Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu

Alavireinen Bottas jäi karulla tavalla Hamiltonin varjoon jo Unkarin GP:n lähdössä – asiantuntija näpäytti suomalaista: "Hän joutui heittopussin rooliin"

Yle Urheilun F1-asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan Valtteri Bottas jäi Unkarin GP:n lähdössä statistin rooliin.

Formula 1
Hamilton Bottas
Tähän kuvaan tiivistyy F1-sarjan MM-taistelu: Lewis Hamilton on karkaamassa tavoittamattomiin Valtteri Bottakselta.Getty Images

Mercedeksen Valtteri Bottas haluaa unohtaa sunnuntaina ajetun Unkarin GP:n ensimmäisen mutkan nopeasti. Lukkojarrutus antoi takaa tuleville mahdollisuuden hyökätä, ja suomalaisen ohittivat hetkessä niin Lewis Hamilton kuin molemmat Ferraritkin.

Kaiken kukkuraksi etusiipi vaurioitui, kun Bottas osui sekä Hamiltoniin että Charles Leclerciin. Kisa oli pilalla ennen kuin se ehti edes kunnolla alkaa.

Yle Urheilun asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan Bottas joutui lähtökiihdytyksessä heittopussin rooliin.

– Hän joutui todella itsevarmoilla linjoilla ja tekemisellä varustettujen kuskien ympärille, eikä jotenkin päässyt sinuiksi tilanteeseen. Koko balanssi kilpailuun rikkoontui ja suunnitelmat menivät uusiksi. Valtteri joutui tilanteen uhriksi ja se vaikutti hänen suoritukseensa aika pahasti, Mildh arvioi.

Bottas nousi joukon hänniltä lopulta kahdeksanneksi ja MM-pisteille. Autosta nousi kuitenkin kisan jälkeen pahasti pettynyt mies. Viikko sitten Hockenheimissa hyvä kilpailu mureni ajovirheeseen ja nyt osumaa tuli heti ensimmäisellä kierroksella.

– Mielestäni lopullinen terä puuttui. Koko homma meni siinä lähdössä, Mildh sanoo.

Red Bullin Max Verstappen on MM-sarjassa enää seitsemän pisteen päässä Bottaksesta. Hamilton on karannut sarjan kärjessä jo 62 pisteen päähän.

– Valtteri saa nyt uuden vastuksen, Verstappen tulee jatkossa toiseksi päävastustajaksi. Haastetta ja mietittävää riittää kesälomalle.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottaksen kaksi edellistä kisaa ovat päättyneet pettymyksiin.Getty Images

"En lähtisi kuljettajia vaihtamaan"

MM-taistelun suhteen Bottas alkaa olla tekemättömässä paikassa, vaikka kautta on jäljellä vielä yhdeksän osakilpailua. Mercedes ei ole enää autona niin ylivoimainen kuin alkukaudella, vaan Red Bull on hieman yllättäen noussut tosissaan haastamaan Mercedestä kilpailuissa.

– Valtterin puolesta ei mennä enää niin kovassa Mersun myötätuulessa kuin alkukaudella. Näyttää siltä, että Red Bullilla on kaikkein jyrkin kehityskäyrä, heidät on otettava vakavasti.

Mercedeksen ja Bottaksen sopimuskuviot ovat jälleen yksi formulavarikon kuumimmista puheenaiheista. Kahden edelliskisan epäonnistumiset vahvistavat väistämättä huhuja, joiden mukaan Mercedes korvaisi Bottaksen ensi kaudella nuorella Esteban Oconilla.

Mildhin mielestä Mercedeksen kannattaisi sorvata Bottakselle jatkosopimus ensi kaudelle. Kisakuskin vaihtaminen olisi riski kovassa kilpailutilanteessa, kun kaudella 2021 voimaan tulevat uudet sääntömuutokset siintävät jo horisontissa.

– Kaikkea pitäisi rakentaa ja tiimin pitäisi olla pitkässä juoksussa yhtenäinen. Ihan helposti en lähtisi kilpakuljettajia vaihtamaan. Ocon on nuori ja nälkäinen kuski, joka tekee paljon töitä kulisseissa, mutta en koe, että vaihtaminen olisi järkevää, Mildh toteaa.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton juhli faniensa kanssa voittoa Hungaroringillä.Getty Images

Saumatonta yhteispeliä

Mildh kuvaa Hamiltonin suoritusta Unkarin kisassa mestarilliseksi. Siinä missä Bottas jäi avausmutkassa katselemaan, Hamilton otti kakkospaikan lähdössä haltuunsa tyylillä, joka vakuutti Mildhin.

– Aivan loistava suoritus kaiken kaikkiaan. Oleellisinta oli, että Hamilton oli heti ensimmäisessä kaarteessa hyvin päättäväinen, omalla tavallaan sopivan röyhkeä kaikkia kohtaan, mutta siististi.

Myös Hamiltonin ja Mercedeksen yhteispeli sujui saumattomasti. Hamilton sai alleen tuoreet renkaat vain 20 kierrosta ennen maalia ja jäi peräti 20 sekunnin päähän Verstappenista. Vaikka kuskin itsensäkin usko oli välillä koetuksella, kisan ratkaissut ohitus nähtiin lopulta kolme kierrosta ennen ruutulippua.

– Mercedes luotti tallina siihen, että kun Hamiltonille annetaan tehtävä, hän tekee sen. Hamilton epäili, kannattiko renkaanvaihtoa tehdä, mutta sehän oli tallilta superhieno päätös ja huippusuoritus Hamiltonilta.

Hamiltonin rajatonta itseluottamusta tuskin voi enää lisätä, mutta voitto oli Mildhin mukaan britille tavallistakin makeampi.

– Ottamalla otettu voitto on isompi kuin sellainen, että ajetaan vain kärjessä. Tämä voitto lisäsi Hamiltonin henkistä voimavaraa ja talli antoi loistavan tuen, Mildh päättää.

Lue myös:

Pahoin pettynyt Valtteri Bottas kertasi katastrofikisaa, jarrutkin temppuilivat: "Ei voinut tehdä mitään"

Hienoa kilvanajoa ja kova suomalaispettymys: Hamilton ajoi mestarillisesti voittoon Unkarissa, Bottaksen kisa meni pilalle jo ensimmäisellä kierroksella

Hamilton ohitti Verstappenin ja karkasi voittoon, Bottas pelasti itsensä pisteille katastrofikisassa – näin eteni Unkarin GP

Mercedes valitsee toisen kilpailukuljettajansa Bottaksen ja testikuljettaja Oconin välillä – päätöksiä luvassa kesän jälkeen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat