Suora

  • Elävä arkisto esittää

Möttölä opastaa, miksi Liettua on Suomea edellä koripallossa – "Tietyllä tavalla on peiliin katsomisen paikka"

Susijengin valmennusjohtoon äskettäin nimetty Hanno Möttölä kertoo, mitä suomalaiselta koripallon huippupelaajalta vielä vaaditaan kansainväliseen läpimurtoon.

Maajoukkuekoripallo
Hanno Möttölä
Hanno Möttölä siirtyi Susijengin valmennusjohtoon.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen valmennustiimiin lisävoimaa tuova Hanno Möttölä on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaiskoripalloilijoista, jolla on kokemusta myös NBA:sta. Intohimoa häneltä ei ainakaan puutu nykytoimestaan.

– Hienossa paikassa pelattiin sunnuntaina. Tupa täynnä ja vastassa huippuryhmä Liettua. Jos nuori tai vanha pelaaja ei tuollaisessa paikassa syty, niin sitten kannattaa varmaan etsiä toinen ammatti.

Suomalainen koripallolegenda pelasi itse maajoukkuetasolla vuosina 1995–2014, joista 15 vuotta kapteenina.

Möttölä, 42, kertoo olevansa ylpeä siitä, kuinka kylmänviileästi Suomen nuoret, kokemattomat pelaajat esiintyivät Klaipedassa, vaikka turpiin tulikin 20 pistettä (80-60).

Sinkoilua ei näkynyt

– Itse kun pelasi 25 vuotta sitten ensi kertaa Kreikkaa vastaan, niin muistan, kuinka sinkoilin vain sinne tänne. Tätä ei nyt näkynyt kentällä. Pojat ovat oikealla tiellä, vaikka matkaa vielä onkin edessä.

Millä osa-alueilla suomalaisen pelaajan pitäisi vielä kehittyä Möttölän mielestä?

– Tuli sunnuntaina havaittua se, että liettualainen pallon käsittelytaito, kuljettaminen sekä syöttäminen ja myös pallon vastaanottaminen, ovat astetta kovemmalla tasolla kuin suomalaisilla. Tämä mahdollistaa sen, että he voivat tehdä jokaisen liikkeen muutaman sadasosan meitä nopeammin.

Mikael Jantunen
19 vuotta huhtikuussa täyttänyt Mikael Jantunen pelaa miesten maajoukkueessa. Tomi Hänninen

Henkilökohtainen harjoittelu on myös koripallossa kaiken perustana. Kokemusta ei voi saada valmentajan mukaan millään muulla kuin vuosien kovalla ja oikealla harjoittelulla.

– Liettualla ei tullut yhtään ok-syöttöä, vaan kaikki suoritukset olivat erinomaisia ja teräviä. Tämä tulos tulee vuosien työllä ja sitä pitää vain harjoitella, muistuttaa Möttölä.

– Totta kai itselläni on iso vastuu, kun olen pääkallopaikalla valmentamassa Mäkelänrinteessä ja HBA Märskyä. Tietyllä tavalla on peiliin katsomisen paikka. Pitää olla vain entistä parempi saavuttaakseen Euroopan huipun.

Serbia-pelin jälkeen Susijengi kahdesti Espoossa

Susijengi kohtaa tänä kesänä vielä MM-kisoihin tähyävän Serbian vieraissa keskiviikkona 7. päivä elokuuta ja sen jälkeen vielä Espoossa Liettuan ja Venäjän (16. ja 18.8.).

– Haluamme, että maajoukkue on yhdessä, vaikkei nyt ole mitään virallisia karsintaotteluita. Aika moni muu maa on jättänyt samassa tilanteessa koko kesän tyhjäksi. Pitää muistaa, että tulevissa "karsintaikkunoissa" on vähän aikaa harjoitella yhdessä.

Ilari Seppälä
Tomi Hänninen

– Niille pelaajille, jotka eivät ole saaneet tähän mennessä isoja minuutteja maajoukkueessa, niin nyt niitä sitten saa. Tämä on meille ihan ensiarvoisen tärkeää.

– Vaikka näissä valmistavissa otteluissa puuttuu se viimeinen jännite ja absoluuttinen puristus, niin ei voi hirveästi moittia, kun vastassa on pelkästään MM-kisoihin lähteviä maita ja pääsee vielä pelaamaan supertähtiä vastaan. Ei meidän nuoret herrat näitä pelejä saa kauden aikana, huomauttaa Möttölä.

Pidemmällä tähtäimellä Suomen koripallomiesten katseet ovat tukevasti ensi vuoden helmikuussa alkavissa EM-karsinnoissa.

Lue lisää:

Koripallolegenda Hanno Möttölä siirtyy Susijengin valmennustehtäviin: "Oikea aika on nyt"

Yle seuraa koripallomaajoukkueiden otteita kanavillaan vuoteen 2021 asti

Liettua näytti koripallo-osaamistaan – Susijengi ajoi pelaajia sisään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat