62 pistettä. Hän ei enää aja vain tallikaveriaan vastaan ja jatkosopimuksen puolesta, vaan taistelee nyt jopa kakkospaikastaan, joka näytti alkukaudesta vielä hyvin turvatulta.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottaksen on alettava suorittaa tulevissa GP-kilpailuissa yhtä tasaisesti kuin hän ajoi aivan kauden alussa.Mark Thompson/Getty Images

Kesätauolla Bottaksen on löydettävä sama varmuus kuin kauden alussa.

– Odotan, että Valtteri pääsee kiinni tilanteeseen ja hän pystyy haastamaan vielä paremmin. Hänen pitää tehdä kesätauon jälkeen seuraavissa kisoissa merkittävä harppaus, että asiat ovat kunnossa. Osaamista ja kapasiteettia löytyy, mutta palaset pitää saada kohdalleen, Mildh sanoo.

Toisaalta Mildh odottaa myös innolla sitä, millaisia yllätyksiä Verstappen vielä sarjassa kehittelee.

– Odotan, että hän pystyy ajamaan lähempänä Mersuja ja olemaan mukana kärkikolmikkokamppailussa. Hän on sellainen vastustaja, jota Hamilton todella kunnioittaa ja tietää, että nyt on kova kaveri vastassa. Niitä taisteluja odotan tulevaksi vielä loppukauden aikana.

Lue myös:

Pahoin pettynyt Valtteri Bottas kertasi katastrofikisaa, jarrutkin temppuilivat: "Ei voinut tehdä mitään"

Hienoa kilvanajoa ja kova suomalaispettymys: Hamilton ajoi mestarillisesti voittoon Unkarissa, Bottaksen kisa meni pilalle jo ensimmäisellä kierroksella

Mercedes valitsee toisen kilpailukuljettajansa Bottaksen ja testikuljettaja Oconin välillä – päätöksiä luvassa kesän jälkeen

Tässäkö karkasi Bottaksen MM-haave lopullisesti? – Mercedes-kuski harmitteli CMorella katkeraa ulosajoaan: "Heitin sen itse hukkaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat