Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 4. osakilpailu, Iowa

KooKoon valmentajavärväys on jo kaksinkertainen maailmanmestari, mutta SM-liigassa tulokas – kouvolalaisseuran olisi aika nousta kellarikerroksesta pudotuspeleihin

Viime talvena nuorten MM-kultaa voittanut Jussi Ahokas malttoi odottaa oikeaa hetkeä debytoida pääsarjatasolla.

KooKoo (Jääkiekon Miesten Liiga)
Jussi Ahokas
Jussi Ahokas valmensi seurajoukkuetta viimeksi vuonna 2013.Jarno Kuusinen

Tulokasvalmentajat jääkiekon SM-liigassa eivät yleensä ole suurelle yleisölle erityisen tuttuja nimiä.

Usein kokemusta on nuorten SM-liigasta, ehkä jopa pääsarjatasolta jonkun meritoituneemman nimen apulaisena.

KooKoon penkin takana käskyjä jakaa tulevalla kaudella SM-liigan osalta keltanokka, mutta silti monelle jo varsin tuttu mies. Jussi Ahokas on kaksinkertainen maailmanmestari, jonka nimi ja kasvot olivat vuoden alussa lähes joka paikassa.

Silloin Ahokas huipensi pestinsä Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana. Vancouverissa pelatut MM-kisat päättyivät mestaruusjuhliin ja Ahokkaan parivuotinen projekti sai palkintonsa.

38-vuotias on SM-liigassa päävalmentajaksi yhä varsin nuori. Ahokas on tehnyt hyvää tulosta nuorten kanssa, mutta astuu nyt aivan uusiin saappaisiin.

Kouvolassa käsissä on joukkue, joka ei ole vielä koskaan pelannut ensimmäistäkään SM-liigan pudotuspeliottelua.

– On tämä armeliaampaa kuin hektinen maajoukkue-elämä. Silloin pitää saada turnauksessa paras irti hetkessä. Nyt pääsee ihan oikeasti tekemään hommia, Ahokas sanoo.

– Kiireettömyys on iso etu.

Ahokas teki KooKoon kanssa 1+1-vuotisen sopimuksen. Se ei vielä tarkoita kovinkaan pitkäjänteistä projektia, mutta tekemällä oranssimustista voittavan joukkueen Ahokas ottaisi itsekin samalla seuraavan, merkittävän harppauksen valmennusurallaan.

Pitkä putki junioreissa

KooKoo nousi SM-liigaan kaudeksi 2015-2016 ja on siitä lähtien hakenut paikkaansa.

Viimeisinä Mestis-kausinaan joukkue tottui menestykseen. Aika toisella sarjatasolla päättyi kolmen vuoden finaaliputkeen, jonka aikana KooKoo voitti mestaruuden kertaalleen.

Samaan aikaan Ahokas valmensi viimeistä kauttaan Pikkuleijonia. Suomen alle 18-vuotiaat olivat edenneet jo edellisenä keväänä MM-kisojen loppuotteluun, josta käteen jäi hopeamitali. Toisella yrittämällä tuloksena oli maailmanmestaruus.

Turha hyppiä ja kiirehtiä. Halusin tehdä sen, mihin olin ryhtynytkin, ja katsoa sitten sen jälkeen uudelleen.

Jussi Ahokas

Seuraavana talvena hän nousi Suomen alle 20-vuotiaiden peräsimeen historiallisesti kesken MM-turnauksen, kun Jukka Rautakorpi joutui väistymään. Kahden ja puolen MM-turnauksen urakka päättyi kultajuhliin tammikuussa 2019.

Kesken maajoukkuetöidensä Ahokasta kosiskeltiin jo SM-liigaankin. Siihen hän ei kuitenkaan kokenut voivansa vielä ryhtyä.

– En silloin halunnut tarttua niihin mahdollisuuksiin, koska juniorimaajoukkueissa oli niin mielenkiintoisia projekteja, hän sanoo.

– Jos olen lupautunut projektiin, niin kyllä sana on pidettävä. Turha hyppiä ja kiirehtiä. Halusin tehdä sen, mihin olin ryhtynytkin, ja katsoa sitten sen jälkeen uudelleen.

Jussi Ahokas
Ahokas voitti maailmanmestaruuden niin alle 18- kuin alle 20-vuotiaissakin.Christian J. Stewart

Ahokkaan edellisestä seurapestistä on vierähtänyt kuusi vuotta. Silloin hän toimi Espoo Bluesin A-nuorten päävalmentajana neljän vuoden ajan. Bluesin organisaatiossa hän oli aiemmin työskennellyt B-nuorissa.

Miesten joukkuetta hän johtaa nyt ensimmäistä kertaa. Takana on silti jo puolentoista vuosikymmenen kokemus ammattivalmentajana.

– Tämä on ehkä ollut erilainen reitti, mutta minusta hyvä reitti siinä mielessä, että olen saanut tehdä paljon ja oma tietotaito on kasvanut sen mukaisesti. Olen saanut rauhassa hahmottaa sen, millaista peliä haluan itse tehdä ja miten haluan toimia.

Perhe jäi Espooseen

Ahokkaan nimi yhdistettiin KooKoon valmentajan pestiin jo viime syksynä, vaikka sopimus julkistettiinkin virallisesti vasta maaliskuussa.

Ennen ajatusten siirtämistä Kouvolaan viimeisteltävänä olivat työt nuorissa Leijonissa. Kotiin MM-pokaalin kanssa palannutta kultamitalistia odotti Suomessa toinenkin poika, sillä perheen kolmas lapsi syntyi kesken MM-kisojen.

Vauva-arjelle jäi aikaa muutama kuukausi ennen KooKoo-kiireiden alkamista.

– Onneksi oli kesäloma. Kerkesi olla edes hetken kunnolla mukana, valmentaja toteaa.

Muu perhe jäi asumaan Espooseen.

– Perheessä tällainen on aina vähän erilainen tilanne. Vanhemmat tytöt kuitenkin auttavat vauvan hoidossa, joten hyvin se on lähtenyt käyntiin.

– Onneksi Kouvolan ja Espoon väli ei ole paha ajettava. Maajoukkueessa sain ajella paljon ympäri Suomea, nyt riittää yksi tie.

Kesää väritti myös maistiainen NHL:n maailmasta. Liigapelaajien lomien aikaan Ahokas kävi NHL:n varaustilaisuudessa ja antoi tietotaitonsa Chicago Blackhawksin käyttöön konsultin ja kykyjenetsijän roolissa.

"Tämä ei ole pelkästään minusta kiinni"

KooKoo oli viime kaudella runkosarjan kolmastoista. Pisteitä kertyi enemmän kuin vuotta aiemmin, mutta pudotuspeliviiva karkasi silti jälleen liian kauas.

Heti nimityksensä yhteydessä Ahokas alkoi puhua kulttuurista, joka Kouvolaan pitäisi rakentaa tasaisen voittamisen mahdollistamiseksi. Pitkäjänteinen työ ja päivittäinen puurtaminen on todennäköisesti merkittävin muutos maajoukkuearkeen nähden, ja sen tärkeyttä valmentaja korostaa edelleen.

– Nyt on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa toimintatapoihin. Jokaisen yksilön on sitouduttava asetettaviin mittareihin, joista voittava toiminta koostuu, Ahokas sanoo.

– Harjoittelussa on vaatimustasot ja yleisesti ottaen kanssakäymisen ja toiminnan on tuettava voittamista. Miten reagoidaan heikompiin hetkiin, joita pitkässä sarjassa varmasti tulee? Entä miten reagoidaan sitten, kun menee vähän paremmin? Näihin pitää sitoutua kaikkien, johtoryhmästä pelaajaan. Tämä ei ole pelkästään minusta kiinni.

Jussi Ahokas
Nopeatempoinen turnausrupeama vaihtuu pitkäjänteiseen päivittäiseen työhön.Christian J. Stewart

Ahokas oli rakentamassa KooKoon uutta joukkuetta yhdessä urheilutoimenjohtaja Jarno Kultasen kanssa. KooKoo pystyi hankkimaan muun muassa TPS:n maalilla onnistuneen Henrik Haukelandin, Sport-puolustaja Oskari Mannisen, JYPissä hyökänneen Markus Jokisen sekä kourallisen ulkomaalaispelaajia.

– Olen katsellut itsekin paljon videoita ja yrittänyt hyödyntää verkostojani pelaajatarjonnan suuntaan. Halusin henkisesti vahvoja ja ennen kaikkea hyviä, positiivisia ihmisiä, Ahokas toteaa.

Tulevan kauden joukkueessa on myös monta nuorempaa pelaajaa, joille Ahokkaan kaltainen kokenut juniorivalmentaja voi olla erityisen arvokas apu. Esimerkiksi hyökkääjä Joonas Oden 19, säväytti jo viime kaudella noustessaan A-nuorista liigajoukkueeseen tehokkain tuloksin.

KooKoo ei ole vielä kertaakaan rikkonut SM-liigassa 20 voiton rajaa. Sen toistaiseksi menestyksekkäin kausi oli ensimmäinen pääsarjassa, 2015-2016, jolloin se oli ensimmäinen pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt joukkue.

Ensisijaisesti päämääränä on, että ensi keväänä KooKoon ympärillä puhuttaisiin taloutta tasapainottavien pelaajamyyntien uhan sijasta pudotuspelidebyytin huumasta. Perusasioiden on oltava vakaalla pohjalla, jotta seura pääsisi vihdoin eroon pelkän nousijan leimasta.

– Kulttuuria ja urheilullisuutta on vielä vietävä eteenpäin ja peliin on tietenkin saatava lisää nyansseja. Tällä hetkellä Kouvolassa on kuitenkin hyvä aika ottaa seuraava askel. Neljässä vuodessa ei ole oltu kertaakaan pudotuspeleissä ja minusta se on nyt selvästi seuraava harppaus tälle organisaatiolle.

Lue myös:

KooKoo hankki kanadalaisvahvistuksen – "Nuori ja nälkäinen keskushyökkääjä"

KooKoolta positiivinen tulos – liikevaihto ylitti 5 miljoonan euron rajan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat