Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Ysäriä ja rillausta

Rasismikohun Afrikka-lausunnoillaan aiheuttanut miljardööripomo jättäytyy Schalken toiminnasta tilapäisesti sivuun

Rasismikohun keskelle joutunut Schalken puheenjohtaja Clemens Tönnies jättäytyy pois seuran toiminnasta kolmeksi kuukaudeksi. 

jalkapallo
Clemens Tönnies.
Clemens Tönniesin möläytykset ovat aiheuttaneet kohun Saksassa.AOP

Saksalaisen Bundesliiga-seura Schalken johtokunnan puheenjohtaja Clemens Tönnies on ilmoittanut jättäytyvänsä pois seuran toiminnasta kolmen kuukauden ajaksi. 63-vuotias miljardööri joutui myrskyn silmään Saksassa kritisoituaan viime viikolla Paderbornissa veronkiristyksiä ilmastonmuutoksen vastaisen työn takia.

Tönnies sanoi, että Afrikkaan tarvittaisiin lisää voimalaitoksia, jotta “he eivät enää kaataisi puita ja tekisi lapsia, kun tulee pimeää”.

Tönnies on pahoitellut sanomisiaan ja vakuuttanut arvostavansa Schalken arvoja, joiden mukaan kaikenlainen syrjiminen ja rasismi tuomitaan. Seuran johtokunta kokoontui tiistaina käsittelemään johtajansa asemaa, ja he tulivat siihen tulokseen, että Tönnies on toiminut vastoin seuran sääntöjä ja ohjeistuksia liittyen syrjintään.

Tönnies sai kritiikkivyöryn sosiaalisessa mediassa, mutta johtokunta ei kuitenkaan antanut potkuja. Schalken sivuilla kerrotaan (siirryt toiseen palveluun) Tönniesin jättäytyvän sivuun seuran toiminnasta kolmeksi kuukaudeksi.

Varakkaan lihakonsernin perijä Tönnies on miljardööri, jonka omaisuudeksi Forbes on arvioinut noin 2,2 miljardia euroa. Tönniesin kommentit ja Schalken päätös ovat herättäneet närää valtiotasoa myöten.

– Missään muualla kuin urheilussa integraatio ei toimi niin nopeasti ja hyvin kuin urheilussa. Sitä ei pidä vaarantaa, vaan rasismi täytyy yksiselitteisesti ja äänekkäästi tuomita, oikeusministeri Christine Lambrecht sanoi ja penäsi Saksan jalkapalloliitolta DFB:ltä toimia Tönniesiä vastaan.

Yksiselitteisesti tuomittu

Brasilialaissyntyinen hyökkääjälegenda Cacau, 38, johtaa tätä nykyä liiton integraatiokomiteaa, ja hänkään ei voi käsittää kommentteja.

– Mitä enemmän ajattelen sitä, sitä käsittämättömämmältä se tuntuu. Mies hänen asemassaan puhuu noin halventavasti kokonaisen mantereen ihmisistä, Cacau päivitteli.

Saksan ensimmäinen tummaihoinen maajoukkuepelaaja, Schalkessa pitkään pelannut Gerald Asamoah otti asiaan kantaa Instagram-tilillään.

– Olen aika sanaton. Olen työskennellyt hänen kanssaan pitkään ja olemme olleet hyviä ystäviä pitkään. Hän ei koskaan ole käyttäytynyt rasistisesti minua kohtaan. Olen todella yllättynyt ja loukkaantunut hänen lausunnoistaan.

Saksassa on puhuttanut Tönniesin tapauksen lisäksi viime päivinä myös kolmosliigassa pelaavan Chemnitzer FC:n kapteenin Daniel Frahnin potkut. 32-vuotias kippari sai kenkää seuraltaan johtuen hänen kytköksistään äärioikeistolaisiin faniryhmiin.

Lue myös:

Viihdyttävänä pelaajana tunnettu Petteri Forsell haluaa kehittyä HJK:ssa ja palata pian Eurooppaan – "On paljon ihmisiä, jotka haluavat nähdä minun pelaavan"

Tim Väyrynen iski HJK:lle tärkeän vierasmaalin, Riga FC tuli lopussa tasoihin – Petteri Forsellille ensiminuutit HJK:n paidassa

Lähteet: AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat