Tatli yrittää Savonlinnassa takaisin voittojen tielle elämänsä ensimmäisen tyrmäystappion jälkeen – MM-vyö on yhä tavoite, jota varten uusi ottelu ulkomailla on todennäköinen

Kevyen sarjan nyrkkeilijä Edis Tatli ottelee lauantaina Berman Sanchezia vastaan Savonlinnassa.

nyrkkeily
Edis Tatli, 18.12.2016 Hartwall Areena
Edis Tatli (kuvassa) ei tee kehässä hätäisiä ratkaisuja. Valmentaja Pekka Mäki kehuu suojattiaan siinä, että Tatli noudattaa sovittua taktiikkaa. Tomi Hänninen

Ensi viikolla 32 vuotta täyttävä nyrkkeilijä Edis Tatli elää elokuussa jännittäviä aikoja. Suurin jännitys ei kuitenkaan tunnu kohdistuvan lauantaiseen otteluun nicaragualaista Berman Sanchezia vastaan, vaikka kamppailu on Tatlin uran kannalta todella tärkeä.

Tällä kertaa suurin odotus on iloinen perhetapahtuma: Tatlin perheeseen on syntymässä toinen lapsi, pieni prinsessa. Laskettu aika on 20. elokuuta, vain kymmenen päivää Olavinlinnassa järjestettävän ottelun jälkeen.

– Kyllä lapsen syntymä on vähän mielessä, mutta menen asia kerrallaan. Toivon, että kaikki menee hyvin ja järjestyksessä, eikä lapsi synny ennen ottelua. Siinä on niin lyhyt aika, Tatli juttelee Yle Urheilulle.

Vaikka Tatlilla on edessään paljon tärkeitä tapahtumia, on hän rennoin mielin suuren ottelun alla.

Edis Tatli, Katri Mäkinen, Tanssii Tähtien kanssa
Edis Tatli voitti parinsa Katri Mäkisen kanssa Tanssii tähtien kanssa -ohjelman 11. tuotantokauden.Pasi Murto/AOp

Valmistautuminen on onnistunut hyvin. Toukokuussa Tatli ehti lomailla hieman, mutta kesäkuussa hän alkoi treenata kohti Olavinlinnan iltaa. Reilua viikkoa ennen Sanchezin kohtaamista Tatlin valmentaja Pekka Mäki myhäilee tyytyväisenä. Hänen suojattinsa vire näyttää juuri siltä kuin ison ottelun alla pitääkin.

– Uskon, että näemme entistä timanttisemman Tatlin kehässä Savonlinnassa, Mäki lupailee.

"En lähde nyt tyrmäämään"

Savonlinnassa Tatlin päätavoite on päästä takaisin kiinni voittoihin.

Edellisen kerran Tatli oli kehässä huhtikuun lopussa New Yorkissa. Tuolloin ottelu päättyi viidennessä erässä Teofimo Lopezin tyrmättyä Tatlin. Koskaan aiemmin nyrkkeilyurallaan Tatli ei ole kokenut tyrmäystä. Tappiokin oli vasta ammattilaisuran kolmas.

Edis Tatli, New York 2019
Edis Tatli ei pystynyt jatkamaan Teofimo Lopezin vartalotyrmäyksen jälkeen ottelua New Yorkissa.Al Bello/Getty Images

Tatli vakuuttaa, että henkisesti tyrmäystappio ei tuntunut pahalta. Hankalaa tappion nielemisestä teki se, että häviön jälkeen Tatli on kauempana unelmaansa MM-vyöstä. Lopez eteni Tatli-voiton jälkeen eliminaattoriotteluun, jonka hän voitti. Seuraavaksi Lopez iskee MM-vyöstä.

Suomalaisen on aloitettava koko projektin rakennus uudelleen, ja Savonlinnan ottelu on sillä matkalla ensimmäinen askel. Voitolla Tatli voi saada tarjouksia jälleen kovemmista otteluista, mikä auttaa kohti tavoitetta.

Mikään ylikävely lauantainen vääntö ei silti ole. 35-vuotias Sanchez on poistunut kehästä voittajana 29 kertaa. Voitoista peräti 21 hän on ottanut tyrmäyksellä.

– Hän on kokenut kaveri ja otellut kovia jätkiä vastaan. Lisäksi iskuissa on voimaa. Vastustajana hän on hankala, Tatli kuvailee.

Edis Tatli, New York 2019
Madison Square Gardenilla otteleminen oli Tatlista hieno kokemus. Hän pääsi iskemään paikassa, jossa monet lajin huiput ovat otelleet. Peter Foley/AOP

Vaikka sitkeä Sanchez on vaikeasti luettava vastustaja, aikoo Tatli lähteä otteluun rauhallisella tyylillä.

– En lähde nyt tyrmäämään. Otan aika tarkasti ja rauhallisesti alun. Toivottavasti en innostu ja lähde hänen peliinsä mukaan. Teen vain oman duunini. Kyllä ne paikat alkaa aueta.

Valmentaja Mäen mukaan kaksikon pitää olla tyytyväinen, jos Tatli pystyy ratkaisemaan kahdeksaneräisen ottelun ennen täyttä aikaa.

– Kaikkia salaisuuksia emme paljasta, mutta lähdemme aggressiivisella otteella sinne ja vähän hyökkäävämmän nyrkkeilyn puitteissa. Kahdeksan erää on vähän aikaa. Niistä ei auta hävitä yhtäkään. Jos jotain voin paljastaa, näemme aktiivisen Tatlin.

MM-vyötä jahdataan vielä pari vuotta

Tatli ei halua miettiä tulevaisuuttaan kovin pitkälle tärkeän ottelun alla. Hän kuitenkin myöntää, että MM-vyö on edelleen tavoite, vaikka sen saavuttaminen on nyt kauempana kuin ennen Lopez-ottelua.

Tatli ja Mäki ovat luottavaisia siitä, että mahdollisuus unelman toteuttamiseen tulee vielä.

Nyrkkeilijä itse arvioi, että seuraava mahdollisuus MM-ottelulle siintää ehkä kahden tai kolmen vuoden päässä.

– Sanchezista hieno voitto, sitten pitäisi yksi tai kaksi kovaa voittoa ottaa. Saatamme tehdä sellaisenkin suunnitelman, että tämän matsin jälkeen voin otella Euroopan mestaruudesta. Sitten eliminaattoriottelu ja MM-matsi. Tässä on aika monta erilaista tietä, EM-vyöstään vuosi sitten luopunut Tatli miettii.

Matka Yhdysvaltoihin avasi meille paljon hyviä verkostoja sinne. Tiedämme aika paljon kansainvälisiä huippuoperaattoreita ihan terävimmälle huipulle asti. Jos Ediksellä tahtotilaa ja motivaatiota riittää, hän voi olla aika nopeasti ottelemassa siellä isoista otteluista. 

Pekka Mäki

Mäki kertoo, että vaikka tappio Lopezille oli tuloksellisesti kirvelevä, oli kuuden päivän reissusta New Yorkin kirkkaisiin valoihin myös paljon hyötyä.

– Matka avasi meille paljon hyviä verkostoja sinne. Tiedämme aika paljon kansainvälisiä huippuoperaattoreita ihan terävimmälle huipulle asti. Jos Ediksellä tahtotilaa ja motivaatiota riittää, hän voi olla aika nopeasti ottelemassa siellä isoista otteluista.

Edis Tatli
Edis Tatli ottelee neljättä kertaa Savonlinnassa lauantaina.Matti Matikainen / AOP

Suunnitelma tulevaisuuden varallekin on jo laadittu.

– Jos ja kun Tatli vielä ottelee ulkomailla tai Yhdysvalloissa, aiomme olla siellä koko viimeisen viimeistelykuukauden. Siten pääsemme paremmin siihen fiilikseen ja sopivien harjoitusvastustajien pariin, Mäki valottaa.

Tatli on iskenyt ammattilaisena pian 12 vuotta. Kauanko ammattilaisura vielä jatkuu?

– Olen sitä ajatellut. Kaksi, kolme vuotta jatkan. Mutta eihän sitä ikinä tiedä varmaksi, Tatli naurahtaa.

Lue myös:

Tatlin paluuottelun vastustaja varmistunut – "Sitkeä, eteläamerikkalaisen tyylin nyrkkeilijä"

New Yorkin pettymyksestä yli päässyt Edis Tatli palaa kehään elokuussa: "Ei käy kateeksi sitä, joka vastaan asettuu"

Edis Tatlin ura jatkuu: "Tulen vahvempana takaisin, enkä ole luopunut tavoitteestani voittaa maailmanmestaruus"

"Pehmitin häntä ensin ja sitten viimeistelin homman" – Edis Tatlin tyrmännyt Lopez haluaa seuraavaksi MM-otteluun

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat