Suora

  • Digital Racing eSM 2020: finaali

Olympialegenda Carl Lewis arvosteli rankoin sanakääntein Donald Trumpia ja otti kantaa urheilun palkkatasa-arvoon

Entisen pikajuoksijan ja pituushyppääjän mielestä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käytös tekee yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisesta vaikeaa.

yleisurheilu
Carl Lewis
Carl Lewis otti kantaa kotimaansa Yhdysvaltojen politiikkaan.Getty Images

Yhdeksänkertainen yleisurheilun olympiavoittaja Carl Lewis puhui suunsa puhtaaksi urheilun tasa-arvosta ja kritisoi rankoin sanakääntein Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia.

Kun 58-vuotiaalta Lewisilta kysyttiin Pan-Amerikan kisojen tiedotustilaisuudessa hänen mielipidettään urheilun palkkatasa-arvosta, alkoi tiukka poliittinen tilitys presidentti Trumpia vastaan.

– Yhdysvalloissa on valtavasti ongelmia. Meillä on rasistinen presidentti, joka on ennakkoluuloinen, naisvihamielinen ja joka ei arvosta ketään muuta kuin itseään. On iso haaste maallemme selvitä sellaisen kanssa, entinen sprintteri ja pituushyppääjä sanoi.

Lewisin arvosteluryöppy tuli vain muutama päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain Teksasissa ja Ohiossa ammuttiin kuoliaaksi yhteensä 31 ihmistä. Ampumisten motiiveja epäillään rasistisiksi. Trump tuomitsi ampumiset "rikoksiksi koko ihmiskuntaa vastaan" ja sanoi, että yhtenäisyyden pitäisi korvata yhteiskunnassa vellova viha. Mutta vain viikkoja aikaisemmin Trump julkaisi rasistisia twiittejä neljästä Yhdysvaltain kongressin naispuolisesta jäsenestä.

Lewis on parhaillaan kutsuvieraana jakamassa palkintoja Pan-Amerikan kisoissa Perun pääkaupungissa Limassa. Hän kertoi, että hänen äitinsä kilpaili historian ensimmäisissä Pan-Amerikan kisoissa Buenos Airesissa vuonna 1951. Ilman äitinsä urheilu-uraa Lewisista ei ehkä olisi tullut yhtä 80- ja 90-luvun suurimmista yleisurheilutähdistä.

– Jos äitini ei olisi näyttänyt olevansa vahva nainen ja voimaannuttanut muita, en olisi koskaan alkanut urheilla kilpaa. On paljon ennakkoluuloja, ja ne perustuvat pitkälti pelkoon. Pelkäämme antaa samat mahdollisuudet kaikille.

Epätasa-arvoisuus näkyy erityisesti eroissa naisten ja miesten urheilun arvostuksessa ja palkoissa. Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkue haastoi maan jalkapalloliiton oikeuteen syyttäen sitä epätasa-arvoisesta kohtelusta palkkioiden maksussa miesten ja naisten maajoukkueen välillä. Maailmanmestarijoukkue vaatii samaa palkkaa kuin mitä miehetkin saavat.

– Totta kai tuen palkkatasa-arvoa. Siitä ei edes pitäisi tarvita puhua.

Lue myös:

Kohuttu supertähti piti tunteikkaan puheen MM-kultaparaatissa: ”Meidän pitää rakastaa enemmän ja vihata vähemmän” – kritisoi aiemmin Trumpia kuittailemalla presidentin iskulauseesta

Donald Trumpin ja Yhdysvaltojen naisten MM-futistähden sanasota käy kuumana! Presidentti tykitti Twitterissä: "Suorita työsi!"

"Tuo ei ole soveliasta" – Donald Trump kritisoi Yhdysvaltojen supertähden toimintaa naisten MM-jalkapallossa

Trump kielsi NBA-mestarien pääsyn Valkoiseen taloon – antoi ukaasin NHL-voittajille: ”Jos he haluavat päästä parhaaseen paikkaan maan päällä, niin olen täällä”

Hehkutetulla Super Bowlilla ja NFL:llä on kiusallinen ongelma, johon Donald Trumpkin on sekaantunut – pieni ele aloitti vyöryn, joka vei USA:n suosituimman urheilusarjan keskelle omituista oikeustaistelua

Henrik Dettmannin kolumni: Supertähdet haastavat Donald Trumpin – maailman nopeimmin kasvavassa ammattilaissarjassa politiikka on osa menestystarinaa

Lähteet: Reuters, AP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat