Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Rytmisen MM, 4-ottelun B-ryhmän finaali
  • Painin MM, vapaapaini
  • Painin MM, naisten paini
  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmän finaali
  • Rytmisen MM, 4-ottelun B-ryhmä
  • Painin MM: Naisten paini

Kommentti: Lassi Etelätalo antoi kuoliniskun Tero Pitkämäen MM-haaveille – sivuuttaminen kisavalinnasta olisi häpeällistä

Lassi Etelätalon SM-kullan on riitettävä edustuspaikkaan Dohan MM-kisossa. Mikäli näin ei käy, Kalevan kisat kokevat instituutiona merkittävän arvovaltatappion, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Atte Husu.

yleisurheilu
Lassi Etelätalo
Lassi Etelätalo paiskasi keihästä Kalevan kisoissa 84,11 metriä. Kaari oli Etelätalon pisin viiteen vuoteen. Vesa Pöppönen/AOP

Kun SM-kisajärjestäjät ovat vuosien varrella pohtineet kunkin Kalevan kisojen lajiohjelmaa, yhden lajin asema on kiveenhakattu. Viime vuodet eivät tunne kertaa, jolloin miesten keihäänheittoa ei olisi sijoitettu päätöspäivälle tapahtuman kruunaavaksi lajiksi.

Laji on vuosien varrella vastannut kisajärjestäjien huutoon vähintäänkin kiitettävällä tavalla, eivätkä vuoden 2019 kisat Lappeenrannassa olleet poikkeus. SM-kulta ratkesi viimeisellä heitolla, kun Lassi Etelätalo heitti mestariksi tuloksella 84,11. Se ylittää myös Dohan MM-kilpailujen tulosrajan, 83 metriä. Etelätalosta tuli näin ollen toinen urheilija, joka rikkoi MM-rajan tämänvuotisissa Kalevan kisoissa – Maria Huntington teki tempun vuorokautta aiemmin seitsenottelussa.

Etelätaloa ja Huntingtonia yhdistää SM-kullan ja MM-rajan lisäksi se, että molemmat ovat kerran edustaneet Suomea aikuisten arvokisoissa. Huntingtonin tapauksessa edustustehtävien vähäisyys on luontevaa, koska ikää on taulussa vasta 22 vuotta, mutta huhtikuussa 31 vuotta täyttänyt Etelätalo on todennäköisyyksien valossa jo uransa ehtoopuolella. Jokainen arvokisapaikka on Etelätalolle kotiin päin.

Kun Huntington ylitti lauantaina maalilinjan seitsenottelun päätöslajissa 800 metrillä, peli MM-valinnan osalta oli selvä. Sitä se oli myös sunnuntaina Kalevan kisojen jälkeen, kun Yle Urheilu haastatteli Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtajaa Kari Niemi-Nikkolaa.

Sen sijaan Etelätalon tapauksessa valmennusjohtaja pysyi järkkymättömänä: SUL:n toimistosta ei osteta lentolippua Dohaan Etelätalolle tai muille keihäsmiehille ennen liiton aiemmin nimeämää deadlinea. Se on vasta 2. syyskuuta, jolloin sunnuntaina hopealle heittänyt Antti Ruuskanen, 35, ja kylkivamman takia kisatauolle jäänyt Oliver Helander, 22, saavat seuraa MM-koneeseen.

Painotettakoon tässä vaiheessa, että Huntingtonin ja Etelätalon tapauksissa merkittävä ero on lajin sisäisessä kilpailussa. Seitsenottelussa Huntington voi saada MM-seurakseen vielä Miia Sillmanin, mutta lajina ottelijoilla on vielä valovuosi matkaa keihään kaltaiseen valintatilanteeseen, jossa vaadittavan tulosrajan tehneitä on neljä – siis ennen kuin Tero Pitkämäki on edes avannut kauttaan.

Tero Pitkämäki
Seitsemänkertaisen arvokisamitalistin Tero Pitkämäen kauden avausta odotetaan vielä. Tomi Hänninen

36-vuotias Pitkämäki onkin avaintekijä tämänhetkisessä keihäsyhtälössä, jota joku voisi kutsua kinkkiseksi. Mikäli Pitkämäki olisi nimittäin ollut Etelätalon asemassa sunnuntaina, olisi SUL tiedottanut maanantaina suurella todennäköisyydellä kuusi MM-valintaa viiden sijaan.

Suomalaisesta yleisurheilusta puhuttaessa Pitkämäen erityiskohtelu on ymmärrettävää. Kun kyse on maailman menestyneimmästä keihäsmaasta, jonka heittäjät ovat saavuttaneet olympia-, MM- ja EM-tasolla kaikkiaan 55 mitalia ja joista Pitkämäki on yksinään tuonut seitsemän, eli eniten mitaleja, harkintatuokio arvokisavalinnoissa on paikallaan.

Mutta silti. Suomen mestarin mahdollinen sivuuttaminen MM-valinnoissa olisi maan keihäshistoriaa peilaten käytännössä ainutlaatuista. Allekirjoittaneen mieleen heräsi Etelätalon voittoheiton jälkeen kysymys, milloin suomalaisessa keihäshistoriassa hallitseva Suomen mestari ei olisi pukeutunut kesän pääkilpailussa sinivalkoiseen edustusasuun.

Nopealla otannalla vastaan tuli yksi tapaus. Kun MM-mitaleista kilpailitiin Roomassa 1987, hallitseva Suomen mestari Tapio Korjus ei ollut mukana. Taustalla oli kuitenkin looginen syy: Korjus teki valintaan vaadittavan tulosrajan vasta Ruotsi-ottelussa, viikko liian myöhään. Etelätalo puolestaan heitti SM-kultaa kansainvälisesti kilpailukykyisellä voittotuloksella 84,11.

Suomalaisen keihäänheiton lähihistoria ei siis tunne tapausta, jossa valintakriteerit täyttävää Suomen mestaria ei olisi valittu kisoihin. Ongelmaksi, jos asian sellaisena haluaa nähdä, muodostuu, että nykytilanteessa Helanderin ja Ruuskasen liput on leimattu MM-kilpailujen ajankohta huomioiden jo hyvin aikaisessa vaiheessa. SUL leimasi Helanderin ja Ruuskasen kisaliput jo 1. heinäkuuta, eli yli kolme kuukautta ennen MM-finaalia. Kun tarkastellaan miesten kotimaisen keihäänheiton tasoa, tämänvuotinen toimintamalli arvokisavalinnoissa ei olisi edellisvuosina synnyttänyt erityisiä tarpeita kriittiseen tarkasteluun.

Valmennusjohtaja Niemi-Nikkolalla onkin nyt käsissään positiivinen ongelma: mahdollisia edustajia on enemmän kuin paikkoja. Painotettakoon myös, ettei Pitkämäen paluun odottaminen olisi normaalitilanteessa minkäänlainen ongelma, mutta sellaiseksi se muodostuu, kun vaakalaudalla on Suomen mestarin MM-edustusoikeus.

Isossa kokonaiskuvassa Helanderin kisapassin aikaiselle leimaamiselle oli perusteita: hän on kauden kotimainen tilastokärki (86,93), maailmanlistalla lajissaan korkeimmalla oleva suomalainen yleisurheilija (8:s) ja ollut jokaisessa heittämässään kisassa paras suomalainen. Helander on mittauttanut kaudella kymmenen heittoa, ja vaikka paras laaki jätettäisiin pois laskuista, yhdeksän mitatun heiton keskiarvo on 81,07.

Antti Ruuskanen
Antti Ruuskanen jäi Kalevan kisoissa kakkoseksi tuloksella 82,57 metriä.Vesa Pöppönen / All Over Press

Ruuskasen tapauksessa taas aikainen valinta asettuu erilaiseen valoon. Jos avauskisassa Raaseporissa heitetty paras tulos 85,15 jätetään huomioimatta, Ruuskasen 27 mitatun heiton keskiarvo on vaatimaton 77,87. Asiantuntijoiden mukaan kärkinoteerauksessakin on lisäksi olosuhdelisää, niin loistavissa myötätuulissa Raaseporin kisa käytiin.

Ruuskasessa on silti huomioitava hänen kykynsä venyä kauden tärkeimmällä hetkellä. Vaikka tilastot eivät mairittelisi kolme kertaa arvokisamitaleilla ollutta pielavetistä, metritolkulla tilastoissa edellä olevat tuppaavat jäämään taakse arvokisoissa – tuoreimpana esimerkkinä Berliinin EM-kisojen kuudes sija, vaikka alla oli vain kolme kisaa sitten syksyn 2016.

Etelätalon keskiarvo 35 kilpailussa on Ruuskastakin vaatimattomampi, 76,03, ja jos SM-kultaa tuonutta tulosta 84,11 ei lasketa mukaan, keskiarvo sukeltaa lukemiin 75,79. Tästä huolimatta Etelätalo teki sunnuntaina sen, mihin jokainen Kimpisellä viikonloppuna kilpaillut tähtäsi: hän onnistui toistaiseksi kauden tärkeimmällä hetkellä.

Vaikka Suomen keihäsmenestys on nojannut 15 viime vuoden aikana lähes pelkästään Pitkämäkeen ja Ruuskaseen, Zürichissä 2014 ei ollut kaukana, että Etelätalon nimi olisi lisätty suomalaisten arvokisamitalistien listaan. Tuolloin EM-finaalissa Etelätalon edellä olivat vain edellä mainittu suomalaiskaksikko ja tshekki Vitezslav Vesely. Etelätalo on siis sauman saatuaan osoittanut kykyä onnistua myös kansainvälisissä ympyröissä.

SUL:n kantilta vuoden 2019 tärkeimmissä tapahtumissa ensimmäisenä tulevat luonnollisesti Dohan MM-kisat, ja Kalevan kisojen pitäisi komeilla hyvänä kakkosena. Valmennusjohto viestii kuitenkin nyt Niemi-Nikkolan johdolla, että MM-rajan tehnyt Suomen mestari on mahdollista pudottaa ei vain teoriassa vaan myös käytännössä.

Onkin aiheellista pohtia seuraavaa: olisiko Etelätalon sivuuttaminen MM-valinnoissa arvovaltatappio Kalevan kisoille? Yle Urheilu esitti kysymyksen useille entisille ja nykyisille keihäsvaikuttajille, ja vain yksi vastasi ei.

Huomionarvoista onkin, että myös keihään lajivalmentaja Petteri Piironen katsoi Etelätalon sivuuttamisen lähes mahdottomaksi.

Koetko, että jos Etelätalo ei heitä Dohan MM-kisoissa, se olisi tappio Kalevan kisojen arvovallalle?

– No kyllä joo. Suomen mestaruudella ja hyvällä tuloksella pitää olla iso painoarvo valintoja tehdessä, Piironen vastasi.

Lausunto on suoraselkäinen, kun otetaan huomioon, että samalla se tarkoittaa Piirosen henkilökohtaisen suojatin Toni Kuuselan MM-haaveiden murenemista. Piironen kertoi Yle Urheilun haastattelussa toissa viikolla, että hän toivoo valmennusjohdolta rohkeutta valita kolmas heittäjä heti Kalevan kisojen jälkeen, mikäli voittaja rikkoo MM-rajan, 83 metriä.

– Totta kai toivon, että jos Toni pystyy voittamaan Suomen mestaruuden hyvällä tuloksella, Niemi-Nikkolalla olisi rohkeutta nimetä Toni joukkueeseen. Se antaisi meille mielenrauhan ja vapauden valmistautua MM-kisoihin ihan eri tavalla. Jos valintaa ei tule Kalevan kisojen jälkeen ja Teron kuntoutumista odotetaan, se tarkoittaa, että meidänkin pitää olla koko ajan valmiudessa heittää huippuheitto ja vastata Teron mahdolliselle kauden avaukselle. Silloin meiltä jäisi suunniteltu harjoituspätkä käyttämättä, Piironen sanoi 24. heinäkuuta.

Kuuselan sijaan lajivalmentajan edellä kuvaamassa skenaariossa on kuitenkin nyt Etelätalo. Oli valintatapa tai -päivä mikä tahansa, myös Niemi-Nikkolan papereissa Etelätalo on tällä hetkellä paalupaikalla.

Mikäli SUL kuitenkin pysyy kannassaan ja lyö viimeisen jaossa olevan kisapaikan lukkoon vasta 2. syyskuuta, liitto antaa väärän viestin lippulaivatapahtumansa eli Kalevan kisojen merkityksestä. Suomen mestarin MM-kisavalinnan lykkääminen ei ole hyvää PR:ää, sivuuttaminen olisi puolestaan jo häpeällistä.

Lue lisää:

Petteri Piironen rikkoi hiljaisuuden Kalevan kisoissa – antoi havainnollisen esimerkin suomalaisen valmennuksen ongelmista: "Alakerroksissa"

Yle Urheilu esitti suoran kysymyksen Tero Pitkämäestä – keihäänheiton lajivalmentaja kommentoi kaksoisrooliaan: "Olen vähän hankalassa välikädessä"

Dohan MM-joukkue täydentyi viidellä urheilijalla: ennätyksiä tehtailleet pika-aiturit ja huikeasti Suomen mestaruuteen otellut Huntington mukaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat