Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Aitajuoksun olympiavoittaja lopettaa uransa – paha vammakierre estää australialaislegendaa puolustamasta maailmanmestaruutta Dohassa

100 metrin aitajuoksun hallitseva maailmanmestari Sally Pearson lopettaa menestyksekkään uransa ennen yleisurheilun MM-kisoja.

yleisurheilu
Sally Pearson
Sally Pearson ei puolusta maailmanmestaruuttaan tänä syksynä Dohassa.Getty Images

Australialainen pika-aituri Sally Pearson lopettaa kilpauransa ennen syyskuussa Dohassa järjestettäviä yleisurheilun MM-kisoja. Kahden vuoden takainen maailmanmestari ei ole puolustamassa titteliään 100 metrin aitajuoksussa.

32-vuotias Pearson kertoo, että hän on ollut jo pitkään pahassa loukkaantumiskierteessä. Perfektioniksi itseään kuvaileva juoksija sanoo lopettamispäätöksen syntyneen, kun hän tajusi, ettei pysty täyttämään omia odotuksiaan.

– Kroppani on päättänyt, että nyt on aika päästää irti. Jätän yleisurheilun taakseni onnellisena, rakastan yhä harjoittelua ja kilpailua, Pearson kertoo Instagramissa julkaisemassaan videossa (siirryt toiseen palveluun).

Ensimmäisissä olympialaisissaan Pekingissä 2008 Pearson jäi täpärästi toiseksi, kun Dawn Harper vei voiton. Pearsonin uran kohokohta oli olympiavoitto Lontoossa 2012. Hän voitti kultaa olympiaennätysajalla 12,35 sateesta huolimatta jättäen Harperin hopealle kahden sadasosan erolla.

– Tänä vuonna minulla on ollut kuusi vammaa, joista kukaan ei tiedä mitään. Olisi pitänyt harjoitella vielä vuosi olympialaisia varten ja yrittää voittaa Tokiossa kultaa. En usko, että paikat kestäisivät sitä, Pearson sanoi australialaiselle Seven Networkille.

Sally Pearson
Sally Pearson (rata 7) voitti olympiakultaa vuonna 2012 kahden sadasosan erolla Dawn Harperiin (rata 4).Getty Images

Pearson juoksi tämän kauden parhaan aikansa 12,70 toukokuussa Osakassa. Se on kaksi sadasosaa nopeampi kuin Annimari Kortteen kaksi viikkoa sitten juoksema Suomen ennätys.

Pearsonin ennätys on huima, 12,28. Sillä ajalla hän voitti MM-kultaa vuoden 2011 MM-finaalissa Daegussa Etelä-Koreassa.

Pearsonin epäonni loukkaantumisten kanssa ei suinkaan alkanut vasta viimeisen vuoden aikana, vaan hän on kärsinyt vakavista vammoista useana vuonna.

Kesällä 2015 Pearson rikkoi kätensä luita kaaduttuaan pahasti Rooman Timanttiliigassa, eikä voinut osallistua saman vuoden MM-kisoihin. Aituri pelkäsi, että ranne joudutaan jopa amputoimaan, sillä hänen "luunsa räjähtivät" kaatumisen yhteydessä. Rion olympialaiset jäivät seuraavana vuonna puolustavalta mestarilta väliin takareisivaivan takia.

Pearson palasi radoille ennen vuoden 2017 MM-kisoja Lontoossa, ja juoksi siellä yllätysvoittoon.

Pearson kertoi tiistaina Sydneyssä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että häntä harmittaa lopettamisessa 16-vuotisen uran jälkeen kaikista eniten se, ettei hänestä tule kolminkertaista olympiaedustajaa.

– Olen tiennyt suunnilleen viikon ajan, että lopetan. Tein päätöksen kyyneleet silmissäni ja pala kurkussani, mutta tiedän, että nyt on oikea aika.

Lue myös:

Hurja yllätys naisten pika-aidoissa! Loukkaantumiset selättänyt Pearson MM-kultaan, suosikki ulos mitaleilta

Olympiavoittajan ankea paluu kilparadoille - Rion kultahaave kaukana

Olympiavoittajan ranne "räjähti" - selvisi ilman amputaatiota

Olympiavoittajan Timanttiliiga päättyi lääkärin vastaanotolle: "Täysin pöyristynyt"

Lähteet: AP, Reuters

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat